Ongecategoriseerd

cyclische redundantiecontrole

Mijn iomega externe harddisk geeft "cyclische redundantiecontrole" en "niet geformateerd". Als ik dat laatste doe dan vrees ik dat alle bestanden (foto's etc) worden gewist

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  Een CRC(cyclic redundancy check) controleert de uitkomst van een soort van "som" die over een blokje data berekent wordt. Aan de hand daarvan wordt bepaald of de data geldig is. De kans bestaat namelijk dat er in een blokje data een aantal "enen en nullen omgevallen zijn". Als de uitkomst niet klopt, wordt de data als 'corrupt' gemarkeerd.
  Ik weet niet of het al een wat oudere of vaker gebruikte CD-RW betreft, maar de meest logische verklaring is dat die een paar "slechte plekken" heeft die niet goed leesbaar meer zijn door je CD-ROM speler. Het heeft dus niet zozeer iets met Win98 of XP te maken.
  De ene drive is beter in het lezen van slechte sectoren dan de ander, dus je kunt het nog eens in een andere drive proberen. Anders kun je bv. met een tool als PC INSPECTOR File Recovery de "verloren" data (deels) terug proberen te halen. Onthoud wel dat de mate van beschadiging van de CD-RW de kans op volledige redding beperkt:
  http://www.pcinspector.de/file_recovery/UK/welcome.htm

  Naast PC Inspector is IsoBuster ook zeer geschikt om data te redden.

Beantwoord deze vraag