Internet & hosting

Hoe kan ik de Data uitlezen bij een kapotte NAS?

Er wordt altijd gesproken over het feit dat Data op een NAS met meerdere disk veilig is, maar wat als de NAS zelf kapot gaat. Hoe kan ik dan bij de Data? Volgens mij wordt een schijf opnieuw geformatteerd als deze in een nieuw NAS wordt gezet.

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  Daarvoor maak je in principe een back-up: een kopie van je data op de NAS op een zo mogelijk (brand en diefstal risico) andere plaats bewaard (kluisje bij bank).

  Reparatie van de NAS is natuurlijk ook een mogelijkheid of aanschaf van een exact dezelfde (hardware). Bij de laatste heb je de kans dat je je data aantreft als je hem opstart met je oude schijven erin geplaatst.

  Een stap verder voert de schijven in een ander apparaat hangen en daarmee proberen je data te reconstrueren, maar zover hoef je vaak, zie het voorgaande, natuurlijk niet te gaan.

  Overigens is je data op een NAS met meerdere schijven enkel veilig tegen disk uitval bij de geschikte RAID mode, b.v. bij RAID-1 en RAID-5 maar niet bij RAID-0 (niet een echte RAID mode, meer een snelheids truukje).

Beantwoord deze vraag

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord