Python-bedenker Guido van Rossum is Nederlandse ICT-held

© PXimport

Python-bedenker Guido van Rossum is Nederlandse ICT-held

Geplaatst: 21 februari 2020 - 08:51

Aangepast: 17 november 2022 - 08:58

Redactie PCM

“Als ik het toch eens voor het zeggen had …” We denken allemaal wel eens hoe fijn dat zou zijn: de baas spelen, al was het maar voor een paar dagen. Zo stond de Nederlander Guido van Rossum aan de wieg van de programmeertaal Python.

Guido van Rossum is een echte Nederlandse ICT-held. In 1989 werkte hij bij het CWI (Centrum voor Wiskunde en Informatica) van de institutenorganisatie van NWO, de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Daar deed hij programmeerwerk en uit onvrede met zijn gereedschappen (vooral de taal C) besloot hij een eigen taal te ontwikkelen. Opdrachten in deze taal moesten zoveel mogelijk lijken op Engelse woorden, zodat beginnende programmeurs makkelijk de taal konden leren en code konden lezen. De naam werd Python omdat Van Rossum een fan was van het Engelse comedygezelschap Monty Python.

In een vroeg stadium viel de beslissing om Python opensource te maken. Zijn bazen bij het CWI gingen akkoord. Het voordeel was dat programmeurs overal ter wereld konden bijdragen aan de ontwikkeling. Heeft Van Rossum zo een kans gemist om schathemeltjerijk te worden? Laconiek: “Ach, dan had ik me moeten bezighouden met marketing en verkoop. Nu heb ik gelukkig steeds kunnen doen waar ik goed in ben.”

Benevolent Dictator For Life

Wel werd Van Rossum BDFL van Python: Benevolent Dictator For Life. Het is dezelfde positie die Linus Torvalds bekleedt bij Linux. De BDFL heeft het laatste woord als het erom gaat wat aan het product wordt toegevoegd en wat niet. Van Rossum woont en werkt sinds 1995 in de VS, steeds bij prominente werkgevers. De laatste twee in dat rijtje zijn Google (2005-2012) en Dropbox (2013-nu).

Bij allebei mocht hij de helft van zijn tijd besteden aan de verdere ontwikkeling van Python. Genereus? Ook eigenbelang volgens Van Rossum: als je de bedenker van Python in huis hebt, is het een stuk makkelijker om programmeertalent aan te trekken. Dat levert zoveel op, dat je de bedenker in kwestie kunt laten doen waar hij zin in heeft.

Python 3

Maar van het leiden van de ontwikkeling van Python had Van Rossum een dik jaar geleden genoeg. Toen hij een commando tot de taal toeliet dat niet leek op een Engels woord, leverde dit hem van de rechtlijnigen in de gemeenschap zoveel vervelende boodschappen op, dat hij besloot er de brui aan te geven. Hij is nog wel lid van het Python Steering Council dus heeft nog wel invloed, maar “Ik ben gelukkig niet meer degene die over de moeilijkste problemen moet beslissen.” Spijt heeft hij niet van zijn stap. Dictator zijn is ook niet alles.

Bij Dropbox werkt Van Rossum nu onder andere aan de overstap naar Python 3. De ontwikkeling daarvan is tien jaar geleden begonnen. In januari stopt de ondersteuning van Python 2, terwijl Python 3 niet geheel ‘backwards compatible’ is. “Een paar honderd regels converteer je in een uurtje, 100.000 regels in een weekje met een team, maar Dropbox heeft miljoenen regels. Dus daar zijn we nu mee bezig.”

Guido van Rossum wordt geïnterviewd in mijn podcast ‘De Technoloog’ van 21 november.

Tekst:Herbert Blankesteijn

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000