abonneren
Besturingssystemen

Hoe Chrome of Linux op een oude laptop te zetten?

Hallo, een hulpverzoek. Interessant artikel in september 2019 om Chrome of Linux op een oude laptop te zetten. Heb nog 2 oude laptops uit Vista tijdperk (Samsung R710, Centrino 2 duo cpu P7350 2 GHz, 4 GB ram, 64 bits + Nvidia Geforce 9600 M GT en een Asus X71SL Dual CPU T2200 op 2 GHz, 4 GB ram, 32 bits + Nvidia Geforce 9300 M GS) echter welke linux versie ik ook probeer, ze willen geen van alle booten. Ik zie dat de boot over 10 seconden zal starten en daarna alleen nog een zwart scherm met knipperende cursor. Op internet kom ik wel wat info hierover tegen, maar geen oplossingen (ook niet bij de vraagstellers op diverse forums. Hebben jullie een oplossing / idee waar het aan kan liggen? Chrome wil overigens ook niet…. Alvast dank voor het meedenken.

3 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Als je een live versie er van boot werkt die wel?
  • +
  • -1
  • -
  Je haalt de distro toch wel hier vandaan?

  32 bit
  https://linuxmint.com/edition.php?id=270

  64 bit
  https://linuxmint.com/edition.php?id=269

  Zet de BIOS eens op default.


  Hoe lang wacht je eigenlijk? Soms kan het echt een minuut of 2 duren voordat alles actief wordt! (= persoonlijke ervaring door tientallen computers over te hebben gezet naar Linux)

  Het kan natuurlijk ook zijn dat de 10 jaar oude laptops de distro echt niet willen slikken. Dan zal je moeten gaan denken aan Xubuntu of Lubuntu. Dat zijn slankere uitvoeringen van Linux voor de simpelste en oudste modellen.


  Kijk ook even op https://tinyurl.com/CT121019.
  • +
  • 1
  • -
  Als je een Chromebook van je laptop wilt maken dan CloudReady van Neverware: https://www.neverware.com (alleen 64 bit). Extreem 'licht', snelste boot-time, extreem veilig want geen virussen of andere malware ellende meer. Maar wel dus met (slechts) Chrome browser.
  Lees bij CloudReady van Neverware (ChromeOS) goed de installatie instructies!

  Als je er Linux op wilt zetten dan een 'lichte' Linux als je meer dan 3 tabjes op je browser open wilt kunnen hebben vanwege je beperkte geheugen (4GB RAM). ZorinOS Lite is het makkelijkst, mooist en meest gebruikersvriendelijk: https://zorinos.com/download/#lite
  Gebaseerd op Ubuntu (maar dan verbeterd). Overigens net als Linux Mint en vele anderen smaken. Terwijl Ubuntu weer op Debian is gebaseerd.

  Linux Mint is af te raden omdat ingewikkeld en gebruikersonvriendelijk (kernel kiezen en andere onzin). Het zijn sowieso nogal distro-relie-gekkies en onprettig fanatiek en onvriendelijk. Bovendien biedt Linux Mint niks meer/beters dan de al bestaande Distro's maar wel archaïsche Desktop omgevingen waar er dus velen anderen Desktops makkelijker, mooier en gebruikersvriendelijker zijn.

  Hou altijd een internetverbinding (liefst netwerk kabel) tijdens installatie aan.

  Wat betreft dat bootprobleem: lukt booten van de USB zelf wel of het installeren daarna niet? Misschien is het schrijven van de ISO bestanden niet goed gegaan. Installeer de ISO bestanden op de USB drives met https://www.balena.io/etcher/ .
  Misschien gaat er iets grafisch mis. Vanaf Ubuntu 19.10 zit NVidia in de kernel. Probeer eens Lubuntu https://lubuntu.me/downloads/ . Helaas heeft de 19.10 geen 32 bits meer.

  Zet sowieso quick-boot en secure-boot in je BIOS uit. En probeer beiden de BIOS en UEFI boot-mode; als het ene niet werkt dan het andere.

  Succes 🙂

  Info:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Neverware

  https://en.wikipedia.org/wiki/Zorin_OS

  (How to install Zorin OS 12.4):
  https://www.youtube.com/watch?v=r0M-KDcumWU&t=6s
  NB Hou je in beginsel van de installatie van Zorin OS en Ubuntu (e.a.) aan de standaard installatie type, tenzij je bijzondere dingen wilt doen. Maar kijk eerst of installatie sowieso lukt en dat gaat vrijwel altijd het beste met standaard.

  How to install Ubuntu 19.10
  https://www.youtube.com/watch?v=hymr5v-XSqc

Beantwoord deze vraag