Apps & Software

Werkt Firewire voor video's van DV-camera?

Aangezien er goed gereageerd wordt op dit forum stel ik hierbij nog maar een vraagje. Ik heb inmiddels begrepen dat het voldoende moet zijn om met een "simpele" Firewire-kaart mijn digitale videofragmenten over te zetten van mijn DV-camera naar mijn harde schijf. Nu mijn vraagje: Hoe zit het met het geluid? komt dit ook direct mee? en hoe zit het met de "synchroniteit"? Op dit moment werk ik nog met de DC30plus omdat mij destijds afgeraden werd de DC10 te kopen omdat dit problemen opleverde. Het geluid zou dan regelmatig niet meer synchroon lopen met de beelden omdat op de DC30plus ook het geluid verwerkt werd en op de DC10 ging dit via de geluidskaart van de computer, wat problemen kon veroorzaken. Hoe zit het nu met zo'n Firewire-kaartje. Moet ik een aparte geluidskaart kopen of gaat dit ook via die Firewire? Ik heb ergens gezien dat er speciale IE 1394-geluidskaarten te koop zijn. Zijn deze speciaal geschikt voor het verwerken van geluid van digitale videobeelden?

3 antwoorden
 • Bij firewire (oftewel IEEE1394) gaan alle signalen via 1 kabel (beeld - geluid - aansturing - tijdcode). Sony noemt het i-Link. Met een eenvoudige firewire kaart hoef je geen geluidsproblemen te verwachten.
  Waar jij waarschijnlijk op doelt, is een geluidskaart met firewire
  (o.a. Sound Blaster Audigy). Daar noemt men het SB1394/FireWire. Maar het voldoet aan de IEEE1394-standaard.

  Bij DV video doet de geluidskaart in het systeem er niet toe, sterker: je zou zonder geluidskaart prima dv materiaal kunnen importeren, bewerken en weer terugschrijven naar tape, je hebt dan uiteraard geen controlle op het geluidsignaal maar de dv stroom trekt zich daar verder niets van aan.
  Een simpele kale dv kaart is dus voldoende.
  Er bestaan ook complete setjes, software en kaart in 1 pakket bv van pinnacle de dv-serie.
  Wat je daar meer van kan verwachten is een wat betere integratie van software en kaart een iets betere kwaliteit en snelheid van de dv decoder/coder.
  Bij een eenvoudig kaartje zonder software wordt bijna altijd gebruik gemaakt van de in het systeem aanwezige Microsoft dv codec, en alhoewel deze niet slecht is, is er wel beter.
 • ja echt zoals vermeld in cf2.me/22Kf
 • This artlice went ahead and made my day.

Beantwoord deze vraag