abonneren
Apps & Software

Maakt een SSD mijn computer echt sneller met mijn (oude) Sata 3gb/s aansluiting?

In de winkel raadde ze mij aan om maar een normale harde schijf aan te schaffen omdat ik een wat oudere moederbord had, maar ik wil graag weten als dit echt zo is omdat er op internet veel positieve reacties staan met oudere systemen. mijn moederbord is een asus M2A-VM

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Ja echt sneller: de winst komt niet zozeer voort uit de overdrachtssnelheid van data (dat kan met een moderne harde schijf ook makkelijk met 100 MB/s of meer over sata-2), maar uit de zogenaamde toegangstijd. Een ssd geeft veel sneller toegang tot data die door het systeem gevraagd wordt, denk aan een factor 100: van 10 ms naar een tiende ms gemeten is mogelijk.
  • +
  • 0
  • -
  Ja echt sneller.

  Een "harde schijf" heeft twee bewegingen die het veel trager maken dan een SSD:
  De leeskop moet vaak verplaastst worden naar de goede plek ("cylinder"), bij gevolg zwiept de leeskop steeds van het midden naar buiten en weer terug. Dit kost tientallen milliseconden per keer.
  Tweedens, staat de leeskop op de goede stand ("cylinder" of "track" genaamd) dan nog moet de schijf met gegevens ronddraaien totdat het goede stuk onder de leeskop passeert. Ook dat kost weer vele milliseconden.

  Tel daarbij op dat elk bestand dat gelezen moet worden (bij het starten van de PC zijn dat er honderden), er éérst naar de index gegaan moet worden om te kijken wáár het bestand staat en vervolgens naar het bestand zelf gaan. Dito met schrijven: eerst moet lege ruimte in de index gevonden worden.

  Een SSD heeft geen last van al deze inherente mechanische vertragingen. SATA 6 GB/s of 3 GB/s maakt daarbij niet eens zoveel uit. Dat speelt met name een rol als je zeer grote, op schijf aaneen opgeslagen bestanden leest. Dan komt die hogere doorvoer pas echt tot zijn recht.

Beantwoord deze vraag