Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord
Apps & Software

kan ik een harde schijf van de ene comp. verplaatsen naar een andere computer. ?

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  In principe ja. Zoals gebruikelijk zit de duivel in de details. De belangrijkste:

  Door de jaren heen zijn er verschillende aansluitkabels/-pluggen geweest. Vroeger had je bijv. IDE (=ATA, = parallel ATA) aansluitingen en een grote vierpolige plug voor de stroom, tegenwoordig heeft alles SATA aansluitingen een en bijpassende andere voedingsplug. Controleer dus wel of die andere schijf past op de aansluitingen.

  Door de jaren heen zijn de afmetingen gaan variëren. Los daarvan, de andere PC-kast moet natuurlijk wel ruimte hebben om die schijf in te monteren. Ook moet de voeding voldoende capaciteit hebben om die andere schijf te kunnen voeden. Gaat die andere PC van 1 naar twee schijven dan zal dat wel meevallen, maar zitten er al "tich" schijven in, een "zware" grafische kaart en een krachtige (lees: energievretende) CPU dan kan het moeilijk worden.

  Ik ga er van uit dat je een schijf met data (documenten, foto's) wil verplaatsen en niet de schijf met het besturingssysteem (zoals Windows), waarmee je ook die andere PC wil laten gaan draaien. Afhankelijk van de Windows-versie levert dat namelijk nog andere probleempjes op, veroorzaakt door Microsoft die wil voorkomen dat er illegale copieën ontstaan.

  Laat je hierdoor niet weerhouden, maar wees er op voorbereid dat er problemen kunnen ontstaan.

Beantwoord deze vraag