Apps & Software

is er mogelijk gevaar bij gebruik babycam?

Graag wil ik u attent maken op een potentieel gevaar van de zogenaamde babycam. Dit is een webcam uitgerust met infrarood leds om in het donker de baby te kunnen bekijken. Deze webcams zijn sinds kort algemeen verkrijgbaar en worden steeds populairder. Ikzelf houd me beroepsmatig bezig met kleuren leds voor wetenschappelijke toepassingen. Het gebruik van specifieke kleuren (golflengtes) kent zijn eigen eigenschappen. Bekend is natuurlijk dat bijvoorbeeld ultraviolet gevaarlijk is voor het oog (lasogen). Ook infrarood leds kent zijn gevaren. Infra rood leds (IR-leds) zijn leds die voor ons oog niet zichtbaar licht geven maar wel waargenomen wordt door een camera / webcam. Een bijzondere eigenschap is dat het licht ook door de huid gaat (tot enkele millimeters). Dat betekent dat het ook door het ooglid gaat. De babycam maakt gebruik van een aantal IR-leds en focust het licht op een baby-gezicht en dus op de ogen, ook al zijn ze gesloten. Mensen plaatsen de babycam vaak op de rand van een bedje. Het gevaar zit hem in: Het licht dat wél door het ooglid gaat. De pupil blijft open en groot, immers deze reageert niet op het IR licht. Ook als het ooglid dicht is. Het licht wordt dus toch gefocust op de retina door de ooglens. De intensiteit is relatief groot vanwege de korte afstand (ook al is het niet zichtbaar) De langdurige blootstelling aan het IR-licht, een baby slaapt een groot deel van de dag en nacht. De extra gevoeligheid van baby’s (dunnere oogleden, grotere pupil) Het ontbreken van een feedback van een baby als iets irriteert. (Het lijkt me geen bezwaar om camera’s met IR leds te gebruiken voor bewaking van objecten.) Maar het gebruik van 24h dag/nacht monitoring van baby’s lijkt me zonder nader onderzoek niet verantwoord. Het is namelijk niet duidelijk of het zich beperkt tot een irritatie of tot onherstelbare schade lijdt. Zoals aangegeven: deze webcams (babycams) vormen een nieuwe technologie. Toepassing bij baby’s is voor zover bekend nooit onderzocht. met vriendelijke groet Theo van Lieshout Wognum

2 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Infrarood is wel het laatste waar ik me als ouder zorgen om zou maken. Volgens mij is dit ook geen vraag.

  Wat veel belangrijker is, is dat je de beveiliging van je camera doorneemt. Dus zorg dat je een goed wachtwoord hebt (niet het standaardwachtwoord) en de camera uitzet wanneer je deze niet nodig hebt. Het is kinderlijk (ha!) eenvoudig voor derden om mee te kijken via een internetcamera. Niet echt een fijn idee.
  • +
  • 0
  • -
  Ik denk niet dat er mensen zijn die 24/7 zo'n camera op hun baby gericht houden. Daarbij zal de infrarood alleen actief zijn als het te donker wordt.
  Daarbij zegt u niets over hoe ver de veilige afstand is. Het lijkt mij erg sterk dat de straling onderweg niet zal verzwakken.
  Een ander punt is dat er niet wordt gemeld hoe lang er een bepaalde hoeveelheid straling moet zijn om het zo schadelijk te maken.

  Als we zoveel rekening zouden moeten houden met straling zou de magnetron, de wifi, de smartphones, de tv enz. ook het huis uit moeten. We leven in een stralingsvolle wereld waar die straling steeds erger zal worden. Denk alleen al aan draadloos opladen van auto's! Dat is wel even wat sterker dan het opladen van een tandenborstel.

Beantwoord deze vraag