Apps & Software

Hoe kom ik erachter welk programma zelden of nooit wordt gebruikt?

Men adviseert programma's die je niet gebruikt te verwijderen om je laptop sneller te maken. Misschien zijn op de achtergrond allerlei programma's wel nodig met namen waar ik nog nooit van heb gehoord.

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  Dat heeft in theorie enige grond, maar er zijn belangrijker zaken:

  Zorg voor voldoende intern geheugen. 1 of 2 GB is moeizaam werken met Windows 7 of 8; al snel wordt veel geswap'ed naar de harde schijf.

  Verwijder kladrommel. Microsoft heeft daarvoor Disk Clean-up en daarnaast is er het gratis CCleaner ( http://www.piriform.com ). Defragmenteer bestanden en consolideer deze in één ruimte zodat er (vrijwel) één aaneengesloten ongebruikte ruimte op schijf is. Dit doet wonderen als je door weinig geheugen (zoals 1 GB) een systeem hebt dat voortdurend met de harde schijf bezig is. Zeker als je dit nimmer eerder hebt gedaan.

  Het verwijderen van ongebruikte programma's ligt hier in het verlengde van. Want je verklaart eigenlijk zo'n programma als weg te halen rommel. Maar bij Windows 7 of 8 is dat n.m.m. alleen belangrijk als je serieus te weinig ruimte meer hebt op de harde schijf. Je zult zien dat de hoeveel kladrommel vaak veel groter is dan dat de ruimte die je bespaart met een enkel weggehaald programma…

  Overigens is een goed startpunt in het control panel te kijken naar "programs and features" (of de NL vertaling daarvan) en kijken welke programma's je inmiddels helemaal niets meer zeggen. Dat zijn kandidaten om te verwijderen…

Beantwoord deze vraag