Apps & Software

Hoe kan ik RAW bestanden op Windows 10 weer als icoontjes weergeven i.p.v. als foto?

Hallo, toen ik Windows 10 op mijn notebook had geïnstalleerd, zag ik plotseling dat de RAW bestanden óók als foto werden weergegeven. Dit vind ik zeer hinderlijk, omdat ik dan bij het bekijken/sorteren/bewerken van de foto's steeds alles dubbel voorbij zie komen. Heel storend. Kan iemand me uitleggen [op een eenvoudige manier] hoe ik de RAW bestanden weer als icoontje kan zichtbaar kan maken? Bij voorbaat dank voor jullie hulp José

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  Dat gaat niet in windows 10.
  Een raw-bestand is geen toonbare foto. Het gaat immers om de ruwe data van de beeldsensor. Er is altijd een fotobewerker nodig om er een echte foto van te maken. Welke fotobewerker heb je nodig? Grote kans dat er bij jouw camera een fotobewerker is meegeleverd. Vaak is dat de software van de fabrikant zelf en die is specifiek bedoeld voor de raw-bestanden van dat ene merk. Hiermee kun je waarschijnlijk best uit de voeten.

  Het is normaal dat je deze twee keer hebt. De ene is RAW en de ander JPG. Van JPG naar RAW kan niet meer. En van RAW naar JPG wel.
  Klik met je rechtermuisknop op een foto. Je ziet dan bij eigenschappen of het een RAW is en of het een JPG is. Ik zou toch maar snel van alles een kopie maken van al je RAW, voordat je straks alles kwijt bent. Succes.

Beantwoord deze vraag