abonneren
Apps & Software

Hoe kan het dat mijn dvd het ene AVI bestand wel afspeelt en het andere niet?

Mijn moeder had gedownload en 2 films op usb gezet. Ik downloadde thuis ook een film en zette hem op usb. Alle films zijn AVI bestanden, maar mijn film speelt niet af. Iemand enig idee? Had hem ook geconverteerd naar MP4, maar dat hielp niet.

3 antwoorden
 • Mogelijk was één van die gedownloade dvd's regiogebonden
  .
  Regiocode
  Dvd-films kunnen een regiocode bevatten, die aangeeft op welk gebied de film gericht is. De licentie voor commerciële dvd-spelers schrijft voor dat de spelers alleen dvd's met hun eigen regiocode mogen afspelen. Hierdoor kunnen de filmmaatschappijen, om commerciële en logistieke redenen, de vrijgave en prijzen van dvd's in verschillende delen van de wereld beheersen. Veel Europese dvd-spelers negeren echter de regiocode, of kunnen hiervoor worden aangepast. In de Verenigde Staten is dat in de licentievoorwaarden die aan de fabrikanten zijn opgelegd verboden. De regiocode voor België en Nederland is 2.

  Regiocode Gebied
  0 Afspeelbaar in alle regio's
  1 Verenigde Staten, Canada
  2 Europa, Groenland, Zuid-Afrika, Lesotho, Swaziland, Japan, Egypte en het Midden- Oosten Oosten
  3 Zuidoost-Azië, Zuid-Korea, Hongkong, Indonesië, Vietnam, Filipijnen, Taiwan
  4 Australië, Nieuw-Zeeland, Mexico, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika,
  5 Rusland, andere voormalige landen van de Sovjet-Unie, Oost-Europa, het Indiase werelddeel, Mongolië, Afrika
  6 China
  7 Gereserveerd voor toekomstig gebruik
  8 Internationale gebieden zoals vliegtuigen, schepen enz.
  .
  Regiocode 0 correspondeert niet met een regio, maar geeft aan dat een dvd in alle spelers moet kunnen worden afgespeeld. Er kwamen regio-0-spelers op de markt die elke schijf afspeelden, hiernaar wordt meestal verwezen als 'regio vrij'. Goedkopere dvd-spelers hebben dit meestal, omdat deze wereldwijd gedistribueerd worden. De filmmaatschappijen reageerden hierop door dvd-schijven te maken die niet in regio-0-spelers kunnen worden afgespeeld.
  .
  Wanneer je een dvd download wordt de regio code ook mee genomen.
  Maar met een media player op de pc kan je alle dvd afspelen, zoals bijvoorbeeld VLC media player.
 • Als je dvd speler .avi kan afspelen door er een data dvd van te maken of door er een usb stick aan te koppelen, dan kan het nog afhankelijk zijn van de gebruikte video data compressie methode ('codec') of de dvd speler daadwerkelijk wat kan met het .avi bestand.

  Kijk in je handleiding welke types ondersteund worden en kijk b.v. m.b.v. een media speler op je pc naar de eigenschappen van het .avi bestand welk type compressie wordt gebruikt.

  Ook de resolutie (aantal beeldpunten vertikaal maal horizontaal) speelt tegenwoordig een rol: dvd is 720x576 maximaal, mogelijk speelt de speler geen modernere (HD/hoge definitie) resoluties.
 • Net als een Mercedes een auto is is ook een Fiat Panda een auto.Zo is AVI een multicontainer die per film kan verschillen wat inhoud betreft. De hardware die de AVI moet afspelen moet precies de goede codecs hebben om de beelden te vertalen.
  Met GSpot kan je de te gebruiken codecs bepalen. Je zal zien dat er behoorlijk verschil in zit.

Beantwoord deze vraag