abonneren
Apps & Software

Hoe digitaliseer ik smalfilm?

Ik wil een geruime hoeveelheid smalfilm gaan digitaliseren op een zo goed mogelijke kwaliteit, ik heb een goede projektor, en reeds een glasscreen, maar vind dit toch niet super, wie heeft goede tips ( geen verwijzingen naar bedrijven die dit doen). Ik wil er best wel wat tijd en geld insteken om dit te doen, evt zelf een soort telecine maken o.i.d?

1 antwoord
  • +
  • 0
  • -
  Glassscreen is uitstekend te gebruiken voor telecine, gebruik ik al 25 jaar voor overzetten van 9.5mm films en kan zonder hotspot. Je moet alleen de goede glassscreen gebruiken met 3 soorten glas op elkaar geplakt. (niet de plastic rotzooi). Ook zorgen dat projectie in donker/schemer is. Er mag geen zijlicht op glassscreen vallen. Voordeel van deze methode is dat je goede camera met hele opname chip kan gebruiken. Objectief van opnamecamera is belangrijk (camera nemen met verwijderbaar objectief) plus als het mogelijk is een camera met een externe sinc! Camera sinc zetten met motor van projector en er kan overgezet worden zonder beeldflikker.
  Ook kun je ervoor kiezen om projector om te bouwen met ledlicht en overzetten via kleine (bewakings) cameraatjes, ik vind resultaat niet goed en heb alle systemen zien draaien met omgebouwde projectoren. Resultaat is matig te noemen.
  Er zijn goede telecineprojectoren (worden nu nog nieuw met de hand gemaakt) kosten alleen rond de 25.000 euro per stuk. Dit resultaat is wel uitstekend te noemen.

Beantwoord deze vraag