}
abonneren
Apps & Software

Externe harde schijf gevallen, maakt geen contact meer. Bestanden nog te redden?

Schrijf start met draaien, piept en start opnieuw met draaien. Na een poging of 5 geeft de schijf het op. Tegen beter weten in stel ik de vraag: Is er een manier om mijn bestanden (het liefst tegen een niet al te hoge prijs) terug te krijgen?

3 antwoorden
  • +
  • 0
  • -
  Als de schijf echt defect is dan rest inderdaad niets anders dan gebruik maken van een bedrijf die harde schijven kan openen en dan kan benaderen, Seagate b.v. heeft die service en het is niet goedkoop. Maar lang niet meer zo duur als vroeger (in de duizenden) en het waard als je gegevens geld waard zijn misschien.

  Je kunt eerst nog even proberen de schijf buiten de behuizing te gebruiken, misschien is het immers de externe electronica die defect is geraakt door de klap, al is dat minder waarschijnlijk. Het proberen waard.
  • +
  • 0
  • -
  Gespecialiseerde bedrijven vragen vaak honderden (of meer) euro voor een herstel. Enig voordeel is dat je redelijk zeker bent dat je de meeste data terug kan krijgen. Maar vaak hebben gebruikers daar niet genoeg geld voor liggen (wat logisch is). Ook een backup is er vaak niet. (Ook een financiéle kwestie.)
  Dus blijven er nog maar een paar opties open.
  Op de eerste plaats geeft Homer al de beste voorzet: Haal 'm uit de behuizing. Sluit de harddisk rechtstreeks aan op een pc of maak gebruik van een losse aansluiting via usb.
  Je zegt namelijk dat hij "piept". Hopelijk bedoel je daarmee dat de externe behuizing de piep geeft. Dan maak je nog kans met Homers tip.

  Als dat ook niet werkt kan je voor de allerlaatste optie gaan. Volgens de experts (die alleen volgens de boekjes kunnen werken en niet bepaald out-of-the-box durven/kunnen denken) is het onzin en zou het nooit kunnen werken maar het heeft mij eenmaal geholpen met een ontzettend vast gelopen schijf die het ongekoeld nog geen minuut uit kon houden.
  Maar weet wat je doet want hierna is je schijf waarschijnlijk nooit meer te gebruiken:

  De vries-methode.

  Leg de schijf een nacht in de vriezer (in een goed afgesloten, plastic zakje) en sluit 'm de volgende dag aan, liefst met een andere verbinding dan de originele behuizing. Zet van tevoren wel alles klaar voor kopiëren. Als het lukt krijg je minimaal tijd! Zodra de schijf te warm wordt houd het op en kan je opnieuw beginnen.
  Nogmaals: Dit is alleen de LAATSTE optie!!

  Dat ik bijna 50% van mijn data heb kunnen terugkrijgen (na tig keer bevriezen en weer aansluiten) is geen garantie dat het bij jouw ook werkt!!
  • +
  • 0
  • -
  Ik sluit mij aan bij homer en zou de behuizing openen en dan in een desktop inbouwen, heb je nog kans dat hij het weer doet, de verbindingen van de behuizing naar de schijf zelf kunnen wel eens beschadigd zijn en meestal beschermd de behuizing de harde schijf ook wel redelijk.
  Ik zou dat als eerste proberen, als je niets hoort ratelen dan heeft hij mogelijk geen stroom meer.

Beantwoord deze vraag