Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo

© CIDimport

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo

Geplaatst: 14 februari 2013 - 11:50

Aangepast: 27 augustus 2022 - 04:42

Redactie ID.nl

Grote bestanden binnenhalen doet u het gemakkelijkst via torrents. Maar steeds vaker worden belangrijke torrent-sites uit de lucht gehaald. Films en andere grote bestanden kunt u echter ook heel gemakkelijk uit nieuwsgroepen downloaden.

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo-16359238

© CIDimport

Hoewel de discussie blijft doorgaan, staat een ding vast: downloaden voor eigen gebruik is in Nederland niet strafbaar. Dat betekent dat u nog steeds een kopie mag downloaden van een film. Via torrent-sites wordt dat echter steeds lastiger. In veel landen is de wetgeving niet zo ruim en worden deze sites uit de lucht gehaald. Misschien is het een goed idee om alvast voorbereid te zijn en eens een kijkje te nemen naar die andere grote gegevensbron op internet, de nieuwsgroepen of Usenet. Een avondje op zoek naar The Avengers.

20:00 uur – Het voorbereidende werk

Om te kunnen downloaden uit de nieuwsgroepen van Usenet, moet u natuurlijk beschikken over een account bij een internetprovider. Het kan zijn dat uw provider al nieuwsgroepen aanbiedt, maar dat aanbod is in de regel heel beperkt. Daarom kan het de moeite lonen om een account te nemen bij een gespecialiseerde newshosting-provider.

Van belang bij een account voor Usenet is de snelheid waarmee u bestanden kunt binnenhalen, en de zogeheten retentie van de nieuwsserver van de provider. Dat zit zo: nieuwsservers wereldwijd synchroniseren hun informatie. Dat is belangrijk, want zo kan een bericht geplaatst op een server in de VS, opgevraagd worden van een nieuwsserver in Nederland. Maar de hoeveelheid informatie op Usenet is onvoorstelbaar groot. Per dag wordt er ruim 9,5 terabyte aan gegevens in nieuwsgroepen geplaatst! U kunt zich voorstellen dat een aanbieder van nieuwsgroepen niet in staat is om elke dag zo’n grote hoeveelheid data op te slaan. Daarom worden na verloop van tijd oude berichten weggegooid. De retentie is de periode dat de nieuwsberichten op de server van de provider beschikbaar blijven, meestal uitgedrukt in dagen. Een lange retentietijd maakt de kans groter dat u ook werkelijk de berichten of bestanden vindt waar u naar op zoek bent.

 

 

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo-16359239

© CIDimport

Omdat nieuwsgroepen voor een lokale provider als Ziggo, KPN of Xs4all een bijzaak zijn, is de retentietijd meestal maar kort, ergens tussen 14 en 30 dagen. Newshosting-providers hanteren retentietijden van 600 dagen of meer! De hoeveelheid gegevens die ze dan moeten opslaan is enorm. Bij een retentie van 1200 dagen is de totale opslag meer dan 12 petabyte (12.000 terabyte)!

 

Een andere belangrijke eigenschap van newshosting is de snelheid. Ook hier kunnen gespecialiseerde providers een grotere snelheid aanbieden, in de vorm van meerdere gelijktijdige verbindingen. Hoe meer verbindingen tegelijk open mogen staan, hoe sneller de bestanden op uw computer staan. Natuurlijk is dit wel afhankelijk van uw internetverbinding. Voor een tientje per maand kunt u al een account afsluiten bij een grote provider met een retentietijd van ruim een jaar of langer en 30 gelijktijdige verbindingen, goed voor een downloadsnelheid van zo’n 6 Mbit/s, en met een downloadlimiet van 50 GB per maand. Bekende namen zijn Hitnews, Giganews, Easynews en Newshosting.

20:18 uur – De juiste software

U hebt een account, hetzij bij uw eigen provider (sommige providers bieden extra abonnementen naast een internetaansluiting voor nieuwsgroepen), hetzij bij een dedicated newshosting-provider. Want hebt u dan nog meer nodig?

Om bij de berichten te komen hebt u een newsreader nodig, software die de berichten van Usenet binnenhaalt en leesbaar maakt.

Nieuwsgroepen bestaan uit twee soorten berichten: tekstberichten en zogeheten binaries. Het tekstgedeelte van Usenet is niets anders dan een enorm forum. Iemand plaatst er een bericht over een bepaald onderwerp en andere lezers kunnen daar weer op reageren. Zo ontstaat een ‘draad’ aan berichten die door andere geïnteresseerde lezers heel gemakkelijk te volgen is.

Maar in ons geval zijn we geïnteresseerd in de andere type berichten, de binaries. Deze Engelse term komt van ‘binair’ en staat voor programma- en gegevensbestanden.

Via de newsreader leest u berichten en kunt u ook heel eenvoudig een antwoord plaatsen. Of zelf een draad starten. Met de meeste newsreaders kunt u niet alleen tekstberichten, maar ook binaries binnenhalen.

NZB

Omdat berichten in nieuwsgroepen een beperkte lengte mogen hebben, kunt u zich voorstellen dat het lastig is om grote bestanden te plaatsen. Met een truc is dat toch mogelijk. Binaries worden namelijk in stukken geknipt en in evenzoveel afzonderlijke berichten op Usenet geplaatst! De kunst is om ze allemaal te vinden, te downloaden en aan elkaar te plakken. Met een nieuwe techniek die een paar jaar geleden werd bedacht door Newzbin, een site die zich heeft toegelegd op het indexeren van de enorme hoeveelheid informatie, is het heel eenvoudig geworden om alle delen van bijvoorbeeld een film terug te vinden.

Deze techniek heet nzb en werkt eigenlijk heel eenvoudig. Op speciale indexeringswebsites – die net zo eenvoudig werken als Google, maar alleen Usenet doorzoeken – zoekt u de film van uw keuze. Met de newsreader halen we vervolgens de onderdelen binnen en plakken deze aan elkaar. Aan de slag!

20:25 uur – Op zoek naar The Avengers

Om straks te kunnen genieten van The Avengers, beginnen we met het zoeken naar de juiste binaries. Daarvoor surfen we naar een van de sites die indexeringen van Usenet bijhouden. Wij kiezen voor nzbindex (www.nzbindex.nl).

Zoeken is heel eenvoudig: typ gewoon de zoekwoorden in, net als bij Google. We zoeken naar een versie van The Avengers, die we willen kunnen afspelen en bekijken op de pc.

We typen dus The Avengers in het zoekvak, en laten de maximum leeftijd op Alle staan. Het aantal resultaten per pagina kunnen we eventueel op 250 zetten.

 

 

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo-16359240

© CIDimport

Het zoekresultaat ziet er zo uit. Links de gevonden bestanden, de meeste met een nogal cryptische naam. Onder Grootte staat de grootte van alle stukken samen van het uiteindelijke bestand dat gedownload wordt. Onder het kopje Groep staat in welke groep of groepen het resultaat gevonden was. Usenet is namelijk verdeeld in groepen, zodat nieuwsberichten en bestanden op een logische manier bij elkaar komen. In het resultaat van nzbindex worden de groepen afgekort: a.b.movies staat voor alt.binaries.movies.

 

Onder het kopje Leeftijd staat hoe lang geleden het bestand op Usenet is geplaatst. Deze leeftijd geeft een indicatie van de betrouwbaarheid van het resultaat, want aangezien The Avengers pas eind augustus op dvd is verschenen, zal een resultaat dat meer dan een jaar oud is vermoedelijk uiteindelijk niet de film opleveren, maar misschien wél een nepbestand, al dan niet met een virus.

Omdat we alleen een afspeelbare versie voor de pc zoeken, die we eventueel op een usb-stick zetten om hem rechtstreeks via dvd-speler of tv af te spelen, moeten we de ietwat cryptische naamgeving in het resultaat ontcijferen. Daarbij ontdekken we een schat aan informatie:

The.Avengers.2012.720p.BDRip.XviD.AC3-LEGi0N.nfo-CTW

- ‘

The Avengers 2012

’ spreekt voor zich. Het gaat hier inderdaad om de film die dit jaar in de bioscopen draaide, en niet om de televisieserie uit de jaren zestig.

 

-

720p

: dit staat voor het beeldformaat. Dit is HD 720p in tegenstelling tot Full HD dat in zulke namen meestal wordt aangeduid met 1080p of ook wel gewoon met FullHD.

 

-

BDRip

: het gaat hier om een bestand dat is ‘geript’ of bewaard vanaf een blu-ray disc. Dit levert wel de beste kwaliteit op, maar ook grotere bestanden. En misschien kan uw tv dat toch niet weergeven, dus heeft het geen zin om extra lang op de download te wachten.

 

-

XviD

: Dit geeft de codering en compressie van de video weer. XviD staat voor bestanden die kunnen worden afgespeeld op veel apparatuur, waaronder Windows-pc’s, Mac, en zelfs Linux. Andere mogelijkheden voor deze compressie zijn AVC (ook wel H.264 of x264) en mkv. Vaak maakt het niet uit welke codering u kiest, de meeste bestandsformaten zijn met de VLC media player te bekijken (zie verderop). Overigens hebben de meeste films zodra ze gedownload en uitgepakt zijn de extensie .avi, ongeacht de codering, al is .mpeg of .mp4 is ook mogelijk. Mkv heeft altijd de extensie .mkv, want dit is een andere codering. Het Windows Media-formaat .wmv komt eigenlijk niet meer voor.

 

-

AC3

: dit staat voor de geluidscodering, in dit geval Dolby AC3. Soms staat er DTS, een andere manier om surroundgeluid te coderen.

 

- Soms staat er ook nog een taal tussen, dat kan zijn van de audio of van de ondertitels: The.Avengers.2012.720p.GERMAN.BDRip.XviD.AC3. Deze film is vrijwel zeker in het Duits nagesynchroniseerd. Er kan ook staan German-subtitles, DE-subs of iets dergelijks, dan gaat het om de film in de originele taal, met Duitse ondertitels. Voor Nederlandse ondertitels, zoek naar NL-subs. Voor films in het Nederlands, bijvoorbeeld animatiefilms, zoek naar Dutch. Let op, omdat het om geripte films gaat, kunt u niet zelf de taal en de ondertitels kiezen. Daarvoor zult u de hele dvd of blu-ray als een iso-bestand moeten downloaden en op een schijf branden, al zijn er ook mediaspelers die met een iso-bestand op de harde schijf om weten te gaan. Houd dan rekening met forse bestanden van meer dan 10 GB bij een dvd en zelfs 20 GB of meer bij een blu-ray.

Vaak komt dezelfde exacte naam meerdere keren voor, maar daarbij gaat het dan om andere bestanden, zoals een preview van de film. Kijk daarom altijd naar de grootte, een film afkomstig van blu-ray in 720p is al gauw 3 tot 5 GB in omvang.

Ons resultaat lijkt wel wat we zoeken. Eronder staat nog wat extra informatie: 103 bestanden (13.116 delen). Dat zijn de kleine stukjes waarin het bestand is gehakt om op Usenet te kunnen plaatsen. Er staat ook een handige link: ‘toon NFO’. Veel binaries worden op Usenet geplaatst met een klein tekstbestandje in het eerste deel, het NFO-bestand. nzbindex is in staat om dit bestandje apart te openen, zonder dat het nodig is om het bijbehorende binaire bestand te downloaden. Als we klikken zien we de informatie en kunnen we checken of het wel echt is wat we zoeken:

We zien nogmaals bevestigd over welke film het gaat, plus informatie over de video- en audiocodering. Tijd om te gaan downloaden!

20:41 uur – Start download

Het mooie van het nzb-systeem is dat het downloaden van alle afzonderlijke stukken niet meer hoeft. De index genereert een bestandje, een nzb-bestand, waarin precies staat welke berichten gedownload moeten worden. Elk bericht op Usenet heeft namelijk een unieke code, zodat ze altijd terug te vinden zijn, op welke server dan ook. Klik in nzbindex, onder ons resultaat op de link Download. Daardoor wordt het nzb-bestand gemaakt en opgeslagen in uw downloadmap.

 

 

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo-16359241

© CIDimport

Nu hebben we nog een programma nodig dat overweg kan met nzb-bestanden. We kiezen daarvoor het al wat oudere, maar nog steeds prima bruikbare programma  Unzbin, dat bovendien gratis is. Voor De Mac gebruiken we NNTPgrab, zie het kader.

 

Unzbin en NNTPgrab downloaden niet alleen alle afzonderlijke delen, de programma’s plakken ze ook weer aan elkaar, en als klap op de vuurpijl wordt het resultaat uitgepakt. De meeste binaries zijn namelijk ook nog eens gecomprimeerd, meestal in rar-bestanden.

Unzbin vindt u op www.unzbin.com. Na het installeren en opstarten ziet u een heel eenvoudig, leeg scherm. Om te beginnen kiest u voor Options en dan Settings. Hierin vult u het account in dat u hebt afgesloten bij uw newsprovider. Klik op Add en vul de gegevens in die u bij uw account hebt gekregen. Belangrijk is dat u ook uw aantal beschikbare verbindingen aangeeft onder Connections, zodat u maximaal gebruikmaakt van de beschikbare bandbreedte. Vink Use SSL alleen aan als dat bij uw provider duidelijk wordt aangegeven. De andere tabbladen in Settings hebt u op dit moment niet nodig.

 

 

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo-16359243

© CIDimport

Terug in het hoofdscherm, klik vervolgens op de knop Connect, linksboven op de knoppenbalk. Als de gegevens juist zijn ingevuld, verschijnt er in het onderste deel een lijstje met verbindingen. Nu moeten we Unzbin nog voorzien van het juiste nzb-bestand. Klik op de tweede knop van links, waarmee u een dialoogvenster voor het openen van bestanden ziet. Ga naar uw downloadmap en dubbelklik op het zojuist bewaarde nzb-bestand. Het bestand wordt geladen en het downloaden begint onmiddellijk.

 

 

 

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo-16359245

© CIDimport

Na het downloaden, begint Unzbin direct aan het uitpakken van de rar-bestanden. Om dat proces te volgen, klikt u op de bestandsnaam in het bovenste venster en selecteert u in het onderste venster het tabblad Parts. Dit proces kan even duren. Het is afhankelijk van de kracht van uw computer en de grootte van het bestand. Kijk niet vreemd op wanneer dit uitpakken langer duurt dan het downloaden zelf!

 

In de tussentijd kunt u alvast een programma downloaden waarmee u de film straks kunt bekijken. Onze keus is de VLC media player, die zowel op Windows als op Mac en Linux beschikbaar is. Bovendien zijn er mobiele versies voor Android en iOS. De player kunt u downloaden op www.videolan.org.

De player ondersteunt vrijwel elk formaat video en audio, zodat het feitelijk niet uitmaakt welk bestandsformaat u hebt gedownload. Wilt u het resultaat streamen naar tv, dan kan dat bijvoorbeeld met de mobiele player op iPad en een Apple TV aan de tv.

 

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo-16359248

© CIDimport

21:37 uur – Start de film!

Is VLC geïnstalleerd en de film uitgepakt? Dan rest niets anders dan het filmbestand van de downloadmap in het VLC-venster te slepen. Veel kijkplezier!

nzb op de Mac

Natuurlijk kunt u ook prima met nzb overweg op de Mac. Het gedeelte over het zoeken van bestanden is hetzelfde, aangezien dat via de browser plaatsvindt. Voor het openen en verwerken van nzb-bestanden, het downloaden én uitpakken, kunt u gebruik maken van NNTPgrab, een gratis tool, dat te vinden is op www.nntpgrab.nl.

 

 

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo-16359251

© CIDimport

Om te beginnen, klikt u op het tabblad Configuratie en vervolgens op Server toevoegen. Vul daar de gegevens in die u van uw newsprovider hebt gekregen.

 

 

 

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo-16359254

© CIDimport

De volgende stap is het importeren van een nzb-bestand. Klik daarvoor op de knop NZB Importeren, en vervolgens op de blauwe knop rechtsboven. Navigeer naar het bestand voor The Avengers. Nu ziet u alle onderdelen die in de nzb worden gedefinieerd voor deze film.

 

 

 

Downloaden van Usenet: Filmpje pakken doet u zo-16359256

© CIDimport

Klik op Toevoegen en geef de collectie een naam. In het tabblad Download wachtrij kunt u de voortgang van de download en het uitpakken volgen.

 

Tekst: Marcel Debets

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 21, jaargang 2013

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000