abonneren
Apps & Software

2 tulp stekkers naar 1 coaxstekker,bestaat zo'n snoer?

Ik heb een dvd-speler die 5.1 surround ondersteunt. Hij heeft echter maar twee tulp-uitgangen voor audio. Is er een kabeltje met aan de ene kant 2 tulp stekkers (Left & Right), en aan de andere kant een 5.1 uitgang (6 stekkers)?

3 antwoorden
 • nee. denk dat je uitgang met 2 tulpjes ( rood en zwart) gewoon stereo is
 • Denk ik niet, dat zou immers meer vereisen dan een kabel; actieve componenten. Kijk eens of de dvd-speler een andere uitgang heeft, veelal wordt 5.1 gecombineerd uitgestuurd over een zogenaamde Tos-Link (optisch) of m.b.v. coaxiaal draad.
 • Nee, en dit is ook zinloos.

  5.1 is een digitaal signaal, dat door een TV of versterker/receiver wordt gedecodeerd voor ieder van de (potentieel) 6 luidsprekers.
  De twee tulpuitgangen zijn voor een "ouderwets" analoog stereosignaal, voor versterker of receiver.
  Het zijn dus onverenigbare coderingen, dus zo'n snoer kan ook NIET zinvol bestaan.

  Wil je het 5.1 signaal jouw versterker in, gebruik dan de aansluitingen:
  (oudere DVD spelers) optische kabel of elektrisch (meestal aangeduid als coax, maar niet te verwarren met de oude stijl antennekabelpluggen).
  (nieuwere DVD spelers) de HDMI uitgang.

  Evident hangt het er ook van af wat voor ingangen de versterker heeft; oudere apparaten hebben geen HDMI ingang. De stereo (2) tulppluggen kun je gebruiken voor HEEL oude versterkers (mijn schatting: ouder dan minstens 15 jaar) die gemaakt zijn in de tijd dat we alleen stereo hadden…

Beantwoord deze vraag