Dekkingsproblemen dreigen voor 4G-smartphones

© CIDimport

Dekkingsproblemen dreigen voor 4G-smartphones

Geplaatst: 16 januari 2013 - 12:23

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Redactie ID.nl

Consumenten met een iPhone 5 kunnen wel bij T-Mobile terecht, maar deskundigen verwachten dekkingsproblemen qua 4G. Het wachten is op smartphones die de 'juiste' LTE-frequenties gebruiken.

De 1800 MHz-band die T-Mobile gebruikt wordt ondersteund door diverse toestellen, waaronder de iPhone 5. De telco heeft veel blokken ingekocht in de 1800 MHz-band bij de frequentieveiling en zegt daardoor soepel te kunnen uitrollen. Het nadeel van de hogere frequentie is dat er meer basisstations nodig zijn om een brede landelijke dekking te garanderen.

4G-paraplu

Telecomdeskundige Alexander Wisse van Stratix vergelijkt de situatie met eerder toen 3G werd uitgerold in Nederland. “Je hebt een 4G-paraplu in de grote steden en zodra je daar buiten komt, val je terug op bijvoorbeeld 3G of GPRS." De iPhone 5 zou dus waarschijnlijk aanvankelijk werken in de grote steden en daarbuiten zouden consumenten nog even geen gebruik kunnen maken van 4G.

Over de precieze plannen wil T-Mobile nog niets kwijt, maar wel belooft de telco dat er in 2014 landelijke dekking zal zijn van 4G. “We zijn al heel actief in de 1800 MHz-band. Nu gaan we de spreiding verbeteren door antennes te plaatsen", vertelt T-Mobile-woordvoerder Erik Dekker. Hij vindt het nog te vroeg om vooruit te lopen op de onthulling van de exacte plannen.

Dominante 4G-frequenties

Volgens de Stratix-consultant is volgens de laatste cijfers 1800 MHz momenteel het populairst bij commerciële netwerken in Europa. “De 800MHz is nog een stuk minder in gebruik voor commerciële netwerken, maar dat zal vast toenemen." KPN gaat in eerste instantie voornamelijk uitrollen in de 800 MHz-band.

Agentschap Telecom, dat het frequentiespectrum in Nederland overziet, wijst erop dat in een aantal landen van Europa er nog frequentieveilingen volgen. Wat de dominante frequentieband voor 4G precies zal worden in deze regio staat dus ook nog niet vast. “In Nederland wordt alles technologieneutraal geveild", vertelt AT-woordvoerder Mariël van Dam. “Dus providers maken zelf uit in welke frequentie ze wat willen uitrollen." De providers (en fabrikanten) bepalen dus wat dé 4G-frequenties in deze regio worden.

Geen iPhone; wel 4G-dekking

KPN onthulde gisteren een andere strategie dan T-Mobile lijkt te hanteren. Er wordt een landelijke dekking gebouwd met de 800 MHz-band, die een groter bereik heeft per antenne. De capaciteit is echter lager. Om meer klanten op 4G te kunnen zetten wordt daarom op drukkere plekken 1800 MHz bijgeschakeld. Of zelfs 2600 MHz, waar zowel KPN als T-Mobile blokken in heeft verworven.

“Het bijschakelen van 1800 MHz zal vrij snel gebeuren", vertelt KPN-netwerkdirecteur Erik Kuisch aan Webwereld. “De basisstations die we gebruiken ondersteunen zowel 800 als 1800, dat zijn net legoblokken. Om 1800 bij te schakelen hoeft er alleen maar een firmware-update te worden uitgevoerd."

Maar klanten kunnen dus met de huidige iPhone 5 vooralsnog niet bij KPN terecht. Alexander Wisse van Stratix verwacht dat het aantal toestellen dat in de 800, 1800 en 2600 MHz-band werkt zal toenemen. KPN gaat voor '4G-ready' en levert zoveel mogelijk smartphones, tablets en dongels uit die in de drie banden werken.

Maar dat geldt in de meeste gevallen niet voor toestellen die consumenten recent hebben gekocht. Zo is er voor de Galaxy S III een aparte 4G-variant nodig, de i9305 die een LTE-chip heeft die de 800 MHz-band bedient. KPN verkoopt van een aantal toestellen 4G-varianten, zoals deze Galaxy S III.

Update 17-01-2012: Term "frequentieneutraal" aangepast naar "technologieneutraal".

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten