Zo zet je Google Assistant op je Android-smartphone

De Google Assistant is Google's nieuwste poging om je leven een stukje makkelijker te maken. De slimme assistent zit ingebakken in de nieuwe Pixel-telefoons en is al te gebruiken binnen chat-app Allo, maar je kunt hem ook integreren in andere Android-apparaten. Daarvoor moet je wel root-toegang hebben. En een goede back-up.

Lees ook: Google Allo, een onopvallende app met een opvallende 'assistent'

Als je na het oeverloos plaatjes zoeken en Wikipedia-pagina's opvragen in Allo de smaak te pakken hebt, kun je overwegen om de Google Assistant in de Google-app te integreren, in plaats van ingebakken in de chat-app. Het is wel op eigen risico: er is geen garantie dat het ook werkt, en het gaat lang niet altijd goed. Zorg dus in eerste instantie voor een volledige back-up van je toestel die je achteraf kunt terugzetten. 

Rooten

Voordat je begint, moet je telefoon aan twee eisen voldoen. Ten eerste dien je je toestel geroot te hebben, daarnaast moet je de nieuwste versie van Android, Nougat, geïnstalleerd hebben. Voor beide zaken geldt: voor elk toestel van elk merk gelden verschillende stappenplannen, dus zoek goed uit hoe je Android N op jouw device krijgt, en, als je dat nog niet had, root-toegang tot je toestel hebt. 

Google Assistant instellen

Als je je toestel eenmaal geroot hebt en je draait Android Nougat, is het instellen van de Google Assistant eigenlijk een fluitje van een cent. Het is een kwestie van twee regels code vervangen. 

Open een willekeurige bestandsverkenner op je smartphone en zoek het bestand build.prop. Zoek de regels die lijken op onderstaande regels en pas ze aan zodat ze precies overeenkomen, of voeg de regels toe als ze nog niet bestaan: 

ro.product.model=Pixel XL ro.opa.eligible_device=true

Sla het bestand op en start je apparaat opnieuw op. Ga daarna naar Instellingen en Apps, klik op de Google-app en wis alle cache- en andere data. De Google Assistant zou nu op je toestel geïnstalleerd moeten zijn. 

Nogmaals: het is niet gezegd dat het werkt voor elk apparaat, maar als je al Android Nougat draait op een geroot toestel is het het proberen zeker waard. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten