Zo valt Windows 10 je niet lastig met updates

Je herkent het misschien wel: net op het moment dat je zit te werken in een belangrijk document, vraagt Windows 10 of de computer opnieuw mag worden opgestart om een update te installeren. Vervelend, maar gelukkig kun je de updates ook op gezette tijden laten uitvoeren.

Sinds Windows 10 wordt het besturingssysteem van Microsoft als een zogeheten Software as a Service uitgerold. Dat betekent dat je het systeem dus niet meer als een eenmalige installatie gebruikt, waar af en toe een update voor verschijnt, maar dat de software continue wordt bijgewerkt. Dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Het voordeel is dat je altijd up-to-date bent, maar dat er soms updates worden geïnstalleerd die ervoor zorgen dat je computer opnieuw moet worden opgestart.

Timing

Vaak zijn die updates niet van zo'n grote impact dat je je hele computer opnieuw moet opstarten om die update toe te passen, dat is sinds Windows 10 gelukkig ook veranderd. Het aantal reboots is dan ook drastisch afgenomen, maar vooral bij de grotere updates kan het voorkomen dat je computer toch opnieuw moet worden opgestart. Met de functie Gebruikstijd kun je echter zelf instellen wanneer dat gebeurt.

Gebruikstijd instellen

Met Gebruikstijd geef je een dagelijkse tijdsspanne op waarin de computer wordt gebruikt. Werk je veel thuis, dan zijn de ideale tijden waarop je wil werken bijvoorbeeld van 9:00 tot 17:30. In die tijd wil je natuurlijk niet dat je computer opnieuw moet worden opgestart, en dat je eerst al je documenten en bestanden moet opslaan. Je ideale gebruikstijd stel je als volgt in: ga naar Instellingen, kies voor Bijwerken en beveiliging en kies voor Windows Update. Aan de rechterzijde vind je de link Gebruikstijden wijzigen. Hier kun je nu opgeven tussen welke tijd je zeker niet wordt lastiggevallen door reboots van het systeem.

Verander de tijd naar wat voor jou het beste moment is dat Windows Update de computer zeker niet opnieuw mag opstarten, bijvoorbeeld van 8:00 tot 18:00. Druk op Opslaan om die tijden te bevestigen. Let wel: in de huidige versie van Windows 10 kun je een periode van maximaal 12 uur opgeven. In een eerstvolgende update van Windows 10 zal dit worden verlengd naar 18 uur.

Let wel: het compleet uitschakelen van updates in Windows 10 is niet mogelijk. Dat zou echter ook niet verstandig zijn, want zo mis je ook belangrijke beveiligingsupdates. In sommige gevallen kan het echter wel nuttig zijn om bepaalde updates te blokkeren, zoals drivers. In het verleden is al eens gebleken updates roet in het eten gooien en zorgden voor een instabiele Windows 10-installatie. Wil je bijvoorbeeld het automatisch installeren van stuurprogramma's in zijn geheel blokkeren, lees dan deze workshop.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Windows 10

Tags: windows 10, updates, uitstellen