Zo schakel je zelfstartende programma's in Windows 10 uit

Met iedere versie van Windows is er de mogelijkheid om automatisch programma's met het besturingssysteem te laten opstarten. Dat gebeurt vaak zonder dat je het in de gaten hebt. In Windows 10 schakel je die programma's eenvoudig uit.

Tijdens het starten van Windows 10 worden er op de achtergrond allerlei programma's, services en processen opgestart. Sommige zijn erg nuttig en zelfs van belang voor de essentiële functionaliteit van het besturingssysteem. Maar ook geïnstalleerde programma's voegen vaak allerlei extra opstart-app'jes toe aan Windows 10, maar die heb je vaak niet nodig.

Bovendien zorgt elk automatisch startend programma voor een kleine vertraging in het starten van Windows 10, dus je doet er goed aan om af en toe de lijst met opstartende programma's door te lopen en er een aantal uit te schakelen.

Nieuwe plek

Sinds Windows 8.1 vind je automatisch opstartende programma's niet meer terug in het tooltje Systeemconfiguratie (msconfig.exe), maar is het een onderdeel van het taakbeheer geworden.

Open het Windows Taakbeheer door met de rechtermuisknop te klikken op de taakbalk en te kiezen voor Taakbeheer. Onder Taakbeheer kies je vervolgens voor het tabblad Opstarten. Daar vind je nu een complete lijst met alle programma's die tegelijkertijd met Windows 10 worden opgestart. Voordeel van deze nieuwe weergave is dat je ook kunt zien  lijst is dat je ook ziet hoeveel invloed zo'n startend programma heeft op de starttijd van Windows 10 zelf.

Een app die je niet automatisch wilt laten starten, schakel je uit door er met de rechtermuisknop op te klikken en te kiezen voor Uitschakelen.

Wil je meer informatie over het bestand, dan kun je kiezen om de bestandslocatie te openen, zodat je kunt zien waar het startende programma zich bevindt, voor het geval je het niet helemaal vertrouwt.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Windows 10

Tags: windows 10, opstarten, autostart