Veilig internetten op vakantie met de beste gadgets

Ook op vakantie ontkomen we er eigenlijk niet aan: we willen het liefst verbonden blijven met internet. Voor als we ons vervelen, of als we in contact willen blijven met vrienden of familie, willen navigeren... noem maar op. Veilig internetten op vakantie, waarmee doe je dat het beste?

Keezel: Beveilig je hotspot

Een modern vakantiepark of hotel heeft meestal wel goede wifi-dekking. Uitermate handig natuurlijk, maar ook onveilig. Wie evengoed via zo’n openbare hotspot wil e-mailen en internetbankieren neemt dan ook het beste veiligheidsmaatregelen. Het Nederlandse product Keezel (zie bovenstaande afbeelding) is hiervoor een prima oplossing.

Deze mobiele wpa2-router vangt het wifi-signaal van de openbare hotspot op en zendt vervolgens via een 2,4GHz- of 5GHz-band een eigen wifi-signaal uit. Is er geen openbaar wifi-netwerk aanwezig? Je kunt ook een 4G-dongel in de usb-poort prikken. Het product is gebaseerd op de Linux-distributie OpenWrt. Voor de beveiliging gebruikt de Keezel 256bit-aes-encryptie en het apparaat leidt het internetverkeer via een vpn-server om.

Je hebt hiervoor keuze uit 1250 servers van drie vpn-aanbieders in ruim 160 landen. Dankzij deze vpn-functie kun je vanaf je vakantieadres eenvoudig regiobeperkingen van webdiensten omzeilen of anoniem surfen. Om anonimiteit te garanderen, deelt dit handzame apparaatje geen persoonlijke informatie met de aangesloten vpn-partners PureVPN, ProXPN en Le VPN.

Vergeleken met traditionele vpn-aanbieders is het fijn dat je meerdere apparaten beveiligt en geen software of app hoeft te installeren. Hierdoor kun je ook met een mediastreamer en IoT-apparaten uit de voeten. Dat dit product prima geschikt is voor mobiel gebruik, blijkt ook wel uit de interne accu van 8000 mAh. Je gebruikt het apparaat zo nodig als powerbank, zodat je nergens om een lege smartphone of tablet verlegen zit.

Als je interesse hebt in de Keezel ben je hiervoor 144 dollar kwijt. Helaas is de downloadsnelheid daarmee wel begrensd tot 500 kbit/s. Bovendien kun je niet uit alle vpn-servers kiezen. Wie graag webvideo’s in goede kwaliteit wil streamen, kan een Premium-abonnement afsluiten.

Afhankelijk van de gebruikte internetverbinding garandeert de fabrikant een snelheid tussen de 4 en 20 Mbit/s. Deze dienst kost vijf dollar per maand. Combineer je de aanschaf van deze mobiele privacy-router met één jaar Premium-toegang, dan betaal je in totaal 179 dollar. Na dat jaar zit je dan wel alsnog vast aan maandelijkse kosten. Geen zin in gedoe en wil je de Keezel inclusief levenslange Premium-toegang aanschaffen? Dat kan ook en kost eenmalig 479 dollar.

AirCard AC810S: Zet je eigen wifi-verbinding op

Veilig internetten op vakantie

© PXimport

Een mifi-router helpt je om op iedere locatie een eigen wifi-netwerk op te zetten. Vanzelfsprekend is dat een stuk veiliger dan het gebruik van een openbare wifi-verbinding van bijvoorbeeld een hotel of camping. De AirCard AC810S van netwerkfabrikant NETGEAR is hiervoor prima te gebruiken.

Zodra je een geschikte micro-simkaart in deze mobiele router stopt, maakt het apparaat verbinding met een 4G(+)-netwerk. Door een wifi-signaal via 802.11ac-antennes uit te zenden, is internet erg vlot. Uiteraard vereist dat wel een goede dekking van mobiel internet. Het betreft een dualband-router met ondersteuning voor de 2,4GHz- en 5GHz-band. In de behuizing bevindt zich verder een li-ion-accu met een capaciteit van 2930 mAh, waarmee deze mifi-router het volgens de fabrikant zo’n elf uur volhoudt. Handig op plekken zonder stroom!

Verder fungeert het apparaat eventueel als powerbank voor mobiele apparaten. Deze router meet 11,2 × 6,86 × 1,54 centimeter en weegt 132 gram, dus hij past met gemak in je koffer. Voor de bediening heeft NETGEAR een 2,4inch-aanraakscherm geïntegreerd. Hierop regel je enkele basiszaken, zoals het wachtwoord en het dataverbruik. Voor geavanceerdere functies installeer je een mobiele app. Op het gebied van veiligheid ondersteunt de AirCard AC810S vpn-doorvoer (passthrough) en er is een ingebouwde nat-firewall. Dit product is verkrijgbaar voor zo’n 249 euro.

Transcend Wi-Fi SD: bestanden overzetten via wifi

Veilig internetten op vakantie

© PXimport

Voor het overzetten van foto’s en video’s naar een pc doen de meeste mensen een beroep op een usb-kabel of sd-kaart-lezer. Met de Transcend Wi-Fi SD gebruik je een Class 10-geheugenkaart en draadloze netwerkadapter in één. Deze geheugenkaart beschikt namelijk over een ingebouwde 802.11n-antenne. Digitale foto- en videocamera’s voorzie je dus van wifi.

Een groot voordeel hiervan is dat je de mediabestanden van de geheugenkaart rechtstreeks deelt met een laptop, smartphone of tablet. Kortom, geen gedoe meer met rondslingerende kabels en geheugenkaarten. De Transcend Wi-Fi SD heeft 32 GB opslagcapaciteit. Via een mobiele app heb je rechtstreeks toegang tot de bestanden op de geheugenkaart. De Wi-Fi SD-app is beschikbaar voor Android en iOS.

Nuttig is verder de functie om zelfgemaakte foto’s en video’s automatisch met maximaal drie apparaten te delen. De Transcend Wi-Fi SD voert dit klusje uit zodra de geheugenkaart verbinding maakt met een (openbare) wifi-verbinding. Uit veiligheidsoverwegingen kun je hiervoor beter de mobiele hotspot-functie (tethering) van je smartphone gebruiken. Deze sd-kaart met wifi kost ongeveer 65 euro. Voor minder geld is er ook een uitvoering met 16 GB opslagcapaciteit verkrijgbaar.

Portable SSD T3: Versleutelde SSD van Samsung

Media has no description

© PXimport

Natuurlijk kun je ieder schijfstation beveiligen met een encryptietool, maar sommige externe schijven beschikken standaard al over hardware-encryptie. De Portable SSD T3 is daar een mooi voorbeeld van. Op dit product schakel je optioneel 256bit-aes-encryptie in, zodat gebruikers alleen met een geldig wachtwoord toegang hebben.

Zoals de productnaam al doet vermoeden, betreft het een externe ssd-schijf. De goedkoopste versie heeft 250 GB opslagcapaciteit en kost ongeveer 119 euro. Er zijn ook versies met 500 GB, 1 TB en 2 TB opslagcapaciteit verkrijgbaar. Dankzij de usb3.1-aansluiting is er volgens eigen metingen van Samsung een hoge overdrachtssnelheid haalbaar van maximaal 450 MB/s.

Overigens is het dankzij de usb-c-connector en usb-a-verloopkabel mogelijk om verschillende (mobiele) apparaten met deze Portable SSD T3 te verbinden.

De metalen behuizing is volgens de Koreaanse fabrikant bestand tegen schokken. De Portable SSD T3 vormt met een gewicht van slechts 51 gram nauwelijks bagageballast. Met 7,4 × 5,8 × 1,05 centimeter aan afmetingen is de behuizing niet veel groter dan een creditcard.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten