Systeem klonen met CloneApp en CloneZilla

Met software als CloneApp en CloneZilla breng je snel een nieuw systeem in gereedheid door er een kloon van je oude pc op te installeren. We leggen in dit artikel uit hoe.

In een vorige workshop keken we al naar het overzetten van data met PCmover en EaseUS. Een ander programma dat kan helpen is CloneApp. Deze gratis tool kan momenteel met circa 250 applicaties overweg en via de site kun je plug-ins downloaden die ondersteuning voorzien voor nog meer toepassingen. De werking is relatief eenvoudig. 

CloneApp

Start het programma op als administrator. Je merkt twee kolommen op: Supported en Installed. In de kolom Installed zie je een lijst van programma’s die de tool op je systeem herkend heeft. In de kolom Supported geef je via vinkjes aan van welke (van die) applicaties je de configuratie-instellingen wilt migreren. 

Wil je precies weten welke configuratiedata je hiermee over gaat zetten, druk dan even op What is being backed up? Heb je alle gewenste applicaties geselecteerd, druk dan op Start CloneApp. De configuratiedata komen standaard terecht in afzonderlijke submappen van de map Backup.

© PXimport

Die is op zijn beurt een submap van de map waarin je CloneApp hebt uitgepakt. Deze doellocatie is overigens aan te passen Options links in beeld. Zorg dat je de complete map van CloneApp meeneemt naar je nieuwe systeem, inclusief de back-upmap. Start daar CloneApp als administrator op. Selecteer de gewenste toepassingen en druk op de knop Restore.

Ondersteuning

Blijken overigens sommige van je geïnstalleerde applicaties niet te worden ondersteund door CloneApp en biedt een plug-in-import evenmin soelaas, dan kun je nog overwegen zelf uit te vlooien welke bestanden en registersleutels je moet meeverhuizen naar je nieuwe systeem om de configuratie van die ontbrekende applicaties alsnog over te zetten. 

Dat doe je via de knop Custom, waar je bij Files, Folders, Registry Keys en/of Commands (via de knoppen Add en Edit) de nodige data toevoegt. Het is echter maar de vraag of de moeite die je hiervoor doet wel opweegt tegen het zelf opnieuw configureren van de geïnstalleerde applicaties.

CloneZilla

CloneZilla is een programma dat wat verder gaat en je als een iso-bestand kunt downloaden, bijvoorbeeld met behulp van YUMI op een usb-stick plaatsen. Maar er kan een adder onder het gras zitten. Allereerst is het lang niet zeker dat het gekloonde systeem probleemloos zal opstarten op die nieuwe hardware.

© PXimport

Het is niet uitgesloten dat je overvallen wordt door fouten met betrekking tot de ‘hardware abstraction layer’ (hal.dll). Verder zit je nog met de Windows-activatie. Gaat het om een gekloonde retail-versie van Windows, dan lukt het wellicht wel om je activatiesleutel opnieuw in te voeren, maar Microsoft is heel wat minder coulant als het om een OEM-versie gaat. 

Overweeg je toch om het met een kloonoperatie te proberen, maak dan eerst een schijfimage van je nieuwe systeem (bijvoorbeeld met Macrium Reflect Free), zodat je die desnoods terug kunt plaatsen. Of beter nog: probeer eerst even je nieuwe systeem op te laten starten met de schijf van je oude systeem. Dan weet je meteen voor welke problemen je wellicht komt te staan na een kloonoperatie.

In een derde workshop rond dit onderwerp kijken we later naar het overzetten van e-mails, browserinstellingen en drivers.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten