}
abonneren

Omzeil de blokkade en gebruik Netflix

Netflix laat nog even op zich wachten in Nederland en België. Toch is er stiekem een manier om nu al van het uitgebreide video-aanbod gebruikt te maken. Wij leggen je uit hoe.

Lees ook: Groepstest: Tien Netflix-alternatieven


De voorbije dagen deed het gerucht de ronde dat Netflix in de komende maanden naar België en Nederland zou komen, nadat hierover werd bericht op Bloovi.be en ook mediaconsultant Jo Caudron het nieuws bevestigde. Maar voorlopig is er nog geen officiële bevestiging van Netflix zelf en blijft het dus bij speculatie.

Toch heeft het bericht al heel wat teweeggebracht op sociale media. Veel mensen kijken reikhalzend uit naar de komst van de videostreamingdienst en dat is zeker niet onterecht: de dienst is al geruime tijd een groot succes in de Verenigde Staten. De formule is eenvoudig: voor een bijzonder schappelijk bedrag, in dit geval 8 dollar per maand, stream je ongelimiteerd content uit een indrukwekkende film- en tv-bibliotheek.

En laten we maar meteen duidelijk zijn: het aanbod is goed. Het filmaanbod is vrij recent en erg gevarieerd, maar de echte parel in de Netflix-kroon is het immense aanbod tv-reeksen. Of je nu een liefhebber bent van Star Trek, Bones, Weeds, Breaking Bad, Wilfred, Futurama of Family Guy, je zal ongetwijfeld je gading vinden. Een flink deel ervan is zelfs beschikbaar in HD én met (Engelse) ondertitels. Bovendien geniet je met een betalend abonnement niet enkel van Netflix op je computer, maar ook op je iPad, Apple TV of spelconsole.

Maar voorlopig is de dienst dus nog niet beschikbaar in België en Nederland. Na een succesvolle lancering in het Verenigd Koninkrijk en Ierland zijn nu de Scandinavische landen als volgende aan de beurt.

Maar voor elk probleem is er een oplossing. We leggen je uit hoe je nu toch al vanuit de Benelux naar Netflix kan kijken op je tv.

Blokkade omzeilen

Om Netflix in huis te halen gebruiken we een Apple TV, al kan je eender welk ander apparaat gebruiken – zolang het de Netflix-functie maar aanbiedt. Om de blokkade voor niet-Amerikaanse klanten te omzeilen kan je een VPN-dienst (Virtual Private Network) gebruiken zoals HideMyAss.com of Witopia.com. Vermits je daarvoor extra software moet installeren, is dat handig zolang je op je pc werkt, of op een apparaat zoals de iPad waar het gebruik van een VPN is voorzien.

Op heel wat andere apparaten in huis is dit echter onmogelijk. Daarom kozen we voor unblock-us.com, een dienst op basis van DNS-servers. Die instellingen kan je immers op zowat alle apparaten met een internetverbinding veranderen. Nog handiger is het wanneer je de DNS-instellingen verandert op je router, zodat alle apparaten in je thuisnetwerk kunnen meegenieten van de dienst. Het enige nadeel: het werkt enkel voor de lijst met ondersteunde diensten, al is die heel uitgebreid.

Unblock-us.com kost minder dan 5 dollar per maand en het biedt een proefperiode van een week. Netflix kan je een maand lang gratis uitproberen, dus je hoeft niets te betalen als het totaalpakket je toch niet zou bevallen.

Hou wel je dataverbruik in de gaten, want de dienst doet de teller van je internetabonnement flink draaien. Bij deze workshop noteerden we een dataverbruik tot 1 GB per uur, en zelfs tot 2,3 GB per uur als je HD-content streamt. Met een datalimiet van 100 GB kan je al flink wat bekijken, maar wie op een lagere limiet zit is bij deze gewaarschuwd. 

Stap 1: Unblock-us registereren

Ga naar www.unblock-us.com en registreer je voor de gratis proefperiode. Het enige wat je moet doen is je e-mailadres invullen.

Een kredietkaart of andere betalingsinformatie hoef je voorlopig niet te verstrekken. Unblock-us.com stuurt je een e-mail ter bevestiging en verwijst je naar www.unblock-us.com/how-to-set-up/ voor verdere instructies.

Stap 2: DNS instellen

Verander de DNS-instelling in je router. De ‘how-to’-pagina bevat instructies voor allerlei merken.

Open de beheersoftware van je router, zoek de DNS-velden en vul de nieuwe waardes in. In ons geval moesten we ook 'automatic from ISP' wegvinken. De waardes zelf vind je op http://support.unblock-us.com/customer/portal/articles/291522.

Wie dat wil kan ook gewoon de DNS-instelling op het apparaat waarop je Netflix gaat bekijken aanpassen, zoals je Apple TV. Dat heeft als voordeel dat enkel dat toestel via de DNS van unblock-us.com gaat, terwijl de andere toestellen op het netwerk (zoals je pc) nog via de DNS van je provider surfen.

Stap 3: Testen en activereren

Om de dienst te activeren en testen ga je terug naar www.unblock-us.com en klik je rechts bovenaan op check-service. Zodra het bericht This device is setup correctly, it is using our DNS verschijnt ben je klaar. Surf alvast naar www.netflix.com.

Stap 4: Netflix-account maken

Klik op Start Trial, vul je e-mailadres in en kies een sterk paswoord. Op de volgende pagina moet je betaalgegevens invoeren. Netflix aanvaardt Europese kredietkaarten.

Zorg er voor dat je voornaam en familienaam overeenkomen met die van de houder van de kredietkaart en geef als zipcode een geldige US postcode op (bijvoorbeeld 90210). Vink 'Add Unlimited DVDs' zeker niet aan.

Stap 5: Amerikaanse iTunes-account

Je Apple TV toont normaal geen Netflix-app wanneer je in België of Nederland woont. Zodra je inlogt met een Amerikaanse iTunes-account, zal je de Netflix-app echter wél zien.

Open iTunes op je pc, log uit je Belgische account en maak een nieuwe account aan met een Amerikaans adres. Doe dat door onderaan in het iTunes-programma op de Belgische vlag te klikken, waarna een scherm opent waar je andere landen kan kiezen. Kies de V.S.

Maak een account aan, kies als betaling 'None' en geef een adres in de VS op. Ontbreekt de optie 'Geen betaalmiddel', dan moet je slim te werk gaan. Zoek in iTunes een gratis app (bijvoorbeeld 'Netflix') en klik op 'Free' om het te installeren. Je kan vanaf het opspringende venster een account aanmaken.

Stap 6: Speel je eerste film

Op je Apple TV log je in bij de iTunes Store met je Amerikaanse iTunes-account. Open de Netflix-app en log in met de Netflix-account die je eerder hebt aangemaakt. Klaar! Nu kan je van je eerste film genieten.

Heb je een iPad? Haal met je VS-account dan meteen ook de Netflix-app binnen.

Stap 7: Ondertitels

Netflix biedt voor heel wat films en shows ondertitels aan, maar zeker niet op alles. Populaire items krijgen voorrang bij het aanmaken van ondertitels.

Op de remote van je Apple TV hou je de Select-toets (de middelste toets) ingedrukt om het audio- en ondertitelmenu te zien.

Stap 8: Kwaliteit

Maak je je toch zorgen om overmatig datagebruik? Ga dan naar https://account.netflix.com/HdToggle. Je kan er de kwaliteit van de streams in twee stappen verlagen, al raden we aan om weg te blijven van Good quality.

Geschreven door: Eric Beeckmans op

Category: Workshop, Streaming media

Tags: Blokkade, videostreaming

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI