Verberg je e-mail op het aanmeldscherm in Windows 10

e-mail verbergen op aanmeldscherm
Op het aanmeldscherm van Windows 10 zijn vaak mooie foto’s te zien, vanuit het zogenaamde Windows Spotlight. Helaas staat er ook minder fijne informatie op het aanmeldscherm, zoals je e-mailadres en volledige naam. Daar kun je iets aan doen. Hier leggen we uit je je e-mail op het aanmeldscherm kan verbergen.

Lees ook: Microsoft en Consumentenbond botsen over privacy-instelling Windows 10

Sinds de Anniversary Update van Windows 10 is het handig dat je op het aanmeldscherm snel kunt zien welke notificaties er zijn binnengekomen. Een andere verbetering is dat je e-mailadres niet meer standaard in het aanmeldscherm wordt getoond. Voorheen was het zo dat eenieder die toevallig op het juiste moment een blik wierp op je tablet of laptop, die persoonlijke informatie direct in handen had.

Om te controleren of dat ook bij jou het geval is, ga je naar de app Instellingen via het menu Start of door middel van de sneltoets Windows-toets+I. Vervolgens ga je naar het tabblad Accounts en kies je voor Aanmeldingsopties. Daar bevindt zich onderaan, onder het kopje Privacy, de optie Accountdetails (zoals e-mailadres) weergeven op aanmeldingsscherm. Door die schakelaar om te zetten, kun je wel of niet je e-mailadres tonen op het aanmeldscherm. Je controleert eenvoudig het verschil met de instelling door de pc te vergrendelen met Windows-toets+L.

Naam verbergen

Als je ook je echte naam wilt verbergen, is het nodig om de register-editor erbij te pakken. Je opent regedit door daarop te zoeken in het menu Start. Blader nu naar de sleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System en zoek naar de optie DontDisplayLockedUserId. Zet die waarde op 3 om je volledige naam, avatar en e-mailadres te verbergen als de computer vergrendeld is. Doe hetzelfde bij de waarde dontdisplaylastusername, om ervoor te zorgen dat na het opstarten je volledige naam en e-mailadres niet zomaar in beeld komen. Bij het aanmelden moet je dan zelf je e-mailadres intypen.

e-mail verbergen op aanmeldscherm

Al deze problemen heb je overigens niet als je een lokaal account in plaats van een Microsoft-account gebruikt om je bij Windows 10 aan te melden. Om een lokaal account te gaan gebruiken, dan is het nodig om daarvoor in Accounts naar Uw info te gaan en te klikken op de knop In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account. Volg de stappen om je account om te zetten. Let op dat als je Windows Insider bent, er altijd één Microsoft-account aanwezig moet zijn om nieuwe builds te kunnen ontvangen.

Tekst: Jochem de Goede

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop

Tags: privacy, windows 10, aanmeldscherm, email, microsoft