}
abonneren

Maak een template van je Windows 10-startmenu

Het Windows 10-startmenu kun je volledig naar eigen hand zetten. Tegels en pictogrammen kun je op vrijwel iedere willekeurige plek zetten in verschillende groottes. Alleen, dat is wel vervelend als je dat telkens na een nieuwe installatie opnieuw moet doen. De oplossing? Maak een template van het Windows 10-startmenu.

Het uitklapbare deel van het Windows 10-startmenu kun je voorzien van je eigen tegels en pictogrammen, die je zelf zo groot of klein kunt maken als je zelf wilt. Maar wellicht wil je dat niet iedere keer doen, bijvoorbeeld na een nieuwe installatie van je systeem, of als je een systeembeheerder bent en op alle computers een uniform startmenu wilt uitrollen.

XML exporteren

Windows 10 bevat PowerShell, waarmee je diverse taken onder Windows 10 en op servergebied kunt uitvoeren. Met PowerShell kun je met een enkele opdracht een export maken van de tegels en posities van het uitklapbare (rechter) deel van het Windows 10-startmenu.

Allereerst richt je het startmenu zodanig in dat je een mooie basis hebt voor de export. Plaats bijvoorbeeld handige snelkoppelingen naar veelgebruikte websites, programma's of documenten, en geef groepen een duidelijke naam. Bijvoorbeeld een groep voor de kinderen, of personen, of bedrijfsgerelateerde zaken.

Heb je een menu ingericht? Start dan PowerShell vanuit het startmenu als Administrator (rechtsklik op het pictogram van PowerShell en kies voor 'Als Administrator uitvoeren'. Tik nu op de opdrachtregel de volgende opdracht in, gevolgd door enter:

Export-StartLayout -path "d:\Startmenu.xml"

Er wordt nu een xml-bestand opgeslagen, met daarin alle instellingen van je startmenu. Let wel, het gaat dan alleen om het rechterdeel van het startmenu, het linkerdeel is niet op deze manier te configureren.

Template

Je hebt nu een template van je startmenu. Deze kun je in een bestaande Windows-installatie niet direct importeren via PowerShell. Er is echter wel een commando die je kunt gebruiken voor een Windows 10-installatiebestand. Na het mounten van het installatiebestand (een *.wim-bestand) kun je de xml met deze opdracht importeren:

Import-StartLayout -LayoutPath "d:\startmenu.xml" -MountPath "e:\windows-image" 

Deze optie werkt echter niet in je gewone Windows-installatie. In plaats daarvan maak je gebruik van de groepsbeleids-editor. Start deze op via het startmenu en de opdracht gpedit.msc.

De groepsbeleids-editor wordt nu geopend. Blader daar naar het volgende onderdeel: Gebruikersconfiguatie | Beheersjablonen | Startmenu en Taakbalk.

Aan de rechterkant vind je nu een aantal opties. Zoek daar naar het onderdeel Indeling van Start.

Dubbelklik nu op het item Indeling van Start. Bovenin zet je het vinkje op Ingeschakeld. Bij het veld Bestand met de indeling van het startscherm geef je de exacte locatie op van het xml-bestand dat je eerder hebt gemaakt, zoals in dit voorbeeld d:\startmenu.xml.

Druk op OK om je wijzigigen op te slaan. Om het aangemaakte beleid daadwerkelijk door te voeren, moet je de computer wel opnieuw opstarten of jezelf afmelden en opnieuw aanmelden.

Andere computers

Met een template van een startmenu kun je bovenstaande truc met de beleidsinstellingen ook toepassen op andere computers. Dat kan op pc-niveau, maar natuurlijk ook als je gebruikmaakt van Active Directory, waar het template dan ook netwerkbreed naar alle Windows 10-clients kunt uitrollen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Tips en Trucs, Windows 10

Tags: windows 10, Startmenu, Template

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Senior Integratiespecialist - NS

Uitgelicht: Java Developer - CGI