Je bestanden versleuteld in de cloud

Clouddiensten zoals Dropbox, OneDrive en Google Drive zijn erg handig, maar helaas zijn het allemaal Amerikaanse bedrijven die worden afgeluisterd door de NSA. Boxcryptor versleutelt je bestanden voordat je ze uploadt op een gebruiksvriendelijke manier.

Door de bestanden vooraf te versleutelen kan niemand anders je bestanden inzien, zolang je een sterk wachtwoord hebt gekozen. Boxcryptor werkt ‘bovenop’ bijvoorbeeld Dropbox, door bestanden eerst te versleutelen en daarna op Dropbox te zetten. Dankzij de mobiele app van Boxcryptor kun je bovendien toch nog onderweg eenvoudig bij je eigen bestanden.

De gratis variant van Boxcryptor stelt je in staat om op twee apparaten je bestanden te versleutelen en te synchroniseren met een cloudservice. Wel kun je maar een cloudservice kiezen: dus of Dropbox of OneDrive of Google Drive. Je kunt aan de slag met Boxcryptor door naar boxcryptor.com te gaan en te klikken op Download. Kies bij je platform voor Download Boxcryptor. Wij voeren de installatie uit op Windows. Klik op Next, accepteer de licentieovereenkomst en klik nog een aantal keer op Next, Install. De Windows Verkenner moet even opnieuw gestart worden, dus klik op OK en daarna moet een extra netwerkadapter geïnstalleerd worden, klik daarvoor als die melding verschijnt op Installeren. Klik op Finish om de installatie te sluiten.

Boxcryptor opent zich. Klik op Create your Boxcryptor account en voer de gevraagde gegevens even snel in en klik op Next. Vink daarna aan dat je begrijpt dat als je je wachtwoord kwijtraakt, je ook de versleutelde bestanden niet meer kunt inzien, gezien die met het zojuist ingevulde wachtwoord versleuteld worden. Klik daarna op Next. Klik op Free om dat plan te selecteren en daarna op Next en klik op OK om te starten met Boxcryptor. Je moet nu aanmelden, dus voer je net aangemaakte gebruikersgegevens in om door te gaan.

Als je je wachtwoord vergeet, kun je je bestanden niet meer inzien

Boxcryptor maakt een virtuele schijf aan op je computer waarin je je bestanden kunt bekijken. Klik een aantal keer op het pijltje om door te gaan. Ga vervolgens rechtsonder naar je systeemvak en klik op het groene pictogram van Boxcryptor. Klik er met de rechtermuisknop op en kies voor Settings. Je kunt bij Locations selecteren welke cloudprovider je wilt gebruiken. In onze test vond Boxcryptor standaard OneDrive en iCloud, maar geen Dropbox. Voor Dropbox klik je rechts op Add en blader je naar de Dropbox-map. Je kunt tegelijkertijd maar één cloudprovider gebruiken, dus daarom vink je eerst de huidige uit en daarna de nieuwe aan. Vervolgens worden bestanden versleuteld geüpload naar die provider. Op het tabblad Advanced kun je nog de optie aanvinken om Boxcryptor tegelijk met Windows op te starten, door te kiezen voor Enable filename encryption.

Bij Locations kun je kiezen welke cloudservice je wilt gebruiken. Je moet wel eerst de vorige uitschakelen voordat je een andere kunt selecteren.

Als je nu een bestand wilt versleutelen, ga je naar de Windows Verkenner en klik je op de Boxcryptor-schijf. Vervolgens blader je daarin naar de map of het bestand dat je geheim wilt maken, klik je er met de rechtermuisknop op en kies je voor Boxcryptor en daarna Encrypt. Het bestand wordt versleuteld. Als je een map versleutelt, worden alle bestanden erin versleuteld en ook nieuwe bestanden die je eventueel later toevoegt. 

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Internet

Tags: cloud, dropbox, google drive, onedrive, encryptie, versleuteling, boxcryptor