Gebruik je smartphone als afstandsbediening

Vroeger had elk apparaat een eigen afstandsbediening: denk maar aan je tv-toestel, versterker, dvd-speler of mediacenter. Nadien kwamen de universele afstandsbedieningen en nog later de Android- of iOS-apps. Zo gebruik je je smartphone als afstandsbediening!

Misschien heb je al apps op jouw smartphone of tablet geïnstalleerd om een smart-tv of mediacenter te bedienen. Dat lijkt op het eerste gezicht een prima optie, maar er kleven ook nadelen aan. De apps werken enkel terwijl je verbonden bent met jouw wifi-netwerk. Je krijgt dus voortdurend notificaties binnen van andere apps.

Je kunt dan wel het geluid ervan uitschakelen, toch zorgt dit voor afleiding wanneer je de afstandsbediening gebruikt. Wedden dat je niet de verleiding kunt weerstaan om snel even Facebook of Twitter te openen, terwijl je enkel het volume van je tv wou aanpassen? Bovendien is het erg omslachtig om het scherm steeds te ontgrendelen voor je in de app terechtkomt. Het scherm altijd laten aanstaan is ook geen optie, want dan is je batterij veel te snel leeg.

Oude telefoon of tablet prepareren

Wellicht heb je ergens nog een oude smartphone of tablet liggen die je niet meer gebruikt. Misschien is die intussen te traag voor dagelijks gebruik, maar voor enkele eenvoudige apps volstaat zo’n toestel prima. Wij gingen aan de slag met een vijf jaar oud tablet van 7 inch, voorzien van Android 4.0.3. De bedoeling is om van deze tablet een afstandsbediening te maken voor alle media-apparaten in huis: een tv van Philips, een av-receiver van Yamaha en een Raspberry Pi met OpenELEC/Kodi als mediacenter.

Aangezien iedereen in huis deze tablet zal gebruiken, mag dit geen persoonlijke informatie bevatten. Bovendien mag niemand instellingen aanpassen of extra apps installeren. Dat kan de afstandsbediening alleen maar vertragen of zelfs stukmaken. We willen de functionaliteit van de tablet dus zo beperkt mogelijk houden.

Ons oude persoonlijke tablet omvormen tot een afstandsbediening voor meerdere gebruikers vereist enige voorbereiding. De tablet bevat immers nog al onze accountgegevens (Google, e-mail, Facebook, enzovoorts) en heel wat persoonlijke data (zoals e-mails en foto’s).

Verwijder om te beginnen de micro-sd-kaart (indien aanwezig): veel opslagruimte heb je niet nodig voor een afstandsbediening. Je oude smartphone kun je overigens ook prima gebruiken zonder simkaart. Toegang tot het wifi-netwerk volstaat immers voor onze doeleinden. Verwijder vervolgens alle lokale data (inclusief geïnstalleerde apps) door het apparaat te herstellen naar fabrieksinstellingen. Je vindt die optie onder Instellingen / Persoonlijk / Back-up en herstel / Fabrieksinstellingen terug (afhankelijk van het model kan de naam of de locatie van die optie licht afwijken).

Log zeker niét opnieuw in met jouw Google-account na het herstarten. Dan wordt jouw tablet meteen gesynchroniseerd met jouw Google-account en kun je opnieuw beginnen! Maak eventueel een afzonderlijk Google-account aan voor je oude tablet of smartphone.

Het is een goed idee om te controleren of er nog updates beschikbaar zijn voor jouw tablet of smartphone. Via Instellingen / Over tablet of Telefooninfo / Systeemupdates / Nu controleren voer je een updatecontrole uit. Helaas is de kans erg klein dat dit resultaat oplevert. De meeste fabrikanten stoppen immers vrij snel met leveren van updates voor oudere toestellen.

In principe kan dit niet zo veel kwaad voor een toestel dat je maar voor enkele apps gebruikt. Belangrijker is de vraag of jouw oude toestel nog de nieuwste apps kan draaien of niet. Gelukkig werken de meeste Android-apps op versie 4.0.3 of hoger: die is intussen al meer dan vijf jaar oud. Heb je een nóg oudere versie of wil je gewoon vanuit beveilingsoogpunt een recentere versie draaien? Overweeg dan de installatie van alternatieve firmware zoals LineageOS (het vroegere CyanogenMod).

Installeer Device Lock Lite

Alles staat nu klaar om de tablet opnieuw te configureren. Stel om te beginnen de verbinding met je draadloos netwerk in en installeer de gewenste apps. Configureer geen enkel persoonlijk account, behalve een (afzonderlijke) Google-account om de Play Store te gebruiken. We raden je ook aan om de tablet en de apparaten die je wilt besturen in een afgescheiden netwerk onder te brengen.

Je geeft toch geen toegang tot jouw netwerk aan iedere bezoeker die even je tv wilt bedienen? Ook al gaan we de functionaliteit van de tablet meteen inperken, een extra beveiligingslaag kan nooit kwaad. Als je niet wilt dat de tablet gebruikt wordt om te surfen, zet je de internettoegang toch gewoon uit via de firewall op de router?

Het is niet de bedoeling dat onze gasten de afstandsbediening gebruiken om te surfen of e-mails te lezen. De oplossing? Een app die je tablet omvormt tot een kiosk met uitsluitend toegang tot goedgekeurde apps. In de Play Store vind je tientallen kiosk-apps. Vaak zijn die gericht op professioneel gebruik en hebben ze een bijpassend prijskaartje.

Ter illustratie gingen wij aan de slag met Device Lock Lite. Dat is volledig gratis en werkt op Android 2.2 of hoger. Experimenteer gerust met andere apps als je niet tevreden bent van Device Lock Lite. De gratis versie bevat immers reclame en laat niet toe om meer dan twee apps te tonen in de kiosk (de volledige versie zonder reclame kost ongeveer drie euro).

Klik na installatie op de Home-toets van je tablet, kies Actie voltooien met Device Lock Lite en Standaard gebruiken voor deze actie. Vanaf nu is het onmogelijk om de kiosk te verlaten via de Home-knop! Start Device Lock Lite, aanvaard de licentieovereenkomst en stel een beheerderswachtwoord in. Klik vervolgens op het menu-icoontje onderaan en ga naar Select Apps. Kies nu de gewenste apps en klik op Save.

De gebruiker kan nu enkel die apps starten vanuit Device Lock Lite. De app zelf verlaten of instellingen wijzigen is alleen mogelijk met het beheerderswachtwoord. Zo is de tablet dus uitsluitend bruikbaar als afstandsbediening.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten