Dubbele data verwijderen

Als je veel op een pc werkt, raakt de harde schijf steeds voller. Het programma dupeGuru detecteert snel dubbele bestanden op het systeem. Je bepaalt vervolgens zelf welke data je wilt wissen.

Dubbele bestanden komen op haast elke pc voor. Of het nu gaat om mp3-nummers, kantoordocumenten of foto’s, het is weleens lastig om alles netjes te houden op een bomvolle pc. De freeware dupeGuru helpt je een handje om dubbele data op het systeem te vinden. Je beslist daarna zelf wat je met de bestanden wilt doen. Zo kun je de boel verwijderen, verplaatsen, kopiëren of alles bij het oude laten. Handig is dat je met de freeware zowel de bestandsnaam als de inhoud analyseert. Hierdoor herkent dupeGuru ook bestanden die weliswaar een verschillende naam hebben, maar onder de motorkap exact hetzelfde zijn. Je downloadt het installatiebestand van www.hardcoded.net/dupeguru. Er zijn versies voor Windows, Mac OS X en Linux.

Instellingen

De interface van het tooltje ziet er doodeenvoudig uit. Voordat je het scanproces start, is het slim om de instellingen nog even door te nemen. Ga in de menubalk naar View en Preferences. Bij Scan Type geef je aan op welk aspect je data wilt vergelijken. Selecteer Filename wanneer je uitsluitend wilt zoeken naar dubbele bestandsnamen. Zodra je deze optie instelt op Contents, wordt er alleen gekeken naar de inhoud van de data. Een derde mogelijkheid is om de harde schijf te scannen op dubbele mappen. Wanneer je zoekt op dubbele bestandsnamen, is de instelling Filter Hardness beschikbaar. Op een schaal van 1 tot en met 100 bepaal je in hoeverre de bestandsnamen gelijk moeten zijn, voordat de freeware het als duplicaat beschouwt. Op die manier vind je niet alleen bestanden die een identieke naam hebben, maar ook andere data met sterke overeenkomsten zijn zichtbaar. Als je dus uitsluitend identieke bestandsnamen wilt vinden, stel je deze waarde in op 100. Om meer resultaten te krijgen, schakel je optioneel de opties Word weighting en Match similar words in. Bedenk goed dat de kans op false positives dan toeneemt. Bovendien duurt het scanproces iets langer. Vink Can mix file kind aan als duplicaten verschillende bestandsextensies mogen hebben. Verder kies je er desgewenst voor om automatisch lege mappen te verwijderen via de optie Remove empty folders on delete or move. Dat is bijvoorbeeld bruikbaar zodra je een duplicaat weggooit en er geen overige bestanden in de map staan. Stel eventueel in dat je bestanden kleiner dan de opgegeven omvang in KB wilt negeren. Zet ten slotte de instelling bij Copy and Move op Right in destination, zodat bestanden meteen op de doellocatie zichtbaar zijn. Sluit het dialoogvenster Preferences met OK.

Scannen

Je start simpel een scanproces in dupeGuru. Klik op het pictogram met het plusteken en geef aan welke map of schijfstation je wilt analyseren. Bevestig met Map selecteren. Het is mogelijk om op soortgelijke wijze meerdere bestandslocaties toe te voegen. Het programma herkent netwerkbronnen, maar jammer genoeg werkt de scanfunctie hiervoor niet goed. Gebruik dupeGuru dus uitsluitend voor lokale mappen. Klik op Scan en wacht enkele minuten. Je ziet in het overzicht alle gevonden duplicaten staan. Bestudeer nauwkeurig de gegevens. Zo is het interessant om te zien in hoeverre de duplicaten overeenkomen en hoe groot de bestanden zijn. Vink alle onderdelen aan die je wilt kopiëren, verplaatsen of verwijderen. Je vindt deze handelingen terug onder de optie Actions in de menubalk. Zo verplaats je bestanden naar de prullenbak via Send Marked to Recycle Bin. Als je bestanden wilt verplaatsen of kopiëren, dien je de doellocatie op te geven. Het is mogelijk om de resultaten te bewaren, zodat acties op een later moment nog mogelijk zijn. Er bestaan ook specifieke edities van dupeGuru om dubbele afbeeldingen en muziekbestanden op te sporen. Meer informatie vind je hierover op de website.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Internet

Tags: workshop