Drupal 7 cursus deel 1: de basis

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Kleuren en logo aanpassen
  3. Je eerste artikel in Drupal 7 toevoegen
  4. De voorbereiding
  5. Waarom Drupal?
  6. Drupal 7 installeren
  7. De website verkennen

Artikel toevoegen Drupal 7

Je eerste artikel toevoegen

Hoogste tijd om je stempel te zetten op je Drupal-site en je eigen content toe te voegen; zo zie je meteen hoe de administratieve overlay in de praktijk werkt. Klik op de link Inhoud toevoegen in de menubalk. Over de gewone website heen verschijnt nu een tweede overlay, naast de menubalk: Het scherm Inhoud toevoegen. Standaard kun je kiezen uit twee inhoudstypen: Artikel en Basispagina. Kies hier voor Basispagina.

Schrijf in het scherm Basispagina aanmaken je eerste artikel. In dit geval gebruiken we de basispagina voor een welkomsttekst over de website. Voer als titel Welkom bij ClubClassic in en schrijf in het vak Berichttekst een tekstje. Je zult merken dat je geen opmaak kunt toevoegen: het tekstvak accepteert alleen platte tekst en html. Standaard heeft Drupal namelijk geen wysiwyg-teksteditor. Voor nu laten we dat even zo, maar wees gerust: in deel 2 van deze workshop zul je merken dat het eenvoudig is om een wysiwyg-plugin te installeren.

Eerste artikel Drupal 7Om je basispagina af te maken, pas je nog een paar instellingen aan. Klik onderaan het scherm op Publicatie-opties en zet een vinkje bij Aangeraden op de voorpagina en bij Vastgeplakt boven aan de lijst. Dat betekent dat je welkomsttekst vanaf nu bovenaan de homepage te zien zal zijn – en daar ook bovenaan blijft staan als er andere content bij komt. Klik op Opslaan. Voilà, je artikel is klaar en verschijnt direct op de homepage.

Let erop dat je ook nu een mix ziet van de gewone website en een aantal extra’s die alleen jij als ingelogde sitebeheerder te zien krijgt. Je ziet bijvoorbeeld een melding dat de nieuwe pagina is aangemaakt. Boven het artikel zelf staat een tab Bewerken, waarmee je je basispagina kunt veranderen. Gewone gebruikers zien de pagina zonder die extra’s.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Webdevelopment

Tags: cursus, drupal, drupal 7 cursus