Backuppen naar de nas

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Ontsleutelen
  3. Cobian Backup
  4. Alternatieven
  5. Backup vanuit Windows
Een nas is zeer geschikt voor het bewaren van backups. Maar welke software zet je in voor het máken van deze veiligheidskopieën, liefst van het type ‘set and forget’, oftewel ‘instellen en nooit meer naar omkijken’?

Eigenlijk is het raar: iedere computergebruiker wéét dat je regelmatig backups moet maken, maar het aantal dat dit ook daadwerkelijk echt regelmatig doet is relatief klein. Om geen enkel risico op bestandsverlies meer te lopen zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Een handige manier is om de nas als centrale bewaarplek voor documenten te gebruiken. Kies dan wel bij voorkeur voor een nas met tenminste twee harde schijven die gespiegeld worden via raid1, daarmee ben je verzekerd van twee in real-time bijgehouden exact gelijke schijfkopieën.

En om het dan nóg mooier te maken is het mogelijk om een externe usb aan een nas te hangen en bijvoorbeeld een keer per week (of als je heel paranoïde bent desnoods dagelijks) een backup naar die schijf te laten maken. De meer geavanceerde nassen beschikken daarvoor over een ingebouwd backuptooltje. In het geval van een Synology nas gewapend met de laatste versie van het besturingssysteem DiskStation vind je deze optie in het startmenu in de vorm van Backup maken en terugzetten. Je kunt nu aangeven welke gedeelde mappen naar welke externe schijf of schijven gekopieerd moeten worden en op welke tijdstippen dit dient te gebeuren, zie het maar als een soort van programmeerbare schakelklok. Uiteraard dient de opslagcapaciteit van de externe schijf gelijk te zijn aan die van de schijfcapaciteit in de nas, meer mag maar is vrij nutteloos omdat deze extra ruimte niet gebruikt gaat worden in een setting als deze.

Gaat er nu eens iets helemaal mis met je nas en crashen beide raid-schijven tegelijkertijd (weliswaar is de kans daarop heel klein, maar toch), dan heb je altijd een externe schijf met een recente kopie van alle belangrijke zaken. Kwestie van nieuwe schijven installeren of zelfs een geheel nieuwe nas kopen en alles weer terugkopiëren. Dat werkt het best bij gebruik van een nas van hetzelfde merk.

Kortom: gebruik in plaats van de welbekende map Mijn documenten een centrale map op een nas met raid-configuratie en externe schijf en je zit safe. Afhankelijk van het merk en type nas kan tegenwoordig zelfs vaak een cloud-backup gemaakt worden naar een al dan niet betaalde online cloudopslagdienst. Veiliger kan niet.

synobackup01.tif
Veel nassen beschikken over backupgereedschap waarmee je gegevens van de interne schijven naar een externe (usb-)schijf kunt kopiëren.

linuxreader.tif
Gaat er toch iets gruwelijk mis met je nas, dan kan de inhoud van de externe backupschijf (meestal Linux-geformatteerd) gelezen worden met bijvoorbeeld Linux Reader van DiskInternals.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Opslag

Tags: backups