Windows 10 vanaf usb-stick draaien: Zo werkt dat

Inhoudsopgave

  1. Windows 10 ISO
  2. Stick klaarmaken
  3. WinToUSB doorlopen
  4. Opstartvolgorde wijzigen
Als je Windows 10 af en toe wilt gebruiken op een computer die niet van jou is, dan kun je een portable installatie maken via een usb-stick. Hoe je dat doet, leggen we uit in dit artikel.

Je kunt Windows draaien vanaf een usb-stick. Deze mogelijkheid biedt je verschillende voordelen. Zo heb je altijd je eigen Windows-omgeving bij de hand, en ben je minder afhankelijk van de computer waarop je Windows uitvoert. Het principe is overigens eenvoudig: je start de computer niet op vanaf de ingebouwde harde schijf, maar je gebruikt je usb-stick (of externe harde schijf) om van op te starten. 

Je hebt wel enige technische kennis nodig om de portable installatie te realiseren. In dit artikel geven we je die mee; met het juiste gereedschap ben je er zo. Voor ons stappenplan heb je een usb-stick nodig (gebruik minimaal een capaciteit van 16 GB).

Soort usb-stick

Het type usb-stick bepaalt sterk de snelheid waarmee je Windows erop kunt installeren en ervan kunt afdraaien. Kies dus bij voorkeur voor een high-speed usb-stick, van het type usb 3.0 of hoger. Je kunt ook een externe harde schijf gebruiken, bijvoorbeeld een snelle ssd-schijf, die je via usb aansluit.

Opslagmedia met een usb-c-poort volstaan natuurlijk ook. Houd er wel rekening mee dat niet ieder systeem al beschikt over deze relatief nieuwe aansluiting. Alle inhoud op de schijf wordt verwijderd als je die inzet voor een draagbare versie van Windows, zorg er dus voor dat de data op het opslagmedium veiliggesteld is. Maak dus een back-up van de gegevens op de usb-stick of schijf die je wilt gebruiken, of gebruik een nieuw opslagmedium.

In plaats van een usb-stick kun je ook gebruikmaken van een externe harde schijf, waarop je de portable installatie van Windows plaatst. Voor het verdere proces maakt het niet uit welke je gebruikt: stick of schijf hoef je maar aan te sluiten aan de computer die je wilt gebruiken en te selecteren als opstartmedium. Voordelen van een externe schijf zijn de snelheid waarmee Windows in de praktijk werkt en de doorgaans grotere capaciteit ten opzichte van een usb-stick.

Windows 10 ISO

Om Windows vanaf usb-stick te gebruiken, hebben we een geldige installatie van Windows nodig. Straks gaan we gebruikmaken van WinToUSB, dat ons helpt bij het maken van de stick. Dit programma heeft een ‘bron’ nodig waarmee de stick kan worden gemaakt: een Windows-installatie. Er zijn drie mogelijkheden om deze bron aan te leveren: op basis van een bestand (zoals een iso-bestand), op basis van een installatie-dvd en op basis van een harde schijf. Wij kiezen voor een iso-bestand.

Microsoft heeft het iso-bestand van Windows 10 online geplaatst. Je kunt dit downloaden via een hulpprogramma. Ga de site van Microsoft en klik op de knop Hulpprogramma nu downloaden. Start het programma en klik op Volgende. Nadat je akkoord bent gegaan met de gebruiksvoorwaarden, kies je in het volgende scherm voor Installatiemedia (USB-stick, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc maken. Klik op Volgende.

In het volgende scherm geef je aan welke versie van Windows je wilt downloaden. Het hulpprogramma heeft zelf de standaardopties al geselecteerd. Wil je zelf kiezen, haal dan het vinkje weg bij de optie Gebruik de aanbevolen opties voor deze pc. Geef bij Taal de gewenste taalversie op en kies bij Architectuur voor de 32- of 64-bit versie. Wij kiezen voor de 64-bits editie. Tevreden met de selectie? Klik op Volgende

In het venster hierna bepaal je dat Windows als iso-bestand moet worden binnengehaald. Kies daarom voor de tweede optie – ISO-bestand – en klik op Volgende. Geef een opslaglocatie voor het bestand op en kies Opslaan. De locatie heb je straks nodig om aan WinToUSB aan te geven waar Windows klaarstaat. De Windows-versie wordt binnengehaald en opgeslagen als iso.

Stick klaarmaken

Nu is het belangrijk om de usb-stick geschikt te maken om te gebruiken om de computer mee op te starten. Er zijn verschillende ‘schema’s’ mogelijk; welke je kiest is afhankelijk van het type computer dat je gebruikt. Voor ons stappenplan delen we de externe stick zó in, dat deze op zoveel mogelijk computers werkt. Wij maken daarvoor gebruik van een mbr-partitie. Open het Startmenu en typ Diskmgmt.msc. Klik op OK. Het venster van Schijfbeheer wordt geopend. 

In het bovenste gedeelte van het venster vind je een overzicht van beschikbare schijven. Hiertussen vind je ook de harde schijf van de computer. Zoek nu naar de usb-stick en selecteer deze. Klik met de rechtermuisknop op de partitie (onderin het venster) en kies voor Volume verwijderen. Zorg ervoor dat alle partities zijn verwijderd.

Klik hierna met de rechtermuisknop op de schijf en kies voor Converteren naar MBR-schijf. Maak hierna een nieuwe partitie aan op de usb-stick: klik met de rechtermuisknop op de schijf en kies voor Eenvoudig volume. Doorloop de stappen van de wizard en creëer een nieuwe partitie.

WinToUSB doorlopen

Voor ons stappenplan maken we gebruik van het programma WinToUSB. Zoals de naam al aangeeft, helpt dit programma met het plaatsen van Windows op een usb-stick. Er zijn verschillende edities beschikbaar; probeer eerst de functies uit via de gratis variant. Na installatie start je de software via het Startmenu: typ WinToUsb en klik het programma aan.

WinToUSB is in verschillende versies beschikbaar, waaronder een gratis editie. Zoals je hebt gelezen, kun je deze proberen om vertrouwd te raken met het concept. Je loopt echter al gauw tegen beperkingen aan in de gratis editie. Zo ondersteunt het op het moment van schrijven wel het maken van een Windows 10-installatie, maar is het maken van een stick die is gebaseerd op de laatste versie voorbehouden aan de Professional-editie. Daarvoor betaal je circa 30 dollar, inclusief levenslange updates. Wij raden deze versie dan ook aan. Op Easyuefi.com vind je een overzicht van de verschillen.

Het programma is opgebouwd uit twee onderdelen. Links vind je drie knoppen, voor drie manieren waarop je Windows op een usb-stick kunt plaatsen: via een iso-bestand, via een installatie-dvd of via een harde schijf. Wij klikken op de eerste knop. In het rechterdeel van het venster geef je aan waar het iso-bestand zich bevindt. Klik op de knop Bladeren en wijs het iso-bestand aan. 

Een iso-bestand kan meerdere Windows-versies bevatten. WinToUSB opent het bestand dan ook en controleert welke Windows-versies je ermee kunt installeren. Een lijst verschijnt met beschikbare installaties (in het gedeelte Selecteer het operating systeem dat u wilt installeren. Selecteer de Windows-versie die je op de usb-stick wilt plaatsen (bijvoorbeeld Windows 10 Home) en klik op Volgende.

In het volgende venster geef je aan waar Windows moet worden geïnstalleerd. Uiteraard is dit onze usb-stick. Bij de optie Kies de doeldisk selecteer je de juiste usb-stick. Als WinToUSB aanbiedt om de usb-stick te formatteren, kies je hiervoor. Klik op Ja. In het volgende scherm geef je aan waar de systeempartitie en de opstartpartitie zich bevinden. Deze worden rood gekleurd. 

Kies bij Installatiemodus voor Traditioneel. Klik vervolgens op Volgende. WinToUSB installeert nu de Windows-versie op de usb-stick. Geduld is een schone zaak. Afhankelijk van de Windows-versie, de gebruikte externe schijf of stick en de computer kan de installatie een uur in beslag nemen. Hierna is de usb-stick klaar voor gebruik.

Opstartvolgorde wijzigen

Om Windows nu vanaf de usb-stick te kunnen gebruiken, moet de computer opstarten vanaf die usb-stick. Dat kun je regelen in de bios-instellingen van de computer. Start de computer opnieuw op en gebruik de sneltoets om de bios-instellingen te openen. De exacte sneltoets verschilt per computer, bijvoorbeeld F10 of F8. Ga naar de Boot-instellingen in het bios en kies ervoor om de computer vanaf usb te laten opstarten. 

De exacte stappen verschillen per computerfabrikant en bios-versie.Zoek naar termen zoals Boot Order (opstartvolgorde) en zorg ervoor dat het usb-apparaat boven in de lijst met de opstartvolgorde staat. Sla de wijzigingen op en start de computer opnieuw op met de externe stick.

Tot slot is het tijd om je portable installatie van Windows te testen. Sluit de externe usb-stick of externe schijf aan op de computer en start de computer opnieuw op. Deze moet nu opstarten vanaf het externe medium. Word de schijf niet gestart, controleer dan de opstartvolgorde van apparaten in het bios van de computer en controleer of je de juiste opstartpartitie hebt aangemaakt en geselecteerd.

Lukt het niet? Op de website van de makers van WinToUSB vind je een groot aantal praktische adviezen en hulp voor situaties waarin je tegen problemen aanloopt. Verder lees je op de website over de verschillende partities, en in welke situatie je voor een specifieke partitie kiest. Het is aan te raden om deze site te bekijken als Windows niet vanaf je usb-stick wil starten.

Geschreven door: Dennis Gandasoebrata op

Category: Workshop, Windows 10

Tags: windows 10