Zet Windows 10 op je SSD

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

8 Bootdisk maken

Om een schijfimage te herstellen, is het nodig om een opstartbare usb-stick te maken. Klik in EaseUS op Tools / Create emergency disk. Plug een usb-stick in en zorg dat een WinPE-disk wordt gemaakt door die optie te selecteren. Klik op Proceed en klik op Download from Microsoft / OK als de WinPE-tools moeten worden binnengehaald. Zodra de usb-stick af is, herstart je de pc daar vandaan op. Daarvoor open je het bootmenu van je moederbord, wat meestal gaat via een toets als F11, Escape of DEL.

9 Schijfimage terugzetten

Nu je bent opgestart vanaf de EaseUS-bootdisk, kun je het schijfimage terugzetten op de nieuwe schijf. Zodra de bootdisk start, opent EaseUS Todo zich zoals in Windows. Kies je back-up uit de lijst van het hoofdscherm en kies voor de optie Recovery. Bij Select disks/partitions to recover vink je alles aan en klik je op Next. Bij Recover to kies je je nieuwe schijf uit de lijst. Kies onderaan de optie Optimize for SSD. Dat is een belangrijke optie die je prestaties verbetert. Vink die optie ook voor de zekerheid aan als je van ssd naar ssd kloont. Klik op Next en klik op Proceed / OK om het herstellen te beginnen.

10 Schijf weghalen

Na het terugzetten schakel je de pc uit. We willen nu als eerste testen of we kunnen opstarten vanaf de nieuwe schijf. Daarvoor koppel je het eenvoudigste tijdelijk de oude schijf los van je pc. Start dan de computer weer op, waarna die automatisch zou moeten starten vanaf je nieuwe schijf. Is dat niet het geval, controleer dan via het bootmenu waar vanaf de uefi opstart. Is je Windows-kloon eenmaal opgestart, log dan in en controleer of alles nog werkt. Is dat het geval, dan zet je de pc weer uit en sluit je de oude schijf weer aan.

11 Oude schijf kleiner

Als je oude schijf kleiner is dan je nieuwe schijf, dan blijft er niet-toegewezen ruimte over op de nieuwe schijf. Je kunt die toegewezen ruimte toevoegen aan je bestaande partitie, of je kunt er een aparte datapartitie van maken. Om ermee aan de slag te gaan, open je Schijfbeheer via Windows-toets + X en kies je in het onderste gedeelte je schijf uit de lijst. In het ruimteoverzicht zie je dan achteraan een gedeelte Niet-toegewezen. Als je maar één partitie wilt, klik je met rechts op de partitie ervóór en kies je voor Volume uitbreiden. Als je die ruimte als aparte partitie wilt behouden, klik je met rechts op de Niet-toegewezen ruimte en kies je voor Nieuw volume. Klik dan een aantal keer op Volgende, vul eventueel een andere naam in dan NieuwVolume en je partitie staat klaar.

12 Mappen verplaatsen

Als je nu weer je bestanden terugzet, is voor je het weet je ssd helemaal vol. Het beste houd je je persoonlijke bestanden, zoals je muziek, afbeeldingen en documenten, op een andere (externe) schijf. Maak dan een Bibliotheek aan in de Windows Verkenner om er eenvoudig bij te kunnen. Daarvoor klik je links in de Verkenner met de rechtermuisknop en kies je voor Bibliotheken weergeven. Ga een bibliotheek in, klik bovenin in het Lint op Beheren / Bibliotheek beheren en voeg de map toe waar je externe bestanden staan.

13 Oude schijf

Als je je oude schijf definitief uit je pc wilt halen, is het een goed idee om deze eerst te legen. Voor je harde schijf is het genoeg om deze een keer te overschrijven met nullen. Dat doe je met bijvoorbeeld Eraser. Download en installeer het programma. Voer het uit, kies je schijf en overschrijf deze een keer in zijn geheel met nullen. Dat is genoeg. Voor een ssd moet je het wat anders aanpakken. Pak de handleiding van je ssd erbij of google er even op. Zoek in de handleiding hoe je het Secure ATA Erase-commando activeert. Helaas verschilt dat per schijf. Als je je oude schijf wilt gebruiken als dataschijf, dan is het aan te raden om deze te formatteren. Dat doe je via de Windows Verkenner en dan Deze pc. Klik rechts op je schijf, kies voor Formatteren en klik op Starten om deze te legen.

14 Back-up

Je hebt nu al een schijf-image gemaakt. Dat is meteen een goed opstapje om regelmatig een back-up te maken. Het beste maak je elke week zo’n schijf-image, dan kun je die altijd terugzetten als Windows crasht. Daarvoor open je weer EaseUS Todo en klik je op Advanced / Edit plan. Klik dan onderin op Schedule: Off. Je kunt dan kiezen om dagelijks of wekelijks een back-up te maken. Kies de dag en tijd en kies dan voor Incremental backup om schijfruimte te besparen. Klik op Save en je bent zeker dat je data veiliggesteld is.

Klonen

Met een schijfimage heb je twee vliegen in een klap: een back-up en een schijfkopie. Je kunt ook je schijf klonen, als je nieuwe schijf even groot of groter is dan je oude. Dat gaat sneller en vereist minder stappen. Open EaseUS Todo en klik rechts op Clone. Kies dan als eerste je oude schijf in de lijst. Die herken je aan de hand van de grootte. Selecteer de schijf en klik op Next. Kies nu je nieuwe schijf en klik opnieuw op Next. Controleer of je de juiste schijven hebt gekozen en klik op Proceed / OK om het klonen te starten.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Windows 10

Tags: pc, windows, ssd, windows 10, tips, how to, back-up, overzetten