Werken met symbolic links in Windows 10

symbolic links
Op OS X en Linux worden ze een stuk vaker gebruikt, maar in Windows is het sinds Windows Vista mogelijk om zogenaamde symbolic links te maken. Zulke links zijn virtuele links naar een bestand of map, die erg handig kunnen zijn - ook in Windows 10.

Een symbolische link is een link naar een map of bestand die je op iedere plek op je harde schijf kunt plaatsen. Het verschilt zich van een snelkoppeling, omdat een symbolische link niet te onderscheiden is van de map of het bestand zelf. Als je een symbolische link maakt naar D:\Vakantiefoto’s in de map C:\Gebruiker\Afbeeldingen, dan lijkt het alsof er een map C:\Gebruiker\Afbeeldingen\Vakantiefoto’s bestaat, maar in werkelijkheid bevindt die map met de vakantiefoto’s zich dus op de D-schijf.

Een van de voordelen van een symbolische link is dat het daarmee bijvoorbeeld mogelijk wordt om elke map met Dropbox te synchroniseren. Je maakt dan simpelweg een symbolische link naar de map die je wilt synchroniseren in je Dropbox-map. Voor Dropbox lijkt het dan alsof die map zich in de Dropbox-map zelf bevindt, terwijl die in werkelijkheid op een andere locatie staat. Ook voor andere clouddiensten kan dat handig zijn.

Link Shell Extension

Om het aanmaken van symbolische links gebruiksvriendelijker te maken, kun je het beste gebruik maken van de Link Shell Extension voor Windows Verkenner. Je downloadt deze tool vanaf hier. Klik op Link Shell Extension en voer het gedownloade bestand uit. Als je Windows 7 of 8 gebruikt, moet je ook de Visual C++-bibliotheek binnenhalen en installeren. Op Windows 10 is dit al aanwezig. Klik na het openen op OK en klik op Install.

Kies voor Yes om de Windows Verkenner opnieuw te openen. Je kunt nu met de rechtermuisknop op een map of bestand klikken en kiezen voor Pick Link Source. Dat is de map waar je naartoe wilt linken. Blader vervolgens naar de map waar de link moet komen en klik op Drop As… en kies voor Symbolic Link.

Je kunt de Symbolic Link gewoon verwijderen, zonder dat het origineel zal verdwijnen. In het menu van Drop As kun je overigens ook kiezen voor een Hard Link. Zo’n link kan alleen gemaakt worden op dezelfde schijf en heeft als voordeel dat als je bijvoorbeeld D:\Vakantiefoto’s zou verwijderen, je de foto’s nog steeds kan benaderen via de harde link in C:\Gebruikers\<gebruikersnaam>\Afbeeldingen\Vakantiefoto’s.

Er is wel een aantal dingen die je in de gaten moet houden. Maak geen symbolische links in symbolische links, maak geen symbolische links naar een andere symbolische link en maak geen symbolische link met dezelfde naam als de map die al in de doellocatie staat. De eerste twee veroorzaken problemen met bijvoorbeeld virusscanners, die daardoor vast zouden kunnen lopen. Maar als je je hieraan houdt dan hoef je je verder nergens zorgen over te maken.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Windows 10

Tags: windows 10