Privacy in Windows 10: Schakel deze functies als eerste uit

privacy in windows 10
Privacy in Windows 10 blijft een heikel onderwerp. In dit artikel kijken we naar verschillende functies van het besturingssysteem die je eigenlijk niet nodig hebt en dus uit kunt schakelen, om zo je privacy beter te beschermen.

Windows 10 is het grote experiment van Microsoft: het is de eerste versie van Windows die continu afgeleverd wordt, Windows as a Service, oftewel WaaS, waardoor je altijd de nieuwste versie hebt. Daarmee is het de laatste versie, of in ieder geval de laatste traditionele versie, van Windows.

Om dat grote experiment te doen slagen, heeft Microsoft de gewoonte gekregen om continu data op te vragen van elke Windows-installatie met daarin gegevens over hoe het systeem werkt en hoe je het systeem gebruikt. Dat verklaart natuurlijk deels waarom Windows 10 gratis is, zodat Microsoft het een en ander kan bijhouden zonder dat al te veel mensen daarover gaan klagen.

Privacy-instellingen

In deze workshop gaan we aan de slag met de basis. We beginnen in de app Instellingen en gaan naar Privacy. Blader door de lijst en zet alles uit. Locatie, Camera, Microfoon … blokkeer alles. Ga naar Feedback en diagnose in de lijst en zorg dat Windows nooit om je feedback vraagt en zet Diagnose- en verbruiksgegevens op Basis. Zet ook de optie daaronder uit.

Ga ook naar de lijst met Achtergrond-apps en zet daar alles uit. De uwp-apps zijn voornamelijk een privacyrisico. Let op dat dit soort instellingen zich na een update nog weleens wil resetten. Houd er dus rekening mee dat je deze instellingen af en toe zult moeten wijzigen.

We nemen overigens aan dat je gebruikmaakt van een lokaal account op je Windows 10-pc, die niet gekoppeld is aan een Microsoft-account. Op de pagina Accounts / Uw info heb je in ieder geval de optie om over te stappen op een lokaal account. Zorg ervoor dat je gebruikersaccount natuurlijk niet je echte naam bevat. Als je per se ingelogd wilt zijn met een Microsoft-account, schakel dan op z’n minst de synchronisatie uit door in die sectie bij Uw instellingen synchroniseren alles uit te zetten.

privacy in windows 10

Advertenties in startmenu

Windows 10 heeft de nare gewoonte om advertenties te tonen in het menu Start en het Vergrendelscherm. Het is altijd even zoeken hoe je dat ook alweer uit zet: Persoonlijke Instellingen / Start /Af en toe suggesties in Start weergeven.

Voor het vergrendelscherm ga je in diezelfde sectie naar Vergrendelingsscherm en zorg je dat Achtergrond niet op Windows-spotlight staat. Let op dat zodra je die instelling wijzigt, de optie Leuke weetjes, tips en trucs en meer op uw vergrendelsscherm weergeven tevoorschijn komt. Zet die optie dan dus meteen uit.

Cortana uitzetten

Om Cortana uit te zetten, ga je naar de registersleutel HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\Windows Search. Maak dan een nieuwe DWORD (32-bit)-waarde aan genaamd AllowCortana en zet die op 0. Je bent dan permanent van Cortana af.

Wifi en Windows-updates

Ook voor wifi is er nog het een en ander te configureren. Zorg ervoor dat je op Netwerk en internet / Wi-Fi de opties voor Wi-Fi-inzicht, Hotspot-2.0-netwerken en Betaalde Wi-Fi-services uitschakelt. Soms is de optie om een willekeurig hardware-adres te gebruiken beschikbaar, dat geldt alleen voor computers met nieuwere wifi-chips. Schakel die optie in als die beschikbaar is om je privacy te verbeteren.

Standaard deelt Microsoft updates van Windows met andere computers op het internet. In Instellingen bij Bijwerken en beveiliging kun je dat aanpassen. Klik dan op Geavanceerde opties / Kiezen op welke manier updates worden geleverd en zet dan die functie in zijn geheel uit.

Onedrive uitschakelen

Windows 10 heeft diepe integratie met OneDrive om daar bestanden in op te slaan. Je schakelt OneDrive het beste in zijn geheel uit, als je het toch niet gebruikt. Dat kun je eenvoudig doen via het register via HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Policies\Microsoft\Windows en maak dan een nieuwe sleutel aan genaamd OneDrive met daarin de DWORD (32-bit)-waarde DisableFileSyncNGSC met waarde 1.

privacy in windows 10

Overige onderdelen

In de onderdelen van Windows zijn veel dingen die je kunt uitschakelen om je privacy te verbeteren. Het gaat dan vooral om oude onderdelen die eigenlijk niet meer nodig zijn. Het beste schakel je de volgende onderdelen uit (daarvoor moet je zelfs in de makers-update nog steeds naar het Configuratiescherm):

Internet Explorer 11: tenzij je een reden hebt om IE nog te gebruiken, kun je die het beste verwijderen uit Windows aangezien Microsoft Edge toch de toekomst is.

Oude onderdelen / DirectPlay: een onderdeel dat je niet nodig hebt, tenzij een van je (oude) games het nodig heeft.

Mediafuncties / Windows Media Player: Microsoft updatet Windows Media Player al sinds Windows Vista niet meer wat betreft functies. Het beste verwijder je deze oude mediaspeler en gebruik je VLC.

Microsoft Naar PDF afdrukken: de naam spreekt voor zich. Tenzij je dit specifiek nodig hebt, kun je het uitschakelen.

Afdruk- en documentservices: standaard staan Client voor afdrukken via internet en Windows Faxen en scannen aan. Met de eerste gaat het om het IPP. Die zet je het beste uit als je alleen print via het lokale netwerk of helemaal niet afdrukt. De app Windows Faxen en scannen kan beter verwijderd worden. Deze app is een van de overblijfselen uit Windows Vista.

API-ondersteuning voor RDC (Remote Differential Compression): dit is een functie uit Windows Server 2003 R2 die maar door een heel klein aantal applicaties wordt gebruikt. Het beste verwijder je deze.

Windows PowerShell 2.0: PowerShell is natuurlijk heel nuttig, maar de nieuwste versie is 5.0, dus deze kun je rustig verwijderen.

Werkmappen-client: dit is een zakelijke functie waarmee je toch toegang kunt krijgen tot werkbestanden als je offline bent. Dit onderdeel kun je ook uitschakelen.

XPS-services / XPS-viewer: Microsofts mislukte concurrent voor pdf. Tenzij je ooit een xps-bestand hebt ontvangen of geopend, schakel je dit onderdeel het beste uit.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Windows 10

Tags: windows 10, privacy, functies, onedrive, uitschakelen