Versleuteld mailen met Mailvelope

We gebruiken bijna allemaal Amerikaanse diensten voor e-mail als Outlook of Gmail. Het is inmiddels duidelijk dat de VS het niet zo nauw neemt met de privacy van buitenlanders zoals wij. Met Mailvelope neem je het heft in eigen handen, door e-mail te versleutelen.

Installeren

Je installeert Mailvelope voor Firefox of Chrome vanaf de website van Mailvelope. Voor Chrome installeer je het via de webwinkel van Chrome. Klik op Toev. Aan Chrome / Extensie toevoegen. Wacht even en je krijgt de melding dat de add-on succesvol is geïnstalleerd. Voor Firefox klik je op het Firefox-icoon op de website. Klik rechtsboven op Toestaan om de add-on te installeren. Je hoeft de browser niet opnieuw op te starten.

Een greep uit de lijst van webmaildiensten die Mailvelope ondersteunt.

 

Privésleutel genereren

Mailvelope maakt gebruik van PGP. Dat werkt als volgt: je genereert een privésleutel en een openbare sleutel. Als jij een mail ontvangt, dan versleutelt de verzender zijn of haar mailtje met jouw openbare sleutel. Als het mailtje dan aankomt, kan alleen jij het lezen met jouw privésleutel. Het is dus van essentieel belang dat je nooit je privésleutel met wie dan ook deelt. Om je sleutels te genereren, klik je op het Mailvelope-icoon en klik je op Opties. Ga naar Sleutel genereren. Vul alle gevraagde informatie in, zoals je naam en e-mailadres waarop je versleutelde mail wilt versturen en ontvangen, en een sterk wachtwoord bij Passphrase. Laat het vinkje bij Upload public key to Mailvelope Key Server aan staan en klik op Verzenden. Je sleutels worden nu aangemaakt.

Vul de gevraagde gegevens in om een sleutelpaar te genereren.

 

Versleuteld mailen

Je ontvangt een bevestigingsmailtje waarin je de versleuteling kunt testen. Dat mailtje kun je gewoon openen in Gmail of Outlook. Na het openen verschijnt een envelop met sleuteltje. Als je er met de muis overheen gaat, verandert je muis in een sleutel. Klik om de mail te ontsleutelen en vul je wachtwoord in van net. Klik daarna op click here to verify om je Mailvelope-account en -sleutels te verifiëren. Je krijgt dan een link bij Link to share your key. Dat is de link voor je openbare sleutel, waarmee anderen jou kunnen mailen. Als je nu een versleutelde mail wilt opstellen, klik je in Gmail op Opstellen. In het venster dat nu opent, verschijnt rechtsboven een kladblok-icoon. Klik daarop om je mail in PGP te sturen. Dat kan dus alleen naar een ontvanger waarvan jij de openbare sleutel hebt. Om een openbare sleutel van iemand anders toe te voegen, ga je naar het Mailvelope-icoon en dan naar Opties. Klik je op Sleutels importeren. Daar kun je zoeken op naam, e-mailadres of sleutel-ID. Je kunt ook door de link van net te bezoeken de sleutel in zijn geheel kopiëren en plakken bij Import key as text.

Voordat je een versleutelde mail kan sturen, moet je eerst de openbare sleutel van de ontvanger importeren.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Webmail

Tags: chrome, firefox, mailvelope, pgp