Drupal 7 cursus deel 4: poll, forum en nieuw thema

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. De site online zetten
  3. Nieuw thema installeren
  4. Forum toevoegen
  5. Meer met blokken
  6. Een poll toevoegen

Modules zijn plugins voor Drupal waarmee je alle denkbare functionaliteit kunt toevoegen, of het nu gaat om een eenvoudig blokje met links naar de nieuwste artikelen of om een compleet forum. Op Drupal.org vind je een enorme keuze aan modules die ontwikkelaars beschikbaar stellen. Maar ook in de standaard Drupal-installatie vind je al een aantal modules die je alleen nog maar hoeft aan te zetten en te activeren. Een goed voorbeeld is de module Poll, waarmee je een mini-enquête op de site kunt zetten.

Drupal 7: Poll Activeren

Ga naar Modules, Poll en schakel de module in door een vinkje te zetten. Zodra je deze wijziging hebt opgeslagen, is de module klaar voor gebruik. Om een poll te maken, gebruik je nu het nieuwe Inhoudstype Enquête (Poll). Klik op op Inhoud toevoegen, Enquête. Vul een vraag in (in dit voorbeeld: ‘Wat is je favoriete Franse automerk?’), en vul bij Keuze de verschillende antwoorden in, bijvoorbeeld Citroen, Peugeot en Renault. Als je nu de enquête opslaat, verschijnt hij direct op de homepage van de site.

Om de poll echt te kunnen gebruiken, moet je een paar instellingen veranderen. Voor gewone gebruikers is de poll namelijk wel zichtbaar, maar ze kunnen niet stemmen. Daarvoor moeten ze eerst inloggen. Dat ook niet ingelogde bezoekers kunnen stemmen, regel je via Personen, Toegangsrechten. Scrol door tot je Poll vindt in de lijst. Zet een vinkje in de kolom Anonieme gebruiker bij het recht Stem op enquêtes. Nu kan elke sitebezoeker stemmen.

Drupal 7: Poll op website

Tot slot verander je de weergave van de poll, zodat hij niet midden op de pagina verschijnt, maar in een bescheiden blok. Blokken zijn functieblokjes die op verschillende posities in de pagina kunnen verschijnen, bijvoorbeeld in de rechterkolom. Vaak worden blokken mee geïnstalleerd als onderdeel van een module. Voor de module Poll is standaard een blok beschikbaar dat de laatste enquête weergeeft.

Om een poll in een blok weer te geven, ga je naar Structuur, Blokken. Kies het blok Meeste recente enquête en selecteer als positie Sidebar Second. Het blok springt meteen naar zijn nieuwe positie, hoger in de lijst. Klik op Instellen om te bepalen dat het blok uitsluitend op de homepage verschijnt. Selecteer bij Pagina’s: Alleen de genoemde pagina’s en typ in het invulvak <front>. Die code (in vishaken) vertelt Drupal dat het blok alleen op de homepage mag verschijnen.

Drupal 7: Poll rechts op website

Het blok is klaar. Om ervoor te zorgen dat de poll niet langer getoond wordt tussen de artikelen op de homepage, ga je tenslotte naar Inhoud en klik je op de link Bewerken naast de titel van de enquête. Bij de Publicatie-opties verwijder je het vinkje bij Aangeraden op de voorpagina. Bewaar die aanpassing.

Als je nu uitlogt en navigeert naar de homepage van je site, zie je de enquête in de rechterkolom. Omdat de enquête openstaat voor iedere bezoeker, kun je meteen nu een stem uitbrengen.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Webdevelopment

Tags: cursus, cms, drupal, web development, drupal 7 cursus