Drupal 7 cursus deel 4: poll, forum en nieuw thema

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. De site online zetten
  3. Nieuw thema installeren
  4. Forum toevoegen
  5. Meer met blokken
  6. Een poll toevoegen

Drupal 7 Forum op website

Modules zijn er in soorten en maten: de module Poll is een relatief kleine uitbreiding van je site. Een voorbeeld van een module met veel meer mogelijkheden is Forum. Om een forum toe te voegen, ga je naar Modules. Zet een vinkje bij Forum om de forumfunctionaliteit in te schakelen en sla je wijziging op.

Om in te stellen wie forumberichten mag posten, klik je op dezelfde pagina bij Forum op Toegangsrechten. Op de toegangsrechtenpagina scrol je door naar Nodes. Daar staan de rechten voor forumberichten tussen, zoals Forumonderwerp: Nieuwe inhoud aanmaken en Forumonderwerp: eigen inhoud bewerken. Die twee rechten moet je toekennen aan geverifieerde (=geregistreerde) gebruikers, zodat zij forumberichten kunnen posten. Eventueel kun je ook anonieme gebruikers de gelegenheid geven om berichten op het forum te zetten, maar bedenk wel dat dat spam kan opleveren. Sla de toegangsrechten op.

Drupal 7 forumrechten

Als je wil, kun je het hierbij laten. De forumfunctionaliteit is beschikbaar, de toegangsrechten zijn geregeld, en er is standaard al één forum, Algemene discussie. Ook de bezoeker kan ze nu bereiken: in het navigatiemenu is automatisch een link Forums toegevoegd.

Heb je meer forums nodig, dan voeg je die toe via Structuur, Forums. Klik op Container toevoegen om een hoofdgroep te maken, bijvoorbeeld Discussie over automerken. Klik op Forum toevoegen om bijvoorbeeld Citroënforum, Peugeotforum enzovoort aan te maken. Bij elk van de forums kies je Discussie over automerken als ‘bovenliggend’. Zo krijg je een serie forums met specifieke onderwerpen, die allemaal vallen onder de container Discussie over automerken.

Als je op die manier een aantal forums aanmaakt, ziet de bezoeker via de link Forums een overzicht van forums en de laatste bijdragen (die nu natuurlijk nog leeg zijn) en kan hij zelf ook een forumbijdrage toevoegen.

Forumposts in blok

Drupal 7 Forum rechts op websiteZojuist heb je een blok toegevoegd waarin je de poll laat zien. Ook voor het forum is een blok beschikbaar, waarin je een lijstje kunt tonen met nieuwste forumberichten. Je vindt het via Structuur, Blokken, Nieuwe forumonderwerpen. Selecteer als gebied Sidebar second en sla je wijzigingen op.

Via Instellen kun je aangeven op welke pagina’s het blok verschijnt. Om het blok niet te tonen op forumpagina’s, kies je voor Alle pagina’s behalve de genoemde. Noteer in het invulvak forum en op de volgende regel forum/*. Drupal weet nu dat het blok niet mag opduiken op de hoofdpagina van het forum en op alle subpagina’s (aangegeven met het sterretje). Vanaf nu verschijnt een het blok met recente forumberichten in de rechterkolom. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Webdevelopment

Tags: cursus, cms, drupal, web development, drupal 7 cursus