Drupal 7 cursus deel 4: poll, forum en nieuw thema

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. De site online zetten
  3. Nieuw thema installeren
  4. Forum toevoegen
  5. Meer met blokken
  6. Een poll toevoegen

Drupal 7 website

De site is klaar, maar hij staat nog op je eigen computer. Hoe zet je hem over naar het web? Dat is nauwkeurig werk, maar het is goed te doen. Als je er wat routine in hebt, is het in 5 minuten gebeurd. De belangrijkste stappen: kopieer de database, kopieer Drupal en pas de instellingen aan. Om de site online te installeren, heb je een eigen domeinnaam nodig en een webhostingaccount met in elk geval ondersteuning van MySQL 5.0.15 of hoger en php 5.2.5 of hoger.

Stap 1: kopieer bestaande database

Om te beginnen maak je een kopie van de database. Klik op je computer op het pictogram van WampServer in de taakbalk en klik op het databasebeheerprogramma phpMyAdmin. Selecteer de naam van de database en klik op het tabblad Exporteer. Hier staan de meeste instellingen goed. Selecteer bij Structuur: Voeg DROP TABLE ... toe. Kies bij Verzenden voor Compressie: gezipt, zodat je geen onnodig groot databasebestand krijgt. Klik dan op Start om de databasekopie te maken. Die wordt opgeslagen met een naam als databasenaam.sql.zip.

Stap 2: nieuwe lege database

De kopie van de database is er, maar hoe zet je die op de webserver? Daarvoor heb je een (lege) database nodig. Hoe je die maakt, verschilt per webhost: soms krijg je de naam van de database (plus inlognaam en wachtwoord) van je hostingprovider, soms maak je die database zelf in een beheeromgeving (zoals Plesk of Cpanel). Je webhost kan je daarover informeren.

Stap 3: importeer de data

Importeer de database-inhoud in de lege database. Ook hier verschilt de procedure per webhost, maar vaak is in de beheeromgeving van de webhost phpMyAdmin beschikbaar. Open dat programma, selecteer de te vullen database en klik op Importeer. Nu kun je het sql-zipbestand importeren. Als je een melding krijgt dat de tabellen uit het sql-bestand geïmporteerd zijn, is de database klaar.

Stap 4: zet Drupal over

Na de database is de volgende stap het overzetten van de Drupal-bestanden zelf. Dat doe je met een ftp-programma, zoals het gratis Filezilla. Bij de accountinformatie die je van je webhost hebt ontvangen, staan ook de ftp-gegevens. Met die gegevens maak je in Filezilla een verbinding met de webserver. Kopieer alle bestanden uit de lokale Drupal-map (bijvoorbeeld C:/.../www) naar de rootmap van de webserver (de naam verschilt per webhost, bijvoorbeeld httpdocs of www).

Stap 5: pas de instellingen aan

Tot slot moet je Drupals bestand met database-instellingen aanpassen. Navigeer in het ftp-programma naar de map sites/default. Die bevat het bestand settings.php. Open dat en scroll door tot je de gegevens van de database vindt. Let op: het gaat om de regels waar géén sterretje voor staat. Vul bij database de naam in van de nieuwe, online database. Vul ook username en password van die database in. Klaar: de website is nu bereikbaar vanaf de nieuwe locatie. 

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Webdevelopment

Tags: cursus, cms, drupal, web development, drupal 7 cursus