Drupal 7 cursus deel 2: Content toevoegen

In deel 1 van deze Drupal 7 cursus heb je de basis gelegd voor je Drupal-website. Het cms is geïnstalleerd, het eerste artikel staat op de site en je hebt een logo toegevoegd. Dit keer gaat het om de kern van de zaak: content toevoegen! Met weinig moeite maak je in Drupal 7 verschillende soorten pagina’s – zoals blogpagina’s – en voeg je afbeeldingen, tags en menu-items toe.

Voordat je nieuwe content kunt aanmaken, zetten we in deze workshop eerst nog een voorbereidende stap: het installeren van een wysiwyg-tekstverwerker. Zo kun je naar hartenlust nieuwe pagina’s maken én layouten zonder dat je html-codes hoeft te gebruiken. Daarna maak je kennis met verschillende soorten content die je in Drupal kunt invoeren, zoals blogpagina’s. Daarbij ontdek je ook wat Drupal uniek maakt: je bent niet beperkt tot een paar typen standaardpagina’s, je kunt helemaal zelf bepalen hoe jouw pagina’s in elkaar zitten.

Tekstverwerken met wysiwyg-editor

Standaard moet je in Drupal tekst invoeren als html. Er is geen wysiwyg-editor om eenvoudig de tekst te layouten, tussenkoppen en links in te voeren, enzovoort. Maar het is wel mogelijk om een module te installeren waarmee het kale invoerscherm verandert in een tekstverwerker met alles erop en eraan. Dat is niet in een handomdraai gebeurd, maar je hoeft het maar één keer te doen.

De eerste stap: ga naar drupal.org/project/wysiwyg, de locatie van de wysiwig-module. Download de module niet, je hoeft alleen maar de downloadlocatie (url) achterhalen. Rechtsklik daarom op de downloadlink naar de module en kies voor Snelkoppeling kopiëren (of Koppelingslocatie kopiëren). Log in als beheerder op je Drupal-site, ga naar Modules en klik op Nieuwe module installeren. Plak de url in het vak Installeer vanaf een URL en installeer de module. Activeer de module door een vinkje te zetten in de kolom Ingeschakeld voor Wysiwyg en sla je instellingen op.

Ben je er nu al? Nee. De module maakt weliswaar wysiwyg-functionaliteit mogelijk, maar bevat zelf nog geen teksteditor. Een populaire editor is CKEditor. Download die van drupal.org/project/ckeditor, pak de bestanden uit en zet ze in de map sites\all\libraries\ckeditor. Nu kun je, tot besluit, de geïnstalleerde editor aanzetten: ga naar Instellingen, Inhoud samenstellen. Bij Wysiwyg profiles selecteer je CKEditor in het keuzevak Filtered HTML. Sla je wijzigingen op en je wordt beloond voor je harde werk: vanaf nu maak je je tekst op in een gebruiksvriendelijke editor.

Je kunt trouwens de editor helemaal naar wens inrichten (weer via Instellingen, Inhoud samenstellen, Wysiwyg profile). Klik bij Filtered HTML op Bewerken en vink aan welke knoppen je in je tekstverwerker wilt gebruiken. Onder Buttons en plugins vind je knoppen voor alle mogelijke opmaakfuncties, zoals uitlijnen, opsommingstekens en fonts.

Zelf een inhoudstype aanmaken

Je hebt nu een paar standaard paginatypes uitgeprobeerd, zoals artikelpagina’s en blog-items. Maar in de praktijk zul je algauw net wat anders willen. Neem nu de website voor de club van autoliefhebbers: zou het niet mooi zijn als je daar gestructureerde informatiepagina’s kon toevoegen over verschillende autotypen? Elke pagina zou een vaste indeling moeten hebben met bijvoorbeeld merk en type, geschiedenis, een foto en het bouwjaar. Weliswaar kun je die informatie ook kwijt op gewone pagina’s, maar dat vraagt dat je elke nieuwe pagina heel nauwkeurig op dezelfde manier moet invullen en layouten. Dat wordt nog moeilijker als je samen met anderen zo’n database wilt onderhouden.

Voor zulke gevallen heeft Drupal een veel gemakkelijkere én krachtigere oplossing. Je kunt zelf paginasoorten definiëren. Zo maak je een soort paginaformulier dat maar op één manier kan worden ingevuld. Van boven tot beneden bepaal je precies welke velden (tekst, afbeeldingen, enzovoort) beschikbaar zijn. Voor jou als beheerder zijn de mogelijkheden om pagina’s te maken en in te delen onbeperkt, voor medebeheerders ontstaan zo vaste paginastramienen die ze nooit verkeerd kunnen invullen.

Klinkt ingewikkeld? Dat is het niet. Om het uit te proberen, maak je tot slot van deze workshop een inhoudstype aan voor de database met auto-informatie. Ga naar Structuur, Inhoudstypen en klik op Inhoudstype toevoegen. Vul als naam in Autodatabase. Bij Omschrijving kun je een toelichting op dit inhoudstype invullen voor redacteuren die deze pagina moeten vullen. Vul bij Label van het titelveld het volgende in: Merk en type.

Bij Menu-instellingen selecteer je in welk menu hyperlinks naar dit type pagina komen. Kies het menu Navigatie en kies als Default Parent Item ook Navigatie. Dat betekent dat als iemand een autodatabasepagina aanmaakt, hij een link kan toevoegen aan het menu Navigatie in de linkerkolom. Klik op Velden opslaan en toevoegen.

Nu kom je in het scherm waarin je velden toevoegt. Hier bepaal je precies wat er moet worden ingevuld op de pagina. De standaardvelden (titel en bodytekst) kun je laten staan. Voeg 2 velden toe: Veld Foto (Type Afbeelding) en Veld Bouwjaar (type Tekstveld). Bij widget kies je voor: Keuzevakjes/Keuzerondjes. Sla het veld op en vul als volgt de waarden in waaruit de invuller kan kiezen:

1|Tot 1950
2|Na 1950

Sla je wijzigingen op. Het nieuwe inhoudstype is klaar: hoogste tijd om het uit te proberen. Als je klikt op Inhoud toevoegen, zie je het nieuwe contenttype Autodatabase in de lijst. Nu kun je een artikel aanmaken waarin alle velden zichtbaar zijn die je net hebt aangemaakt.

Mocht je de smaak te pakken hebben, experimenteer dan gerust met het inhoudstype dat je net hebt aangemaakt. Bij alles heb je de standaardinstellingen gekozen. Maar misschien wil je de afbeelding groter maken, de tekst onder of boven de afbeelding weergeven, het bouwjaar juist bovenaan zetten? Alles kan. Dat regel je via de instellingen van het inhoudstype Autodatabase: klik op Weergave beheren. Je kunt zowel de indeling van de standaardpagina als die van de teaser (de verkorte weergave op de homepage) veranderen.

Artikelen toevoegen en opmaken

Nu je een teksteditor hebt, beschik je over goed gereedschap om een paar nieuwe artikelen te maken. Om een eerste artikel toe te voegen, klik je op Inhoud toevoegen, Artikel. Dat is in Drupal de gebruikelijkste contentvorm, een standaardpagina met tekst en afbeeldingen. Omdat onze voorbeeldsite is gericht op klassieke auto’s, vul je als titel in: Geschiedenis van Peugeot. Onder de titel zie je een invulvak voor Tags die bij het artikel getoond zullen worden. Vul in dit geval twee tags in, gescheiden door komma’s: Franse auto’s, Peugeot. In het vak berichttekst voeg je de artikeltekst in, die je kunt opmaken met de tekstverwerkingsknoppen van CKEditor.

Hoe voeg je een afbeelding toe aan het artikel? Dat is de volgende stap. Bij Afbeelding selecteer en upload je een bestand. In dit voorbeeld uploaden we een foto van een auto. Wij gebruiken een gratis stockfoto via stockfotozoekmachine veezzle.com. Na het uploaden zie je meteen een miniatuur van de geüploade afbeelding.

Je hebt nu alle noodzakelijke bestanddelen van je eerste echte artikel: titel, tags, tekst en een foto. Tot slot voeg je bij Menu-instellingen een menulink toe (Geschiedenis Peugeot). De keuzelijst Gewicht ziet er misschien wat mysterieus uit, maar de toepassing is heel handig. Door bijvoorbeeld als gewicht 2 te kiezen, komt de nieuwe menulink ná de link Home te staan. Doe je dat niet, dan komt de menulink vóór de homelink terecht. Met de optie Gewicht bepaal je dus de positie in het menu.

Het artikel is klaar, dus je kunt hem opslaan en het resultaat bewonderen. De menulink die je hebt aangemaakt, verschijnt in het horizontale menu bovenaan. Maar dat is niet de enige manier waarop het nieuwe artikel voor de bezoeker bereikbaar is. Omdat in elk artikel standaard de publicatieoptie Aangeraden op de voorpagina is aangevinkt, verschijnt er vanzelf een teaser op de homepage. Dat is een ingekorte weergave, mét een automatisch verkleinde afbeelding. Als de bezoeker doorklikt, ziet hij het volledige artikel, met alle tekst en een afbeelding op normaal formaat.

Het mooie van tags

Een bijzonder feature zijn de tags die je onder aan het artikel ziet. De tags Franse auto’s en Peugeot die je hebt toegevoegd, zijn automatisch links geworden naar pagina’s met alle artikelen die óók een van die tags hebben. Als je dus nog meer artikelen met de tag Franse auto’s maakt, hoeft de bezoeker alleen maar op die tag te klikken om een lange lijst met alle artikelen over dat onderwerp te zien.

Dit systeem is in Drupal nog veel uitgebreider: je kunt uitgebreide ‘taxonomieën’ maken met samenhangende tags. Maar de standaardtoepassing levert voor heel veel sites al precies de noodzakelijke functionaliteit op. Als sitebeheerder hoef je je artikelen niet in te delen in één categorie, maar kun je ze labelen met zoveel tags als nodig zijn. Alleen door die tags toe te voegen, zorg je ervoor dat de bezoeker zelf de groepjes artikelen kan zien die onder die tags vallen.

Een blogpagina toevoegen

Als je in Drupal nieuwe pagina’s wilt aanmaken, heb je standaard de keuze uit Artikelen en Basispagina’s. Er zitten meer soorten content in Drupal, zoals blogpagina’s. Die moet je na de installatie zelf nog activeren. Dat doe je via Modules: schakel daar de module Blog in. Als je nu inhoud wilt toevoegen, is ook het contenttype Blog-item beschikbaar. Met dit contenttype maak je eenvoudig een persoonlijk weblog. Probeer het maar uit: maak een pagina van het type Blog-item aan met wat willekeurige tekst erin. Sla die op met de standaardinstellingen en je ziet in het ‘broodkruimelspoor’ dat er direct een link is gemaakt naar Blogs en naar blog van admin.

Standaard heeft een blog alle functies die je nodig hebt voor een weblog. Ingelogde bezoekers kunnen bijvoorbeeld commentaar geven op de bijdragen. Hoe maak je het blog zichtbaar voor de bezoeker? Gebruikelijk komt elke blogbijdrage terecht op de homepage, maar je wilt blogs waarschijnlijk liever via een aparte menulink ontsluiten. Dat kan - sterker nog, Drupal heeft die links al voor je aangemaakt, je hoeft ze alleen nog aan te zetten. Ga naar Structuur, Menu’s. Bewerk het menu Navigatie in de linkerkolom. Je ziet dat het menu-item Blogs uitgeschakeld is. Schakel het in om een link naar je blog toe te voegen:

Als later andere redacteuren blogs zouden aanmaken, zouden ook hun blogbijdragen automatisch via die menulink verschijnen. En als gebruikers inloggen, kunnen ze commentaar leveren op de blogbijdragen. Maar dat is een volgende stap: over het aanmaken van gebruikers en hun rechten lees je in het volgende deel van deze cursus.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten