Drupal 7 cursus deel 2: Content toevoegen

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Zelf een inhoudstype aanmaken
  3. Artikelen toevoegen en opmaken
  4. Een blogpagina toevoegen
In deel 1 van deze Drupal 7 cursus heb je de basis gelegd voor je Drupal-website. Het cms is geïnstalleerd, het eerste artikel staat op de site en je hebt een logo toegevoegd. Dit keer gaat het om de kern van de zaak: content toevoegen! Met weinig moeite maak je in Drupal 7 verschillende soorten pagina’s – zoals blogpagina’s – en voeg je afbeeldingen, tags en menu-items toe.

Voordat je nieuwe content kunt aanmaken, zetten we in deze workshop eerst nog een voorbereidende stap: het installeren van een wysiwyg-tekstverwerker. Zo kun je naar hartenlust nieuwe pagina’s maken én layouten zonder dat je html-codes hoeft te gebruiken. Daarna maak je kennis met verschillende soorten content die je in Drupal kunt invoeren, zoals blogpagina’s. Daarbij ontdek je ook wat Drupal uniek maakt: je bent niet beperkt tot een paar typen standaardpagina’s, je kunt helemaal zelf bepalen hoe jouw pagina’s in elkaar zitten.

CK Editor Drupal 7

Tekstverwerken met wysiwyg-editor

Standaard moet je in Drupal tekst invoeren als html. Er is geen wysiwyg-editor om eenvoudig de tekst te layouten, tussenkoppen en links in te voeren, enzovoort. Maar het is wel mogelijk om een module te installeren waarmee het kale invoerscherm verandert in een tekstverwerker met alles erop en eraan. Dat is niet in een handomdraai gebeurd, maar je hoeft het maar één keer te doen.

De eerste stap: ga naar drupal.org/project/wysiwyg, de locatie van de wysiwig-module. Download de module niet, je hoeft alleen maar de downloadlocatie (url) achterhalen. Rechtsklik daarom op de downloadlink naar de module en kies voor Snelkoppeling kopiëren (of Koppelingslocatie kopiëren). Log in als beheerder op je Drupal-site, ga naar Modules en klik op Nieuwe module installeren. Plak de url in het vak Installeer vanaf een URL en installeer de module. Activeer de module door een vinkje te zetten in de kolom Ingeschakeld voor Wysiwyg en sla je instellingen op.

Drupal 7 Wysiwyg

Ben je er nu al? Nee. De module maakt weliswaar wysiwyg-functionaliteit mogelijk, maar bevat zelf nog geen teksteditor. Een populaire editor is CKEditor. Download die van drupal.org/project/ckeditor, pak de bestanden uit en zet ze in de map sites\all\libraries\ckeditor. Nu kun je, tot besluit, de geïnstalleerde editor aanzetten: ga naar Instellingen, Inhoud samenstellen. Bij Wysiwyg profiles selecteer je CKEditor in het keuzevak Filtered HTML. Sla je wijzigingen op en je wordt beloond voor je harde werk: vanaf nu maak je je tekst op in een gebruiksvriendelijke editor.

Je kunt trouwens de editor helemaal naar wens inrichten (weer via Instellingen, Inhoud samenstellen, Wysiwyg profile). Klik bij Filtered HTML op Bewerken en vink aan welke knoppen je in je tekstverwerker wilt gebruiken. Onder Buttons en plugins vind je knoppen voor alle mogelijke opmaakfuncties, zoals uitlijnen, opsommingstekens en fonts.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Workshop, Webdevelopment

Tags: cursus, drupal, drupal 7 cursus