}
abonneren

10 tips voor Wordpress

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Wat je moet weten voor je begint
 3. Pagina's of berichten negeren bij een zoekfunctie
 4. Simpele aanpassingen door afbeeldingen te vervangen
 5. 0 reacties verdoezelen
 6. Het verschil tussen the_excerpt en the_content
 7. Functies deactiveren zonder coderegels te verwijderen
 8. Blokkerende plugins onschadelijk maken
 9. Bepaalde berichten op de hoofdpagina negeren
 10. Het juiste categorie-id-nummer achterhalen
 11. Blogtitel en beschrijving niet meer tonen
 12. Makkelijk backups maken van de sql-database
Zelf een blog of website bouwen waarop je regelmatig nieuwe content wilt plaatsen? Dat kan met een contentmanagementsysteem als WordPress. Dit cms is zowel voor beginners als gevorderden erg interessant dankzij zijn toegankelijkheid, maar wij richten ons specifiek op de gevorderde gebruiker die niet bang is de code in te duiken!

WordPress is een van de toegankelijkste contentmanagementsystemen die verkrijgbaar zijn en is bovendien gratis. Zelfs zonder html-kennis kun je door alleen de juiste zaken aan te klikken en een Thema te kiezen al een eigen website of blog bouwen. Maar wil je je website helemaal naar je hand zetten, dan ontkom je er niet aan om dieper in WordPress en de code te duiken. We bieden de lezer die deze uitdaging aandurft de helpende hand met adviezen en tips. Maar voordat we gelijk met allerlei technische tips komen, is het toch handig om even heel snel de basis door te nemen, zodat je duidelijk voor ogen hebt hoe WordPress in elkaar zit.

Globale opbouw

WordPress bouwt een website op aan de hand van php-scripts en stylesheets die het cms precies vertellen hoe de site er uit moet komen te zien. De scripts bepalen onder andere welke informatie waar getoond wordt en welke functionaliteiten de website kent. Denk bijvoorbeeld aan wat de zijbalk(en) bevatten (sidebar.php), hoe pagina’s zijn opgebouwd (page.php) en hoe je hoofdpagina is ingedeeld (index.php).

Er zijn in totaal wel meer dan twaalf php-scripts die de opbouw van je site bepalen. Het precieze aantal hangt sterk af van het thema dat je gebruikt. De stylesheet, style.css geheten, gaat over de cosmetische aspecten van de site en vertelt onder andere welke kleuren gebruikt moeten worden, hoe groot de letters moeten zijn en hoe ze precies gepositioneerd moeten worden. Als je in het WordPress Dashboard naar het menu Weergave gaat en daar op Bewerker klikt, krijg je een overzicht van bestanden die gezamenlijk je website opbouwen. Zo zie je bijvoorbeeld header.php, index.php en footer.php.

Deze drie bestanden samen bouwen je complete homepage, waarbij eventueel nog andere php-bestanden gebruikt worden, afhankelijk van het thema dat je gebruikt. Tevens kun je in dit venster ook aanpassingen in de code doorvoeren en opslaan, mits je de schrijfrechten goed hebt ingesteld op je server. Dit kan vaak eenvoudig via de ftp-client.

De loop

WordPress bewaart alle berichten en pagina’s die je maakt in een sql-database. De verzameling van al deze berichten wordt de loop genoemd. Deze kun je het beste beschouwen als één grote poel waarin echt al je berichten staan. Natuurlijk wil je niet dat alle berichten standaard op chronologische volgorde op de homepage van je website getoond worden, hoewel dit zeker wel mogelijk is. Om de juiste gegevens op je homepage te plaatsen, moet dus de loop aangeroepen worden en moet er als het ware een ‘bestelling’ van data gedaan worden. In deze bestelling, wat natuurlijk een stukje code is, geef je aan aan welke aspecten een bericht moet voldoen, wil hij op de homepage gepubliceerd worden. Zo is het dus bijvoorbeeld ook mogelijk om twee loopaanroepingen te verwerken op de homepage die ieder berichten tonen uit bijvoorbeeld een andere categorie. Denk bijvoorbeeld aan een categorie Nieuws en Columns. De berichten worden uit dezelfde loop gehaald, want daar is er maar één van, maar er kunnen wel twee verschillende datastromen getoond worden. Hier onderaan zie je de standaardcode voor het oproepen van de loop. Het aanroepen van de loop begint hier:

<?php if ( have_posts() ) : while ( have_posts() ) : the_post(); ?>

En eindigt hier:

<?php endwhile; else: ?>
<p><?php _e(‘Sorry, geen berichten gevonden.’); ?></p>
<?php endif; ?>

Geschreven door: Gerard Sombroek op

Category: Workshop, Webdevelopment

Tags: Wordpress, Cms

Laatste Vacatures

Uitgelicht: Technisch Applicatiebeheerder - CGI