XBMC 12 installeren en configureren

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Add-ons gebruiken
  3. Inhoud toewijzen
  4. Media in XBMC opnemen
  5. Instellingen
  6. Installatie onder Windows
De zeer populaire opensource mediacentersoftware XBMC is toe aan versie 12. Deze versie met de naam ‘Frodo’ brengt veel vernieuwingen, zoals een nieuw audiosysteem, live-tv met pvr-functionaliteit en Android-ondersteuning.

XBMC bestaat al meer dan tien jaar: de basis werd begin oktober 2002 gelegd, door het samenvoegen van twee mediacenterprojecten. Versie 12, ‘Frodo’, verscheen eind januari, na drie tussenversies, en is wederom beter én mooier dan zijn voorgangers. Meer dan 200 ontwikkelaars (één van de grootste opensourceteams wereldwijd) hebben een bijdrage geleverd. Versie 12 wordt door de XBMC-organisatie als ‘feature-complete’ bestempeld, en de aandacht zal vanaf nu niet meer liggen bij het uitbreiden van de functionaliteit, maar bij het oplossen van problemen. Dat is begrijpelijk, want het is een heel compleet systeem, en als je al iets mist kan je dat als add-on gemakkelijk toevoegen.

De ondersteuning van op ARM-processors gebaseerde hardware zien we als een mooie ontwikkeling. Ruim een jaar geleden was de eerste XBMC-release voor de ARM-architectuur, gericht op Apple TV 2, iPhone 4 en iPad. Er is wel een jailbreak voor nodig, en de ‘1080p’ Apple TV 3 wordt vooral om die reden helaas nog niet ondersteund. Toch heb je al voor zo’n € 50 euro een werkend systeem met XBMC. 

Frodo ondersteunt de Raspberry Pi mini-computer in creditcardformaat, met vaste netwerkaansluiting en hdmi. Deze heeft weliswaar niet de snelste processor, maar dankzij de hardwaredecodering voor hd-video in het populaire h.264-formaat kan je veel materiaal moeiteloos afspelen. XBMC 12 is ook geschikt gemaakt voor smartphones en tablets met Android. Zowel voor de mini-computers als tablets geldt wel dat je niet alles even vloeiend kunt afspelen, en ook dat je niet al te zware skins moet gebruiken. Dat probleem heb je niet met een wat zwaardere Nettop of hometheater-pc, de basis voor de Windows-installatie die we in dit artikel toelichten.

XBMC met de standaard skin.
XBMC met de standaard skin.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Video, Workshop

Tags: frodo, xbmc 12, Xbmc