XBMC 12 installeren en configureren

De zeer populaire opensource mediacentersoftware XBMC is toe aan versie 12. Deze versie met de naam ‘Frodo’ brengt veel vernieuwingen, zoals een nieuw audiosysteem, live-tv met pvr-functionaliteit en Android-ondersteuning.

XBMC bestaat al meer dan tien jaar: de basis werd begin oktober 2002 gelegd, door het samenvoegen van twee mediacenterprojecten. Versie 12, ‘Frodo’, verscheen eind januari, na drie tussenversies, en is wederom beter én mooier dan zijn voorgangers. Meer dan 200 ontwikkelaars (één van de grootste opensourceteams wereldwijd) hebben een bijdrage geleverd. Versie 12 wordt door de XBMC-organisatie als ‘feature-complete’ bestempeld, en de aandacht zal vanaf nu niet meer liggen bij het uitbreiden van de functionaliteit, maar bij het oplossen van problemen. Dat is begrijpelijk, want het is een heel compleet systeem, en als je al iets mist kan je dat als add-on gemakkelijk toevoegen.

De ondersteuning van op ARM-processors gebaseerde hardware zien we als een mooie ontwikkeling. Ruim een jaar geleden was de eerste XBMC-release voor de ARM-architectuur, gericht op Apple TV 2, iPhone 4 en iPad. Er is wel een jailbreak voor nodig, en de ‘1080p’ Apple TV 3 wordt vooral om die reden helaas nog niet ondersteund. Toch heb je al voor zo’n € 50 euro een werkend systeem met XBMC. 

Frodo ondersteunt de Raspberry Pi mini-computer in creditcardformaat, met vaste netwerkaansluiting en hdmi. Deze heeft weliswaar niet de snelste processor, maar dankzij de hardwaredecodering voor hd-video in het populaire h.264-formaat kan je veel materiaal moeiteloos afspelen. XBMC 12 is ook geschikt gemaakt voor smartphones en tablets met Android. Zowel voor de mini-computers als tablets geldt wel dat je niet alles even vloeiend kunt afspelen, en ook dat je niet al te zware skins moet gebruiken. Dat probleem heb je niet met een wat zwaardere Nettop of hometheater-pc, de basis voor de Windows-installatie die we in dit artikel toelichten.


XBMC met de standaard skin.

Een van de sterkste eigenschappen van XBMC is dat je het eenvoudig kunt uitbreiden via add-ons, of plugins. Al weer een paar versienummers geleden zijn ze flink aangepakt, zodat je ze nu comfortabel vanuit XBMC kunt installeren en onderhouden. Updates kunnen automatisch worden afgehandeld. De add-ons zijn grofweg te verdelen in Skins, Scrapers, Online content (zoals YouTube-fimpjes) en Programma add-ons (voor aanvullende taken). Met Skins geef je XBMC een nieuw uiterlijk. De instellingen hiervoor zijn in Frodo verhuisd naar Instellingen, Uiterlijk, Skin. Confluence, de standaard skin, gebruikt in Frodo nu één standaard achtergrond voor alle onderdelen en ziet er relatief eenvoudig uit, maar wel mooi. Een skin als Aeon Nox kent veel aanpassingsmogelijkheden.
De standaard en meest essentiële add-ons zijn in de officiële repository opgenomen. Je vindt deze onder Systeem, Add-ons terug als de XBMC.org repository. Je kunt het zien als een soort vergaarbak waar, in verschillende rubrieken, alle belangrijke uitbreidingen zijn opgenomen. Je kunt ook andere zogenaamde ‘3rd party repositories’ toevoegen, waarin weer andere add-ons zijn verzameld. Je vindt een overzicht op wiki.xbmc.org.

Het toevoegen van een repository is eenvoudig. Als voorbeeld noemen we de populaire XOT:Uzg Add-on, waarmee je Uitzending Gemist via XBMC kunt gebruiken. De XOT-Uzg.v3 repository bevat altijd de laatste versie van deze add-on. De procedure is als volgt: download het zip-bestand met de repository (in dit geval te vinden op www.rieter.net), ga naar Systeem, Instellingen, Add-ons en kies voor Add-ons installeren m.b.v. zipbestand. Blader nu naar het zip-bestand dat je zojuist hebt gedownload en installeer het. Vervolgens zie je dat deze repository nu beschikbaar is naast de officiële repository. Vanuit die repository kan je nu XOT-Uzg.v3 installeren. Je kunt in één keer door alle repository’s bladeren, of per repository bekijken wat erin is opgenomen. 

Met XOT-Uzg.v3 kan je talloze streams bekijken – niet alleen van Uitzending Gemist maar ook van veel andere zenders of internetbronnen. Sommige streams (bijvoorbeeld van RTL4) kunnen door een drm-beveiliging niet getoond worden. Zo’n soort beveiliging zit ook een ander onderdeel dwars: de mogelijkheid om live-tv te bekijken en op te nemen vanuit XBMC (zie het kader voor meer informatie). Verderop presenteren we enkele van de beste add-ons voor XBMC. En in de experttips laten we onder meer zien hoe je add-ons als Uitzending Gemist sneller kunt starten via snelkoppelingen.


Na het toevoegen van de repository kan je de inhoud via add-ons bekijken.


De Video add-on voor Uitzending Gemist is vanuit de repository eenvoudig te installeren.

Het toewijzen van inhoud voor een toegevoegde map is nodig om de juiste scrapers aan het werk te zetten, zodat informatie bij de juiste bron wordt opgehaald. In het gedeelte Deze map bevat… geef je aan of de map speelfilms of tv-series bevat. Bij speelfilms is The Movie Database de standaard scraper, voor series is dat The TV Database. Via de knop Instellingen kan je de scrapers eventueel nog wat afstellen. Zo kan je voor The Movie Database bijvoorbeeld aangeven dat de score van films bij het bekendere IMDb moet worden opgehaald. Wil je er helemaal een Nederlands tintje aan geven, dan kan je MovieMeter als scraper toevoegen in de vorm van een add-on. Je krijgt dan Nederlandse beschrijvingen. Als je onder het kopje Scraper kiest voor Meer verkrijgen ga je automatisch naar het onderdeel Add-ons, Filminformatie waar je MovieMeter kunt toevoegen.

Als je een nieuwe map hebt toegevoegd zal XBMC automatisch zoeken naar films en/of series. Maar ook in het vervolg kan je de mappen laten scannen, bijvoorbeeld periodiek (via een add-on) of iedere keer tijdens het opstarten (dit kan je aangeven onder Systeem, Instellingen, Video’s, Bibliotheek).

Het toevoegen van muziek gaat eigenlijk op vergelijkbare wijze, al is het nu belangrijk dat de id-tags met metagegevens over bijvoorbeeld de artist, naam van nummers, jaar en genre de correcte informatie bieden. XBMC bewaart al deze gegevens in de database en voor een correcte werking is het belangrijk dat de id-tags beschikbaar zijn. Voor foto’s is het handig om ze in herkenbare mapjes te plaatsen, al zal je dat vermoedelijk al hebben gedaan.


De scraper voor The Movie Database kan filmscores ook bij IMDb ophalen.

Om films, muziek en foto’s af te spelen in XBMC, moet je eenmalig aangeven op welke locatie(s) de bestanden staan. Dat kan behalve de harde schijf natuurlijk ook een usb-geheugen, externe harde schijf of netwerkschijf (nas) zijn.

De namen die je aan mappen en bestanden geeft, zijn belangrijk. XBMC gebruikt die informatie namelijk voor het automatisch ophalen van filminformatie bij sites als themoviedb.org en imdb.com via zogenaamde scrapers. Dat zijn scripts die informatie van internet plukken, bijvoorbeeld foto’s, beschrijvingen, scores of ondertitels voor films. Bij verkeerde namen wordt dan geen of foutieve informatie getoond. Ook is het handig om aparte mappen te gebruiken voor bijvoorbeeld speelfilms en series, zodat je voor die inhoud verschillende scrapers kunt activeren. In een latere stap (Inhoud toewijzen) komen we daar op terug.

Het beste is om iedere film in een eigen map te plaatsen en de naam van de film met het jaartal (tussen haakjes) te gebruiken voor zowel de naam van het bestand als de naam van de map. Dan krijg je bijvoorbeeld D:/Speelfilms /The Dark Knight Rises (2012)/The Dark Knight Rises (2012).mkv. Televisieseries kan je het beste onderverdelen in een map met de naam van de serie, daaronder een map per seizoen en daarin de verschillende afleveringen. In de namen van die afleveringen kan je het nummer van het seizoen en de aflevering opnemen. Je krijgt dan bijvoorbeeld D:/Series/Dexter/Seizoen 7/Dexter S07E01.mkv en Dexter S07E02.mkv.

Om de locaties (in ons voorbeeld D:\Speelfilms en D:\Series) toe te voegen ga je in XBMC naar Videos, Bestanden en vervolgens Videos toevoegen. Vervolgens kan je bladeren naar de gewenste map, zoals D:\Speelfilms. De onderliggende mappen worden standaard ook doorzocht, die hoef je dus niet apart toe te voegen. Bestanden op een netwerkschijf vind je veelal via Windowsnetwerk (SMB), al is het (onder Windows) vaak handiger om hier eerst een schijfletter (bijvoorbeeld S: voor series en V: voor video) aan toe te kennen. Druk op OK na het kiezen van de juiste map, geef de locatie een herkenbare naam (zoals Speelfilms) en druk weer op OK. Nu verschijnt een scherm voor het toewijzen van inhoud.

Aan de standaardinstellingen van XBMC hoef je over het algemeen weinig te veranderen. Onder Instellingen, Video’s, Afspelen geven we er zelf de voorkeur aan om video’s in 4:3-formaat (zoals oude series) ‘op te blazen’. En via Ondertiteling passen we meestal de weergave van ondertitels iets aan, naar persoonlijke voorkeur.

Met name de instellingen voor toegang van buitenaf vragen wat aandacht, zoals upnp, AirPlay en de webserver. Via Instellingen, Diensten kan je deze instellingen beheren. Onder upnp kan je, met het aanvinken van de optie Video en muziek delen met upnp, de ingebouwde upnp-server activeren. Je kunt dan media streamen naar andere upnp-clients en hiermee komt je bibliotheek ook direct beschikbaar voor een eventueel tweede XBMC-systeem. In het menu kan je ook de upnp-client aanzetten, waarmee je vanaf andere apparaten (die dan als upnp-server fungeren) media naar je XBMC-systeem kunt streamen. De upnp-features zijn erg leuk als je een smartphone of tablet hebt, veel mediaspelers kunnen hiervan gebruikmaken.

Heb je een iPhone of iPad dan kies je natuurlijk eerder voor AirPlay dan upnp. AirPlay zit al sinds Eden (versie 11) in XBMC, maar was nog niet heel stabiel. Onder Frodo zou dit een stuk verbeterd zijn. Je kunt de AirPlay-ondersteuning aanzetten via Diensten, AirPlay. Vervolgens stream je bijvoorbeeld muziek of YouTube-filmpjes direct vanaf je iOS-apparaat naar de XBMC-machine. AirPlay mirroring (het klonen van je iPhone- of iPad-scherm op televisie) wordt echter niet ondersteund.

Als je XBMC op afstand wilt besturen via een browser moet je nog wel de Webserver activeren, eveneens te vinden onder Diensten. Ook voor apps die als afstandsbediening voor XBMC kunnen fungeren is dat nodig! Je kunt het testen door in de browser het ip-adres van je XBMC-machine in te voeren (of http://localhost vanaf het XBMC-systeem zelf).

Naast de laatste ‘stable build’ kan je vanaf xbmc.org/download ook de zogenaamde ‘development builds’ downloaden, met zelfs een bijna dagelijks bijgewerkte ‘nightly build’. Leuk om te proberen, en als je echt een hardnekkig probleem hebt kom je soms bij zo’n experimentele versie uit, maar voor een stabiel systeem kan je ze beter links laten liggen. De vernieuwingen komen vanzelf in de stabiele versie.

Sterk aan XBMC is dat het ongeveer 50 MB grote installatiebestand eigenlijk alles omvat wat je nodig hebt. Er is veel standaard geïntegreerd, al is niet alles direct actief. Over codecs voor bijvoorbeeld audio- of videoformaten hoef je je geen zorgen te maken: we kunnen eigenlijk altijd alles afspelen, ook exotische formaten. En dvd’s speel je natuurlijk ook moeiteloos af. Het nieuwe audiosysteem in Frodo zorgt bovendien voor een betere ‘passthrough’ van audio in hoge kwaliteit, via optische uitgang of hdmi.
De installatie verloopt zoals vertrouwd voor Windows-software. Het aanbevolen systeem is Windows 7. Minimaal is Windows XP met Service Pack 3 nodig. Een volledige installatie vraagt 130 MB. Daarbij wordt standaard de Confluence-skin geïnstalleerd. Standaard neemt XBMC het hele scherm in, het draait dus niet in een venster. Wel start XBMC de eerste keer in het Engels op. Dit kan je gemakkelijk wijzigen via System, Settings en vervolgens Appearance, International. Hier kan je de taal op Dutch instellen. De overige aanwijzingen in dit artikel gaan uit van deze instelling. Voor ondertiteling kan je ook direct een voorkeur voor Dutch aangeven. Eventueel kan je je voorkeur voor de audiotaal wijzigen, dat is van nut bij video’s met meerdere geluidssporen. Je kunt het altijd nog wijzigen tijdens het afspelen van een film.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten