Video converteren voor smartphone of tablet

Online film kijken op je smartphone of tablet is geweldig. Minder handig wordt het als je in het buitenland op reis bent. In dat geval zorg je er beter voor dat de films al gedownload zijn, in het formaat dat bij je toestel past.

Streaming video is makkelijk en leuk, maar de roamingtarieven die providers hanteren maken het niet meteen een betaalbare optie wanneer je op reis bent. Tenzij je natuurlijk over een veilig draadloos netwerk beschikt, maar onderweg, in de auto bijvoorbeeld, is daar meestal geen sprake van. Het kan ook anders, voor wie niet opkijkt tegen enige voorbereiding: vooraf downloaden, converteren in het juiste formaat en met een optimale resolutie, misschien nog even een ondertiteling meepikken, en weg zijn we. We gaan aan de slag met Freemaker Video Converter: gratis, gebruiksvriendelijk én flexibel.

 

Je vindt Freemaker Video Converter op www.freemake.com/nl/free_video_converter. De installatie is een fluitje van een cent, maar het is wel even opletten als je het helemaal ‘clean’ wilt. Je kiest dan voor een Aangepaste installatie (Geavanceerd) en je verwijdert de vinkjes, zodat extra software of ongewenste wijzigingen geen kans krijgen. Ook in het volgende venster geef je aan dat je geen behoefte hebt aan enige extra’s. Op het einde van de rit kies je voor een Volledige installatie, of het moet zijn dat je liever geen browserplugin van Video Converter geïnstalleerd ziet. Zo’n extra browserknop maakt het overigens wel makkelijk om een online filmpje naar de conversietafel te sturen.


Niet zo fraai, snel wat extra software proberen mee te smokkelen.

Freemake Video Converter is zo’n beetje van alle markten thuis is. Je vindt hier niet alleen een videoknop, maar ook knoppen om audio, een dvd, foto’s of een url op te halen en om te zetten naar een geschikt formaat. Wij beperken ons hier echter tot de videoconversie.

Heb je de film al op je schijf staan, klik dan op de Video-knop en verwijs naar het videobestand. Dat mag er zelfs meer dan één zijn. Plaats je het schuifknopje bij Bestanden samenvoegen naar rechts, dan rijgt Video Converter je filmpjes netjes aan elkaar tot één videobestand. Staat de video nog online, dan hoef je (via Ctrl+C) het adres maar naar het Windows-klembord te kopiëren, waarna je het met de Url-knop in Video Converter ophaalt.


En waarom niet meerdere filmpjes tot één videobestand samensmelten?

Je hebt een of meer filmpjes klaarstaan. Nu komt het erop aan die in een optimaal formaat te krijgen voor je mobiele apparaat. Die knoop laat je gewoon door Video Converter doorhakken. Onderaan in het hoofdvenster vind je namelijk een twintigtal conversieknoppen. Heb je bijvoorbeeld een Google Nexus S smartphone (Samsung), dan hoef je voor het geschikte formaat slechts op de knop Naar Samsung te klikken – of in het menu Converteer de optie Naar Samsung te selecteren – en in het uitklapmenu bij Voorkeuze Google Nexus S te kiezen. Met de knop Converteren zet je het proces in gang.


Het programma voorziet in tientallen kant-en-klare voorkeuzes!

Het kan natuurlijk gebeuren dat jouw toestel in geen enkele voorkeuze opduikt. Geen nood, je kunt altijd nog je eigen voorkeuzes toevoegen. Kies bijvoorbeeld Naar Apple of Naar Android. Onderaan de lijst met voorkeuzes klik je op Voeg je voorkeuze toe. Tik een naam in, voeg de gewenste grootte toe en stel zaken als video- en audiocodecs, framesnelheid en kanalen in. Of je vertrekt van een bestaande voorkeuze en klikt op het blauwe tandwielpictogram onder de naam: je past dan zelf aan wat je nodig acht. Eventueel experimenteer je een paar keer tot je het optimale formaat te pakken hebt.


Voorkeuzes toevoegen of bijspijkeren kan altijd.

We keren nog even terug naar het hoofdvenster. Bij elke film zie je twee aanklikbare items: eentje voor het geluid en eentje voor de ondertiteling. Het volstaat zo’n item aan te klikken om respectievelijk audio en ondertitels aan de film toe te voegen of juist weg te laten. Toevoegen houdt niet meer in dan verwijzen naar het gewenste audiobestand of het bijhorende ondertitelingsbestand. Geen ondertitels beschikbaar? Neem dan een kijkje op een site als www.nlondertitels.com, waar je door een database van zo’n 20.000 Nederlandstalige ondertitels kunt struinen! Verder merk je, rechts van elke film, een knopje op. Klik je dat aan, dan kan je de film niet alleen bekijken in een afspeelvenster, maar het beeld ook omdraaien, roteren en zelfs bijknippen.


Een filmfragment volstaat? Knippen maar!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten