Streaming media downloaden

Het downloaden van een YouTube-filmpje is niet zo’n probleem, daar zijn voldoende sites en tools voor. Maar wat doe je als je een streamingclipje van een meer obscure site wilt bewaren? URL Snooper biedt uitkomst.

Als je een streamingmediabestand wilt opslaan, kom je meestal op een dood spoor. Vrijwel geen enkele site staat het toe dat je het videobestand met een rechtermuisklik opslaat. En veel van de plugins voor Firefox en Chrome werken ook matig op sites die buiten de topvijf vallen. Dat betekent echter niet dat je alle hoop hoeft op te geven: met URL Snooper kom je een heel eind.

1. Installatie

URL Snooper weegt nog geen 3 megabyte. Het kleine programmaatje houdt je internetverbinding in de gaten. Komt het een bekend streaming protocol tegen, dan biedt URL Snooper je de mogelijkheid de stream op te slaan. Prettig is dat je de tool niet hoeft te installeren: je kunt ook een portable versie downloaden als zip. Download URL Snooper op www.donationcoder.com/Software/Mouser/urlsnooper/ en installeer het of pak het uit.

2. Interface

De interface van URL Snooper oogt nogal ouderwets, maar is goed te doorgronden. In principe hoef je weinig te doen. Selecteer eerst File, Always on Top om de interface altijd zichtbaar te houden. Ga nu naar een site met streaming media en start een videoclip. Als het goed is, zie je in het venster vanzelf een link (of meerdere links) opduiken. Rechtsklik erop om de url te kopiëren naar je klembord.

afbeelding 1

3. Makkelijk downloaden met Flashget

Het makkelijkst kan je gevonden url’s downloaden met FlashGet. Download de laatste versie op www.flashget.com en installeer de tool. Om het videobestand te downloaden, klik je op het groene plusje (New) en plak je de url. Geef een naam en doelmap op en druk op Download, waarna het bestand word opgeslagen.
afbeelding 2

4. Probleemsites: Advanced Mode

Een aantal sites, zoals Uitzending Gemist, laten zich niet zo makkelijk vangen door URL Snooper. Maar er is een mogelijkheid om de media toch af te vangen. Klik op File, Advanced Mode en verander het Protocol Filter in Show All. Je krijgt nu een enorme berg aan informatie; hier zitten ook links naar de stream tussen. Probeer het eens door bij Exclusion Filter het woord ‘video’ in te typen. In het geval van Uitzending Gemist krijg je linkjes naar ts-bestanden van zo’n 10 seconden elk. Als je deze bestanden downloadt met FlashGet en achter elkaar plakt met een simpele videobewerker (zoals WonderShare Video Editor of TSSplitter), dan heb je uiteindelijk ook je videobestand te pakken.

afbeelding 3

Geschreven door: Xander Hoose op

Category: Video, Workshop

Tags: media