Eigen media buitenshuis afspelen

Staan je mediabestanden op een harde schijf of nas opgeslagen, dan wil je ze natuurlijk streamen naar andere apparaten. Dat regel je eenvoudig met het gratis programma Remote Potato. Zelfs buiten het thuisnetwerk is de volledige mediabibliotheek van Windows Media Center beschikbaar op een computer, tablet of smartphone. Hierdoor heb je altijd en overal eigen films, muziek en foto’s bij de hand.

Windows Media Center is op zich een prima programma om je mediacollectie mee te beheren en af te spelen. Binnen het thuisnetwerk stream je gemakkelijk muziek, opgenomen tv-programma’s en films naar andere Windows-pc’s. Maar als je weinig thuis bent, dan krijg je al snel te maken met beperkingen. Het Microsoft-programma biedt namelijk geen functie om de bestanden buiten het thuisnetwerk te benaderen. Gelukkig breng je daar met Remote Potato verandering in. Dit tooltje zorgt ervoor dat de Windows Media Center-bibliotheek op iedere pc via internet toegankelijk is. Je eigen films, muziek en foto’s zijn op die manier vanaf elke plek bereikbaar. Daarnaast neem je op afstand simpel tv-programma’s op, zodat je leuke uitzendingen nooit meer misloopt. Een voordeel is dat je geen aparte client-software hoeft te installeren. Vanuit een browser heb je namelijk volledige toegang tot je eigen bestanden. Behalve naar pc’s stream je ook eenvoudig media naar iOS- en Android-apparaten. Verder hebben de makers een app voor Windows Phone ontwikkeld.

Android-gebruikers kunnen een interessante app op hun smartphone of tablet installeren. Zoek in de Google Play Store maar eens naar Remote Media Center en installeer deze app op je toestel. Allereerst loop je met een Nederlandstalige wizard alle instellingen na. Zo verschijnen er instructies over hoe je Remote Potato Server op de thuis-pc instelt. Geen probleem, want dat heb je in een eerder stadium al gedaan. Verder typ je in de wizard het ip-adres en het poortnummer van de Remote Potato Server. Vergeet daarnaast niet om de juiste inloggegevens op te geven. Aan het einde van de wizard controleer je of Remote Media Center verbinding kan maken. Het hoofdmenu van deze app is erg uitgebreid. Je neemt onder meer tv-programma’s op, luistert naar muziek en bekijkt films. Belangrijk is dat je een goede mediaspeler op het Android-toestel installeert, bijvoorbeeld VPlayer Video Player of MX Player. Die heb je namelijk nodig om de filmpjes te bekijken. Wil je Android alleen gebruiken om tv-uitzendingen op je thuis-pc op te nemen, dan kun je hiervoor ook terecht bij de app Remote TV. Pas met het gebruik wel op dat je niet het volledige data-abonnement opslokt. Stream bij voorkeur films naar je smartphone of tablet op plekken waar een wifi-netwerk voorhanden is.

Remote Media Center zorgt ervoor dat je de volledige mediabibliotheek op een Android-toestel kunt gebruiken. 

Je neemt buitenshuis kinderlijk eenvoudig tv-programma’s op. Klik in de webinterface van Remote Potato op TV Guide. De tv-gids verschijnt in beeld, waarin je het programma-aanbod van de komende twee weken bekijkt. De stippellijn geeft het huidige tijdstip weer. Wil je een televisie- of radio-uitzending absoluut niet missen? Klik dan op de titel van het programma en kies voor Record Show. Je past vervolgens enkele opties naar eigen inzicht aan. Als het goed is, heb je deze opname-instellingen eerder al geconfigureerd in Remote Potato Server. Bevestig met Accept. Het programma wordt nu automatisch op de harde schijf van de thuis-pc bewaard. Wil je alle uitzendingen van een tv-programma vastleggen? Kies dan voor Record Series. Gebruik de menuknop linksboven om terug te keren naar het hoofdmenu. Via Scheduled Recordings vraag je een overzicht op van alle geplande opnames. De opgenomen uitzendingen vind je in het hoofdmenu terug onder Recorded TV. Je streamt het beeldmateriaal met een paar minuten vertraging direct naar een pc waarop de webinterface van Remote Potato is geopend. Hoewel live-televisie niet mogelijk is, kun je dus wel uitzendingen opnemen en vrijwel direct afspelen. Mocht je een bepaalde uitzending nergens vinden, dan doe je met Search Guide een beroep op een handige zoekfunctie.

Je gebruikt de elektronische tv-gids om uitzendingen op te nemen.

Zodra je op een titel van een programma klikt, verschijnt er een korte beschrijving.

Mediabestanden speel je eenvoudig af in de browser. Er is ondersteuning voor de meest gangbare formaten, zoals avi, mp4, mov, m2ts, flv, mkv, vob en mp3. Om video’s af te spelen, kies je in het menu voor Movies of Videos. Zodra je een mediabestand selecteert, heb je keuze uit twee opties voor streaming video. Voor de beste kwaliteit kies je SilverLive, al vormt dat wel een zwaardere belasting voor het systeem. Je selecteert de gewenste resolutie en audiocodec, waarna de film van start gaat. Verder kun je video’s streamen via WMSP. Een nadeel van dit protocol is dat het sommige codecs niet accepteert, waardoor veel films bijvoorbeeld geen geluid hebben. Tijdens de weergave gebruik je de schuifknop om in en uit te zoomen. Verder wijzig je simpel de beeldverhouding. De muziekbibliotheek is erg gemakkelijk te gebruiken. Je sorteert het aanbod op artiest, album, genre of nummer. Gebruik Add to Now Playing om een album of nummer aan een tijdelijke afspeellijst toe te voegen. Via Pictures blader je eenvoudig door fotoalbums of speel je een diavoorstelling af.

Je gebruikt in de browser een simpele mediaspeler om films vanaf de thuis-pc te streamen. 

Dankzij Remote Potato put je op iedere plek uit je complete muziekverzameling.

Zodra alles correct is ingesteld, start je de server van Remote Potato op. Klik hiervoor op de play-knop. Als het goed is, verschijnt de melding Server is running in beeld. Mocht je bepaalde instellingen achteraf nog willen wijzigen, dan dien je de server weer uit te zetten. Probeer eerst of je de server vanuit het thuisnetwerk kunt bereiken. Gebruik hiervoor een andere computer of laptop en maak via http://<je lokale ip-adres>:9080 verbinding. Typ de inloggegevens die je tijdens de installatiewizard hebt opgegeven. Als de interface in een Silverlight-omgeving opent, ziet de mediabibliotheek er in de browser prima uit. Gebruik de knop rechtsboven om de werkbalken in de browser te verbergen.

Remote Potato voelt op afstand aan als een betrouwbaar mediacenter-programma.

Klik in het hoofdscherm van Remote Potato op het tandwielpictogram. Op het tabblad General selecteer je de mediamappen op je computer. Gebruik hiervoor de knoppen Music library, Pictures, Videos en Recorded TV. Klik op Add folder en kies de juiste mediamappen van jouw pc. Je voegt eventueel ook netwerkpaden van een nas of netwerkschijf toe. Prettig is dat Remote Potato in staat is om de bibliotheek uit Windows Media Player over te nemen. Mogelijk dien je daarvoor wel de inloggegevens van je Windows-account op te geven. Zorg ook dat er een vinkje staat voor Windows Media Center, zodat je dit programma buitenshuis kunt bedienen. Overigens is dat alleen mogelijk wanneer je als besturingssysteem Windows 7 gebruikt. Over ondersteuning voor Windows 8 is op het moment van schrijven nog niet bekend. Geef verder aan of je Remote Potato en IR helper automatisch wilt opstarten met Windows. Met laatstgenoemde functie gebruik je een virtuele afstandsbediening op een laptop, tablet of smartphone, waarmee je door Windows Media Center kunt navigeren. Laat het vinkje staan voor Use Silverlight as start page. Als Silverlight is geïnstalleerd op de pc vanwaar je de mediabibliotheek opvraagt, beschik je over een fraaie webomgeving met de beste mogelijkheden op het gebied van video. Naar eigen inzicht selecteer je via Themes een andere vormgeving. Bedenk een naam voor de mediabibliotheek in Remote Potato. Door Show expert settings aan te vinken, verschijnen er extra tabbladen met geavanceerde instellingen. Je kunt deze tabbladen vrijblijvend even nalopen, al is het niet per se nodig om hier iets te wijzigen.

Je bepaalt zelf welke mediamappen op afstand bereikbaar zijn.

Als je met Remote Potato Windows Media Center op afstand wilt benaderen, neem je eerst nog enkele instellingen door. Op het tabblad Channels markeer je bepaalde televisie- en radiozenders als favoriet. Mocht je bijvoorbeeld een DVB-T-ontvanger zonder smartcard gebruiken, dan hoef je alleen de publieke zenders aan te vinken. Commerciële zenders zijn in dat geval tenslotte toch niet beschikbaar. Bevestig de wijzigingen met Save changes. Onder het tabblad TV Guide zet je de elektronische tv-gids naar je hand, zodat je buitenshuis eenvoudig tv-programma’s opneemt. Selecteer Favorite channels only wanneer je uitsluitend favoriete zenders in de gids wilt vermelden. Verder zijn de instellingen onder Default Recording Options belangrijk. Je beslist hier namelijk hoe ver van tevoren je de opname start. Hierdoor weet je zeker dat je geen seconde van de uitzending mist. Daarnaast laat je de opname desgewenst nog iets langer doorlopen. Handig, want televisiezenders houden zich niet altijd even nauwkeurig aan de geplande tijdstippen. Bepaal verder of je herhalingen wilt overslaan. Het is verstandig om de opnamekwaliteit op Fair te zetten. Het programma kiest dan zelf een opnamekwaliteit die past bij de gebruikte internetverbinding.

Vermeld alleen televisiezenders in de elektronische tv-gids die je ook daadwerkelijk kunt ontvangen. 

Na de installatie komt het programma vanzelf met de Setup Wizard op de proppen. Geef met Yes, enable security aan dat je de server wilt beveiligen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze inloggegevens heb je nodig om de mediabibliotheek vanaf internet op te vragen. Wanneer je buiten het netwerk verbinding wilt maken met je thuis-pc, is het noodzakelijk dat je enkele poorten open zet in de router (portforwarding). De firewall blokkeert normaal gesproken ongebruikte poorten, waardoor verbinding van buitenaf is afgeschermd. In de volgende stap zie je precies welke poortnummers Remote Potato gebruikt. Log in op de beheerpagina van je router en geef de wijzigingen door. Vergeet hierbij niet om het ip-adres van de thuis-pc te vermelden. In het volgende scherm van de wizard bepaal je via welk webadres de mediabibliotheek bereikbaar is. De gemakkelijkste optie is om hiervoor het externe ip-adres van je internetverbinding te gebruiken. Met behulp van de dienst DynDNS kun je er ook voor kiezen om een eigen url aan te maken. In de laatste stap van de wizard zie je precies welke url toegang geeft tot de mediabibliotheek. Als je het externe ip-adres in combinatie met het poortnummer gebruikt, is de url bijvoorbeeld http://84.164.62.119:9080. Voor verbinding binnen het thuisnetwerk gebruik je het lokale ip-adres van de thuis-pc.

In de Setup Wizard zie je precies welke poorten je moet openzetten in de router.

Buitenshuis gebruik je het externe ip-adres en poortnummer om verbinding te maken met de thuis-pc.

Je installeert Remote Potato eenvoudig op je thuis-pc. Surf hierheen en download het programma Remote Potato Server. Er wordt weliswaar gevraagd naar je e-mailadres, maar het is niet verplicht om dat op te geven. Zodra je het zip-bestand hebt uitgepakt, installeer je de freeware via het exe-bestand. Zo nodig geef je in de wizard de inloggegevens van je Windows-account op, zodat de mediabibliotheek van je thuis-pc op afstand benaderbaar is.

Als eerste installeer je het programma Remote Potato Server op je Windows-pc.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten