Dvd's en blu-rays automatisch rippen (en omzetten)

Heb je nog een kast vol dvd’s en blu-rays en ben je het beu om ze elke keer af te stoffen? Wij ook: digitale downloads en Netflix zijn zo veel handiger. Met behulp van deze workshop zet je jouw schijfjes om naar digitale versies, zonder dat je voor elke film allerlei handelingen hoeft uit te voeren.

 

Lees ook: Aan de slag met HandBrake

 

AutoRip is een klein tooltje die het mogelijk maakt dvd’s en blu-rays die je in je drive steekt, automatisch te rippen naar een harde schijf, of zelfs te comprimeren met HandBrake. Handig: al deze tools zijn gratis en kunnen overweg met gecodeerde schijfjes.

 

1. Downloaden

Download MakeMKV en Handbrake. Installeer ze volgens de normale procedure. Download AutoRIP en pak de twee bestanden uit naar een locatie naar keuze, bij voorkeur C:\Program Files\AutoRIP of C:\Program Files (x86)\AutoRIP.

 

2. Bron en doelmap

Start Autorip.exe. Je krijgt nu een melding dat je nog geen instellingen hebt gemaakt; klik deze melding weg en rechtsklik op het AutoRip-icoontje in de taakbalk. Kies Settings, selecteer bij Source - Driver letter to Watch je dvd- of bluray-drive. Bij Target - Location to save encoded files to selecteer je een map op je harde schijf waar de rips terecht moeten komen. Wil je alleen kant-en-klare rips van je dvd’s, ga dan naar stap 4. Om ruimte te besparen kan je de rips echter ook comprimeren.

Dvd’s en blurays automatisch rippen 1Dvd’s en blurays automatisch rippen2

 

3. Rips

Om films automatisch te comprimeren met HandBrake haal je het vinkje voor Rip only (don’t encode)? weg. Je zult dan op het Encode Options-tabblad één van de HandBrake-presets moeten kiezen. Wil je jouw bestand overal af kunnen spelen (dus niet specifiek op Apple-hardware), kies dan voor Normal. Bij Format kun je de bestandsextensie kiezen. Voor compatibiliteit met mediaplayers kan je het best voor mkv kiezen. Als laatste geef je op hoe Autorip de filmnaam moet achterhalen: Dialog vraagt je om de filmnaam, Volume Label probeert ’m aan de hand van het dvd-label te achterhalen.

 

4. Encoding

Ga nu naar het Advanced-tabblad. Bij MKV - Location of MKV Directory geef je aan waar je AutoMKV hebt geïnstalleerd. Hetzelfde doe je voor HandBrake. AutoRip probeert elke videotitel van je schijfje te rippen, inclusief trailers, copyrightwaarschuwingen en dergelijke. Om dat te voorkomen kies je bij Set Minimum title length (secs) voor 2460 (omgerekend 41 minuten). Dat is een veilige marge, aangezien er weinig hoofdfilms zijn die korter duren dan 41 minuten, en weinig bonusmateriaal dat langer duurt dan 41 minuten. Eventueel kan je ook voor 4000 kiezen (67 minuten).

 

5. Gaan! 

Klik op Update Now… en steek een schijfje in je drive!

Dvd’s en blurays automatisch rippen3

Dvd’s en blurays automatisch rippen4

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Video, Workshop

Tags: blu-ray, dvd's