De ultieme mediabibliotheek

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Online bronnen
  3. Spelers
  4. Fouten corrigeren
  5. Manuele correcties
  6. Ondertitels
  7. Configuratie
  8. Media toevoegen
  9. Namen en organisatie
Je muziek is geript, al je bluray’s en dvd’s zijn geconverteerd. Tijd om ze in een echte mediabibliotheek te stoppen, waarin je leuk kunt ronddwalen.

Na alle moeite die je je getroost hebt om je media in een moderne, digitale vorm beschikbaar te maken, rest je nog maar één taak: alles beschikbaar maken voor je speler. Wie zich al eens aan een dlna-avontuur gewaagd heeft, weet ongetwijfeld dat de interface van dlna-spelers bedroevend is. Maar ook mediaspelers waar je de media via een usb-stick of harde schijf aanlevert zijn geen grafische hoogstandjes. Je waant je regelmatig in de jaren tachtig of negentig, waar een tekstinterface de enige manier was om door je bestanden te struinen. Dat moet in dit tijdperk echt beter kunnen.

En daar komt Plex om de hoek kijken. In deze ‘bibliotheek’ krijgen je mediabestanden de aandacht die ze verdienen. Plex organiseert al je foto’s, muziek, films en tv-series en presenteert ze op een grafische en informatieve manier. Je krijgt een synopsis van de film, acteurs, regisseurs en zelfs sfeerbeelden voorgeschoteld. Televisieseries worden gebundeld per titel en per seizoen. Plex biedt bovendien een zeer ruime selectie internetcontent: denk dan aan YouTube, Vimeo, DailyMotion, filmtrailers en veel meer.

Plex bestaat uit twee onderdelen: de server (Plex Media Server) en de client (Plex Media Center). De serversoftware is beschikbaar voor Mac, Windows en Linux. De client, de mediaspeler zeg maar, is beschikbaar voor Mac, Windows, iOS en Android. Inderdaad, je kan al je media ook op je tablet of smartphone bekijken. Plex is overigens slim genoeg om je video’s te ‘transcoden’ naar een versie die optimaal geschikt is voor de speler. Bovendien heeft LG de Plex-client ingebouwd in zijn Smart TV-platform en bestaat er sinds kort ook een Samsung Smart TV-app voor.

Plex is gratis, zowel de server als de meeste clients. Enkel voor de iOS- en Android-versie moet je betalen. Je kan er ook gratis apps voor vinden, maar die doen enkel dienst als remote. Je vindt alle downloads op www.plexapp.com/getplex. In deze workshop tonen we je hoofdzakelijk hoe je de Plex-server moet configureren. Voor de clients heb je geen hulp nodig, die wijzen zichzelf.

Geschreven door: Eric Beeckmans op

Category: Video, Workshop

Tags: plex media server, multimedia, plex media center