10 VLC-tips voor de expert

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2

Dvd/blu-ray rippen met VLC

Sinds Windows het afspelen van dvd’s niet meer goed ondersteunt is het niet zo makkelijk meer om een filmpje op je pc of laptop af te spelen. Gelukkig kun je daar ook VLC voor gebruiken. Om een dvd vanuit VLC te openen ga je naar het menu Media / Schijf openen. Je kunt van tevoren aangeven of het om een dvd of blu-ray-schijf gaat. Je kunt de film direct starten door een vinkje te zetten bij de optie Geen schijfmenu’s. je hoeft dan niet te wachten tot het menu-intro van de film is gestart. Blader naar de juiste drive met de knop Bladeren en klik vervolgens op Afspelen. Let wel: het afspelen van blu-ray-schijfjes werkt niet altijd, maar onduidelijk is waarom.

Net als bij YouTube-video’s kun je ook dvd’s eenvoudig opslaan vanuit VLC. Dat kan handig zijn als je bijvoorbeeld een NAS hebt en daar al je films wilt bewaren en direct wil kunnen afspelen zonder dat je eerst moet wachten tot het menu is geladen. Voor thuisgebruik mag je altijd een kopie van een film bewaren. Heb je de dvd geladen in VLC, kies dan ook hier weer voor het pijltje naast de knop Afspelen en kies voor Converteren. Het is even een paar keer experimenteren welk videoformaat het best geschikt is, maar doorgaans is mp4 een prima formaat.

Webcam opnemen

VLC kan filmpjes opnemen van je webcam in hoge kwaliteit. Dit mag een usb-webcam zijn of een webcam die is ingebouwd in je laptop. Ga naar Media / Converteren opslaan en ga naar het tabblad Opnameapparaat. Kies in het menu achter Opnamemodus voor Direct show. Vervolgens kun je bij Video-apparaatnaam je webcam selecteren.

Kies bij Audio-apparaatnaam je microfoon of schakel deze uit (None). Pas eventueel extra instellingen aan via de knop Geavanceerde opties en klik op de knop Converteren opslaan. VLC toont geen voorbeeldweergave. Klik op de stopknop om de opname te beëindigen.

Screencast

Een leuk extraatje van VLC is de mogelijkheid om een bureaubladfilmpje te maken, ook wel ‘screencast’ of ‘video tutorial’ genoemd. Hierbij maak je opnames van de handelingen die jij op je computer verricht, bijvoorbeeld als instructie voor iemand anders. Als je deze optie wilt gebruiken, volg je eerst een deel van de instructies voor het opslaan van webcamvideo’s, maar kies je bij Video-apparaatnaam voor Desktop. Stel bij de optie Gewenste beeldsnelheid voor opname het aantal fps (frames per seconde) op 15 of 25 in.

Meer frames levert een vloeiender beeld op, maar zorgt ook voor een groter videobestand. Bij de meest recente versie van VLC blijkt dat het maken van een bureaubladfilmpje niet helemaal stabiel werkt, maar even testen en uitproberen is dan het devies. Bij problemen kun je voor dit doel ook de programmaatjes Screenr of TinyTake gebruiken.

Video als bureabladachtergrond

In Windows kun je foto’s als bureaubladachtergrond instellen, maar wist je dat dit ook een videobestand of YouTube-filmpje mag zijn? Speel het filmpje dat je op je bureaublad wilt zien af met VLC en kies in het menu Video voor Als bureaubladachtergrond instellen.

Een film kijken op deze manier werkt misschien minder prettig vanwege de icoontjes en vensters die het zicht belemmeren, maar het kan wel handig zijn voor bijvoorbeeld de weergave van een beveiligingscamera. Als je twee monitoren hebt, kun je de video dan neerzetten op het tweede Windows-bureaublad.

Combineer

De mogelijkheden en kracht van VLC ontdek je nooit in één keer. De mediaspeler wordt pas een ‘ultieme mediaspeler’ als je VLC gebruikt met de functies die jij handig vindt. Misschien volstaat de basis die alle videoformaten probleemloos afspeelt, maar de kans is groot dat meer mogelijkheden in de smaak zullen vallen. Combineren is een must.

Je kunt bijvoorbeeld afspeellijsten aanleggen van lokale bestanden/video’s, maar ook YouTube-filmpjes of YouTube-afspeellijsten toevoegen. Dit laatste lijkt misschien omslachtig, maar is bijzonder handig als je graag de ‘YouTube DJ’ uithangt. Dankzij VLC heb je tussendoor geen last van reclames.

Uitgebreide weergave

De meeste mensen kennen alleen het strakke minimalistische afspeelvenster van VLC, maar er is ook een uitgebreidere mediaspeler met meer functies. Deze vind je via Weergave / Afspeellijst (of sneltoets Ctrl+L). In de linkerkolom zie je een overzicht van de extra’s, zoals Playlist, Mijn video’s (met een verwijzing naar de inhoud van gelijknamige map) en diverse streamingopties. Er is zelfs een podcast-functie aanwezig voor wie dit handig vindt. Deze werkt goed, maar is wel Spartaans omdat je zelf het adres van de podcast-feed moet kopiëren/plakken.

MKV op iOS

VLC is niet alleen handig op je pc, maar ook voor je smartphone of tablet. De functies van de iOS- en Android-app wijken behoorlijk af, maar ze hebben één ding gemeen: het is handige afspeelsoftware voor alle videobestanden. Bij Android-apparatuur kun je videobestanden (bijvoorbeeld mkv’s) op je toestel krijgen via een SD-kaartje, bij iOS-toestellen is dat lastig.

Voor dit laatste heeft de iOS-app van VLC een handige functie genaamd Delen via WiFi. Hiermee gebruik je de browser op je computer om (grote) videobestanden op je smartphone te krijgen en af te spelen: handig! De iOS- en Android-app vind je in de app-store van je platform.

Tekst: Robin Ooijevaar

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Video, Workshop

Tags: video, Vlc, Multimedia