10 VLC-tips voor de expert

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Lees verder op pagina 2
Het media-afspeelprogramma VLC kan overweg met alle formaten audio en video, zonder dat je daar aparte codecs voor hoeft te installeren. Maar dat is lang niet het enige. Met deze VLC-tips haal je alles uit de mediaspeler.

Ondertiteling vinden en synchroniseren in VLC

Er zijn veel websites waar je ondertiteling kunt downloaden. Na het geven van een zoekopdracht krijg je meestal een zip-bestand dat je kunt downloaden en uitpakken. Hierin vind je het bestand met ondertiteling. Je moet het alleen nog even handmatig hernoemen, zodat de naamgeving overeenkomt met het filmbestand, of je moet het ondertitelbestand handmatig toevoegen.

Met een beetje geluk werkt het, maar het is wel een beetje omslachtig. Gelukkig kan het ook veel makkelijker, namelijk vanuit VLC zelf. De nieuwste versie is namelijk voorzien van de uitbreiding vlsub . Daar vind je ook nog plug-ins voor oudere versies van VLC, maar als je de nieuwste gebruikt (in ons geval versie 2.2.2) ziet die functie al ingebakken. Je vindt ‘m via het menu Weergave / Download subtitles. Je kunt de taal instellen (Nederlands) en automatisch laten zoeken of een handmatige zoekopdracht geven. De ondertiteling wordt direct bewaard met de juiste bestandsnaam en automatisch geselecteerd als actieve ondertiteling van de film die op dat moment afspeelt.

Als je merkt dat je ondertiteling niet synchroon loopt, kun je het beste op zoek naar nieuwe ondertiteling. Dit is de kortste weg en scheelt ergernis. In de meeste gevallen zijn nieuwe bestanden wel te vinden via populaire ondertitelwebsites, de ingebouwde zoekfunctie voor ondertiteling in VLC of met een speciaal programma als Sublight. Als dit geen uitkomst biedt, heeft VLC de mogelijkheid om de ondertiteling opnieuw te synchroniseren. Gebruik hiervoor de toetsen H en G en speel hiermee totdat de tekst weer gelijk loopt met het beeld.

Rar-bestanden

Bij het downloaden van films van bepaalde websites kan het voorkomen dat het videobestand zit ingepakt in een rar- of zipbestand, bijvoorbeeld uit nieuwsgroepen. Normaal gesproken moet je dan eerst het bestand uitpakken als je ‘m wilt afspelen, maar VLC ondersteunt nu ook het direct afspelen van een film die is ingepakt.

Via het menu Media en Bestand openen kun je direct een zipbestand openen, of je sleept het archiefbestand rechtstreeks naar het venster van VLC. De film zal dan direct worden afgespeeld. Vreemd genoeg werkt het niet bij alle soorten archiefbestanden, dus hier geldt dat het ook een kwestie van proberen is.

YouTube-video's downloaden met VLC

Met VLC speel je doorgaans audio- en videobestanden rechtstreeks van de computer af, maar wist je ook dat je direct YouTube-video’s kan afspelen? Dat is handig, want zo heb je de video in je eigen speler, maar nog leuker is dat je die video dan ook kan opslaan zonder dat je daarvoor een of andere obscure YouTube-downloader voor nodig hebt.

Wil je een video afspelen en opslaan in VLC, kopieer dan de directe url van de YouTube-video en plak deze in het vak bij het menu Media / Netwerkstream openen in VLC. De video kan nu direct worden afgespeeld en je kunt vooruit- en terugspoelen, net zoals je dat kunt op YouTube. Er zijn geen laadtijden, want in feite bedien je de film direct vanaf YouTube; de video is dus nog niet compleet gedownload naar je computer.

Als je de YouTube-video wil opslaan, dan zijn daar twee manieren voor. Allereerst kan het direct vanuit VLC. Plak via de eerder uitgelegde methode de YouTube-url in het vak bij Netwerkstream. Klik in plaats van op de knop afspelen op het pijltje naar beneden. Selecteer uit dat lijstje voor Afspelen/Converteren. Je kunt nu opgeven in welk formaat de video moet worden opgeslagen. Je kunt kiezen uit tal van standaardprofielen en kun je opgeven welke audio- en videocodec moet worden gebruikt.

De video wordt nu afgespeeld en tegelijkertijd opgeslagen met de stream. Let wel: het opslaan duurt net zo lang als dat de video duurt: de stream wordt namelijk live tijdens het afspelen weggeschreven naar het bestand. Je moet dus wachten tot de video is afgelopen voordat het opgeslagen bestand klaar is.

Op dezelfde manier kun je ook muziek vanaf YouTube opslaan naar bijvoorbeeld een mp3- of ogg-vorbis-bestand. Kies dan bij Profiel voor het gewenste audioformaat. Klik op Bladeren om het muziekbestand op de slaan op je harde schijf. Druk op start om het converteren en opslaan te starten.

Het opslaan van een YouTube-video kan ook op een andere manier. Ga tijdens het afspelen van de YouTube-video in VLC naar het menu Extra / Codecinformatie. Onder in beeld wordt een lange link getoond bij Locatie. Dit is de streaming-url die door VLC is gebruikt om de video direct vanaf YouTube af te spelen. Deze link kun je nu direct in het adresbalk van je webbrowser plakken en er verschijnt dan direct een downloadmelding.

Bij Internet Explorer krijg je meestal geen extensie te zien, sla het bestand echter op als avi. Bij Firefox wordt gebruik gemaakt van het webm-formaat. Dit is een videoformaat voor html5, maar is doorgaans niet te gebruiken in een videobewerkingsprogramma. VLC speelt dit formaat echter zonder problemen af.

Geschreven door: Redactie PCM op

Category: Video, Workshop

Tags: video, vlc, multimedia