Windows To Go met Rufus

Windows To Go is een functie die normaal alleen beschikbaar is voor de Enterprise-versie van Windows. Het is ermee mogelijk om op een USB-stick een volledige Windows-installatie te draaien. We laten met Rufus zien hoe je met elke Windows-versie een Windows To Go-stick kan maken.

Voordat we beginnen: Windows To Go met Rufus is alleen beschikbaar voor Windows 8 en nieuwer. Dat houdt in dat je Windows 8 moet draaien om Windows To Go aan te kunnen maken. Je kunt er wel voor kiezen een Windows To Go-drive te maken met op de stick zelf Windows 7.

Als eerste hebben we een Windows-ISO nodig. Via deze pagina kun je een ISO-bestand binnenhalen van Windows 8.1. Klik daarvoor op Medium maken en volg de instructies op het scherm, selecteer bij een van de stappen om een Schijfkopiebestand op te slaan. Met de ISO op de schijf, gaan we aan de slag met Rufus. Voor Windows 10 kun je hier terecht. Download onderaan het hulpprogramma en open het na het downloaden, kies voor Installatiemedia voor andere pc maken en ga door. Kies de gewenste Windows 10-versie en kies in de laatste stap voor ISO-bestand.

We downloaden de portable versie van Rufus via rufus.akeo.ie.  Iets naar onderen bevindt zich een groot blok met daarin Download. Daaronder staat Rufus 2.2 Portable, op het moment van schrijven de nieuwste versie. We downloaden die versie. Na het opstarten vraagt Rufus om op updates te controleren, hier kun je gewoon op Ja klikken, waarna het hoofdscherm zich zal openen. Als je je USB-stick nog niet hebt aangesloten, zie je bij Apparaat een lege lijst. Zorg ervoor dat al je bestanden op de betreffende USB-stick zijn geback-upt, gezien alles erop verloren zal gaan. Gebruik een USB-stick van minimaal 16 GB, hoewel 32 GB of meer is aanbevolen.

Het hoofdscherm van Rufus

Sluit nu de USB-stick aan op de computer en na korte tijd selecteert Rufus deze automatisch. Dubbelcheck even dat niet een interne harde schijf is geselecteerd, en zo ja, wijzig deze even naar de USB-stick. Als je een harde schijf op USB wilt gebruiken voor Windows To Go, klik dan op het pijltje naast Formatteer Opties en selecteer bij Geavanceerde Opties de optie Laat USB HD's zien.

Weet je zeker dat je UEFI wilt gebruiken om te booten? Kies dan bij Partitie-indeling en type computer voor GPT partitie-indeling voor UEFI. Anders hoef je niets te wijzigen bij deze optie. Wijzig het Bestandssysteem van FAT32 naar NTFS. Bij Formatteer Opties, kies naast Creëer een opstartbare disk met voor het schijfstationknopje helemaal rechts. Selecteer nu het eerder gedownloade ISO-bestand en kies vervolgens voor de optie Windows To Go. Je kunt nu op Start klikken om de USB-stick aan te maken. Er verschijnt een melding als je geen gecertificeerde Windows To Go-USB-stick gebruikt, hier kun je op Ja klikken om door te gaan. Klik nog eens op OK om te bevestigen dat al je bestanden op de USB-stick verwijderd kunnen worden. Het proces gaat nu van start. In onze test duurde het al gauw een halfuur voordat de USB-stick klaar was.

Eenmaal klaar hoef je alleen opnieuw op te starten vanaf de USB-stick en kun je aan de slag met je frisse Windows-installatie die je overal mee naartoe kunt nemen.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: windows, rufus, windows to go