Spotlight op Windows met Hain

Op macOS heb je de handige Spotlight-functie die je snel met een toetscombinatie kunt oproepen. Hiermee kun je niet alleen bestanden en mappen zoeken, maar ook op het web zoeken en vaak zelfs in applicaties. Met Hain komt veel van die functionaliteit van Spotlight naar Windows.

Hain installeren

Als eerste is het nodig om Hain te installeren. Je downloadt het programma vanaf de website van GitHub. Klik bij de nieuwste release op HainSetup-x64-v0.x.x.exe. Voer het gedownloade bestand uit, waarna de installatie automatisch gestart wordt. Er is geen installatiewizard, alles gaat geheel vanzelf. Na de installatie start Hain direct. Overigens kun je Hain ook installeren met de Chocolatey-pakketbeheerder die we in een eerdere miniworkshop hebben behandeld. Om het programma via Chocolatey te installeren, klik je op de Startknop met de rechtermuisknop en kies je voor Opdrachtprompt (administrator). Typ vervolgens het commando choco install hain -y. Het gaat dan op het moment van schrijven wel om een verouderde versie die je via deze pakketbeheerder installeert.

Hain is ook eenvoudig te installeren via Chocolatey-pakketbeheer.

Map aanmaken

Na het installeren opent zich het hoofdscherm van Hain en zie je enkele commando’s die je kunt uitvoeren. Je roept Hain op met de toetscombinatie Alt + Spatie. Om bijvoorbeeld een berekening uit te voeren typ je eerst het gelijkteken en daarna de rekensom, bijvoorbeeld =1+1. Een andere optie is om een website in te typen. Druk op enter en je standaardbrowser opent direct om er naartoe te gaan. Je kunt natuurlijk ook gewoon zoeken naar bestanden en mappen. Met de pijltjesknoppen kun je in de interface bladeren tussen de verschillende opties. Als je Hain wilt configureren, typ je /preferences en druk je op enter. Er is niet zo veel in te stellen, maar handig is de optie bij Custom Query Shortcuts. Daarmee kun je zelf een sneltoets maken voor Hain-commando’s. Wil je bijvoorbeeld een query doen op Chrome door op ALT + 1 te drukken, dan typ je dat en typ je bij query de tekst Google Chrome.

Je kunt zelf sneltoetsen instellen voor Hain-commando’s.

Hain uitbreiden met plug-ins

Hain is opensourcesoftware en stelt ontwikkelaars in staat om de functionaliteit uit te breiden met JavaScript-plug-ins. Om de verschillende beschikbare plug-ins te zien, open je Hain en typ je het commando /hpm install. Er verschijnt vervolgens een lijst met de nieuwste en populairste plug-ins. Je kunt door de lijst bladeren en op enter drukken om een plug-in te installeren. Er zijn heel veel handige plug-ins beschikbaar, zoals een plug-in om direct op Google te zoeken, om door YouTube te zoeken, om allerlei eenheden om te zetten en om tekst te vertalen. Typ na het installeren het commando /reload om de plug-ins in Hain te herladen en de nieuw geïnstalleerde direct actief te maken. Als je daarna Hain opnieuw opent, zie je de nieuwe commando’s die beschikbaar zijn gekomen.

Hain is zo interessant vanwege de vele plug-ins die ervoor beschikbaar zijn.

Geschreven door: Jochem de Goede op

Category: Workshop, Tools

Tags: windows, os x, macos, spotlight, hain